Σε τροχιά κανονικότητας έχει εισέλθει η ελληνική κοινωνία, με το άνοιγμα της εστίασης, ύστερα από έξι μήνες lockdown, να αποτελεί ένα σημαντικό βήμα επιστροφής στην ομαλότητα. Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα για τήρηση των μέτρων από τα κέντρα υγειονομικού ενδιαφέροντος, καθώς τα κρούσματα παραμένουν ψηλά, ωστόσο δεν προβλέπεται σύντομα νέο lockdown.

Σε λιγότερο από μια εβδομάδα αναμένεται το άνοιγμα του τουρισμού, που θα σημάνει την περαιτέρω χαλάρωση των περιορισμών καθώς θα καταργηθούν τα SMS για τις μετακινήσεις, ενώ θα επιτρέπεται και η κυκλοφορία από νομό σε νομό.

Το στοίχημα, τη δεδομένη χρονική στιγμή, είναι πώς δεν θα ξεφύγει η κατάσταση με τη λειτουργία της εστίασης, που καλείται να λειτουργεί με την απαραίτητη τήρηση αποστάσεων, απολυμαντικά και μάσκες.

Την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας των κέντρων παρατηρήθηκε κοσμοσυρροή στα καφέ και τα μπαρ των πόλεων ανά την Ελλάδα, ενώ μένει να δει κανείς πώς θα διαμορφωθούν τα επιδημιολογικά δεδομένα στο επόμενο διάστημα.

«Θεωρώ ότι ήδη έχει αποφασιστεί ότι από 14/5 θα σταματήσουν και τα ραντεβού στο λιανεμπόριο, και ενδεχομένως και τα SMS. Δεν μπορεί να υπάρξει τουρισμό με SMS για μετακινήσεις άρα αυτά θα σταματήσουν»  δήλωσε ο καθηγητής επιδημιολογίας και μέλος «κλειδί» της επιτροπής ειδικών του υπουργείου Υγείας, Χρήστος Χατζηχριστοδούλου μιλώντας στον ΣΚΑΙ.

Όσον αφορά το τι μέλλει γενέσθαι με την απαγόρευση κυκλοφορίας, ο κ.Χατζηχριστοδούλου, δήλωσε χαρακτηριστικά πως «αυτό θα το συζητήσουμε» επιβεβαιώνοντας πως όσο μπαίνουμε στο καλοκαίρι σίγουρα η ώρα απαγόρευσης θα πάει λίγο πιο αργά σταδιακά εκτιμώντας ωστόσο πως δεν θα καταργηθεί αυτόματα ή άμεσα.

Ταυτόχρονα, είπε πως θεωρεί εξαιρετικά δύσκολο το να υπάρχει έλεγχος για self-test και εμβολιασμό όσων πολιτών ταξιδέψουν με το άνοιγμα των διαπεριφερειακών μετακινήσεων.

Ο καθηγητής αναφέρθηκε στην προετοιμασία των επόμενων βημάτων και των μέτρων που έρχονται τονίζοντας πως κάθε άνοιγμα δραστηριότητας είναι ένα ρίσκο.

«Φυσικά δεν είναι μετρήσιμο ακόμα και θέλουμε ανοίγοντας να διατηρούνται τα υπόλοιπα μέτρα» εξήγησε. Ο κ.Χατζηχριστοδούλου έκανε λόγο για πολλαπλά ανοίγματα μέτρων.

«Αποφασίσαμε κάποια ανοίγματα» είπε και υπογράμμισε πως πρέπει να συνεχίσουμε την χρήση της μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.

«Άρα τα υπόλοιπα μέτρα διατηρούνται και δεν πρέπει να υπάρξει μια γενική χαλάρωση επειδή ανοίξαμε κάποιες δραστηριότητες που έπρεπε να ανοίξουν», δήλωσε επιμένοντας πως δεν πρέπει να δοθεί το μήνυμα πως τελειώσαμε με τον κορωνοιό την ώρα που τα κρούσματα παραμένουν σε υψηλό επίπεδο.

«Ευτυχώς υπάρχει μια σταθερή πτώση και στις διασωληνώσεις και στις νοσηλείες που είναι οι σκληροί δείκτες της πανδημίας» επεσήμανε σε κάθε περίπτωση.

Όσον αφορά στο χρονοδιάγραμμα χαλάρωσης των μέτρων ισχύουν οι εξής ημερομηνίες:

Από 10 Μαΐου, επαναλειτουργούν τα διοικητικά δικαστήρια, καθώς και ορισμένες διαδικασίες σε πολιτικά και ποινικά δικαστήρια, με βάση εξειδίκευση που θα ακολουθήσει.

Από 10 Μαΐου, επαναλειτουργούν τα δια ζώσης τμήματα φροντιστηρίων και κέντρων ξένων γλωσσών που σχετίζονται με τη διενέργεια εξετάσεων, όπως οι Πανελλήνιες εξετάσεις και οι εξετάσεις τίτλων επάρκειας ξένων γλωσσών.

Από 17 Μαΐου, επανεκκινούν οι πρακτικές, οι κλινικές και οι εργαστηριακές ασκήσεις σε ΙΕΚ και κολέγια, ενώ επιτρέπεται η δια ζώσης επαναλειτουργία των σχολείων δεύτερης ευκαιρίας.

Τη Δεύτερα 17 Μαΐου ανοίγουν και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί.

Πηγή: protothema.gr