Τα κρητικά προϊόντα και οι προοπτικές προώθησης τους

Πρέπει να διαβάσετε

Για την προώθηση των προϊόντων της Κρήτης, μίλησε μεταξύ άλλων στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου Μανώλης Αλιφιεράκης. 

Ο κ. Αλιφιεράκης ανέφερε πως ο κάθε φορέας που ασχολείται με αυτό, έχει την ευθύνη για το πως θα διασυνδέσει τα κρητικά προϊόντα με το καταναλωτικό κοινό. «Οι παραγωγοί πρέπει να παράγουν, οι φορείς να ενισχύουν τις δράσεις αυτές και να βρίσκουν διεξόδους και αγρότες που να προσεγγίζουν αυτά τα προϊόντα. Να υπάρχει ένα δίκτυο που να είναι έτοιμο και να μπορεί να διαθέσει αυτά τα προϊόντα, για να γίνει αυτό χρειάζεται να διαφημιστούν τα προϊόντα μας. Να μπορέσουμε να τα κάνουμε να αναγνωριστεί η ποιότητα και να αποκτήσουν την ταυτότητα τους».

Αναφερόμενος στο λάδι και το κρασί, ο κ. Αλιφιεράκης ανέφερε πως πρόκειται για δύο σημαντικά προϊόντα όμως είναι γνωστά τα μειονεκτήματα τους. «Κυρίως το λάδι, το οποίο έχει πολλές ετικέτες από τη μια και από την άλλη ένα μεγάλο ποσοστό φεύγει χύμα. Αν μπορέσουμε να βελτιώσουμε αυτά θα πάμε καλά».

Το δύσκολο σημείο για το Επιμελητήριο Ηρακλείου είναι ότι δεν μπορεί να κάνει πωλήσεις και αγορές. «Απλώς δείχνουμε το δρόμο και αλλάζει λίγο η νοοτροπία μας. Αυτό το έχουμε πετύχει σε ένα μεγάλο βαθμό. Έρχονται σε επαφή σιγά – σιγά οι παραγωγοί και λύνουμε τα θέματα. Πρέπει να αναδεικνύεται ότι είναι κρητικά προϊόντα. Να υπάρχει η ταυτότητα τους, να μπορεί κάποιος να το αναγνωρίσει».

Ο κ. Αλιφιεράκης, τόνισε πως πρέπει να εκμεταλλευτεί το νησί τα όσα εργαλεία έχει, όπως π.χ. το διαδίκτυο.

Ο δήμαρχος Σητείας Γιώργος Ζερβάκης, ανέφερε πως είναι χρέος όλων των πολιτών να προωθηθούν τα προϊόντα. «Όσον αφορά τον γαστρονομικό τουρισμό, είναι μια εναλλακτική. Κάτι που αρμόζει στην περιοχή της Κρήτης».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η τοπική αυτοδιοίκηση προσπαθεί να είναι όσο πιο δραστήρια γίνεται αναφορικά με την γαστρονομία. «Η περιοχή της Σητείας έχει ήπια χαρακτηριστικά, είναι εκείνα που δίνουν τη δυνατότητα για μια τέτοιου είδους ανάπτυξη».

Ο κ. Ζερβάκης, σημείωσε πως η κρητική διατροφή δεν βασίζεται στα μπαχαρικά, όπως κάνουν πολλές κουζίνες. «Θα δείτε ένα πλούτο μπαχαρικών που χρησιμοποιούνται για να δώσουν ένταση. Εμείς τι χρησιμοποιούμε; Αλάτι, πιπέρι και δύο αρωματικά βότανα που υπάρχουν στην Κρήτη».

Σε κάθε περίπτωση, ο δήμαρχος Σητείας δήλωσε πως είναι στην ευχέρεια των Κρητικών να «προχωρήσει» η γαστρονομία.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα