Τα ερωτήματα των παιδιών για τον πόλεμο στην Ουκρανία – Τα μη και τα πρέπει στις συζητήσεις

Πρέπει να διαβάσετε

Απαντήσεις για το πως μπορούν οι γονείς αλλά και οι εκπαιδευτικοί να μιλήσουν στα παιδιά για τον πόλεμο στην Ουκρανία, έδωσε μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη, η ψυχολόγος του «Χαμόγελου του Παιδιού» Φωτεινή Παπαδάτου.

Όπως ανέφερε η κα. Παπαδάτου, όπως σε κάθε περίοδο με καταστροφές φυσικές ή ανθρώπινες, πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί και προσεκτικοί στην έκθεση των παιδιών στα ΜΜΕ. «Δεν χρειάζονται τα παιδιά να είναι με τις ώρες μπροστά σε οθόνες και να παρακολουθούν τις ειδήσεις. Το λέγαμε και για την πανδημία, ότι γενικά πρέπει να υπάρχει μειωμένη ή ελάχιστη πρόσβαση των παιδιών στα ΜΜΕ. Γιατί τα παιδιά αυτές τις εικόνες δεν μπορούν εύκολα να τις αποκωδικοποιήσουν. Μπορούμε να μπούμε στη διαδικασία να απαντήσουμε στις ερωτήσεις των παιδιών ανάλογα με την ηλικία τους, με σαφήνεια, και έπειτα στις μεγαλύτερες ηλικίες. Έπειτα προσπαθούμε να ενισχύσουμε στα παιδιά την ασφάλεια, ότι πραγματικά είναι δυστυχές γεγονός αυτό που συμβαίνει αλλά δεν έχει άμεσα αντίκτυπο σε εμάς. Δεν βρισκόμαστε σε κίνδυνο, είμαστε ασφαλής, μπορούμε και γεωγραφικά να το τοποθετήσουμε στα παιδιά για να καταλάβουν ότι υπάρχει μια απόσταση. Εμείς θα προσπαθήσουμε πάντα να είμαστε κοντά τους και πολλές φορές βοηθάει τα παιδιά να εμπλακούν σε μια βοήθεια π.χ. εθελοντική ή αλληλεγγύης, προς τις πιο ευάλωτες ομάδες ή πληγείσες περιοχές. Οπότε ίσως με κάποιο τρόπο να μπορούμε να τα μπλέξουμε σε κάποια βοήθεια που μπορεί να σταλεί σε αυτή τη χώρα».

Πρόσθεσε δε, πως οι ερωτήσεις θα έρθουν και τα συναισθήματα επίσης, από τα μικρά παιδιά. «Είναι φυσιολογικό ένα παιδί να φοβάται, να αισθάνεται μια ανασφάλεια. Η συζήτηση και το να είμαστε κοντά, να αναδείξουμε μια πρόταση επικοινωνίας, έχοντας φροντίσει και εμάς τους ίδιους, γιατί όλοι νιώθουμε αναστατωμένοι».

Η κα. Παπαδάτου, συνέστησε στους ενήλικες να εκφράσουν τα συναισθήματα τους, αν είναι στεναχωρημένοι και η εισβολή στην Ουκρανία τους έχει αναστατώσει. «Αυτό δεν το θέλουμε, κανείς δεν το θέλει να υπάρχει πόλεμος, αλλά υπάρχουν σε όλη τη χρονική περίοδο της ανθρωπότητας, συρράξεις και πόλεμοι υπήρξαν και πριν από αυτό. Πολλά παιδιά μαθαίνουν για τον πόλεμο στο σχολείο, οπότε ανατρέχουμε σε αυτά. Το απευχόμαστε, δεν το θέλουμε, είναι μια σκληρή πραγματικότητα, όμως είμαστε ασφαλής αυτή τη στιγμή και θα θέλαμε να βοηθήσουμε με κάποιο τρόπο να μην υπάρχει αυτή η κατάσταση, είτε εθελοντικά είτε κάποιο τρόπο».

Κλείνοντας, η κα. Παπαδάτου ανέφερε πως η σχολική κοινότητα απορροφά όλους τους κραδασμούς της κοινωνίας και λυγίζει καθημερινά από το βάρος των πιεστικών καταστάσεων. «Εμείς είμαστε κοντά όλο το 24ωρο, ήμασταν και θα είμαστε, προτρέπω όλους τους γονείς ή τους εκπαιδευτικούς που φοβούνται, διστάζουν, ένα τηλέφωνο στο 1056 να μιλήσουμε, με τους ψυχολόγους του Χαμόγελου του Παιδιού, για να διασφαλίσουμε την ψυχική υγεία των παιδιών που είναι πολύ επιβαρυμένη».

 

 

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα