Συντάξεις: Πώς θα «τρέξουν» την έκδοσή τους οι ιδιώτες -Τα 5+1 βασικά σημεία

Πρέπει να διαβάσετε

Σειρά από διατάξεις που ως στόχο έχουν να βάλουν «φρένο» στην γραφειοκρατία, επιταχύνοντας τη διαδικασία απονομής των συντάξεων, περιλαμβάνει η νέα τροπολογία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, σύμφωνα με την οποία «επιστρατεύονται» ακόμη και ιδιώτες προκειμένου να δώσουν λύση στην ταχύτερη έκδοσή τους.

Δικηγόροι, φοροτεχνικοί και λογιστές σχηματίζουν λοιπόν τη νέα ομάδα κρούσης πιστοποιημένων επαγγελματιών που ρίχνεται στη «μάχη» προκειμένου να κερδηθεί το εν λόγω στοίχημα που βρίσκεται αρκετά υψηλά στην κυβερνητική ατζέντα. Οι χαοτικές εικόνες με στοίβες από φακέλους στο κτίριο του ΕΦΚΑ που ήρθαν πρόσφατα στη δημοσιότητα αποτελούν τον «ελέφαντα στο δωμάτιο» εδώ και αρκετά χρόνια και το υπουργείο ακολουθώντας το λεγόμενο «δόγμα Ντράγκι» (whatever it takes / ό,τι χρειάζεται) -όπως έχει τονίσει ο αρμόδιος υπουργός Κωστής Χατζηδάκης- κινητοποιεί όλα τα δυνατά μέσα.

Συνεπώς, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου εντός των επόμενων δύο μηνών δικηγόροι (μέλη των δικηγορικών συλλόγων της χώρας με τριετή δικηγορία) και μέλη του Οικονομικού Επιμελητηρίου, λογιστές-φοροτεχνικοί Α’ τάξης αφού λάβουν την κατάλληλη εκπαίδευση και πιστοποιηθούν από τους οικείους επαγγελματικούς συλλόγους τους, θα μπορούν να συμμετέχουν σε διάφορα στάδια της διαδικασίας, η οποία αφορά και όσους έχουν ήδη υποβάλλει αίτηση για έκδοση σύνταξης.

Οι ενστάσεις

Ωστόσο, εργαζόμενοι του ΕΦΚΑ και αντιπολίτευση έχουν ήδη εκφράσει έντονες ενστάσεις αναφορικά με το νέο πλαίσιο για την ταχύτερη έκδοση των συντάξεων, ενώ γνώστες του ζητήματος κάνουν λόγο για «γκρίζα» σημεία στη διαδικασία που θα πρέπει να διευκρινιστούν με υπουργικές αποφάσεις. Η έλλειψη προσωπικού στον ΕΦΚΑ, αλλά και πιθανά κολλήματα που θα προκύψουν από την συνεργασία των ιδιωτών με τους υπαλλήλους του δημοσίου αποτελούν τις βασικές διαφωνίες αυτών που βλέπουν… ψυχρά και με μεγάλη επιφυλακτικότητα την τροπολογία. Σημειώνεται ότι στην εν λόγω τροπολογία που κατατέθηκε χθες βράδυ δεν ορίζεται με ακρίβεια το εάν ο ασφαλισμένος θα επιβαρύνεται.

Πάντως η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος εμφανίζεται θετική στην ανάθεση σε δικηγόρους του έργου της συνδρομής του ΕΦΚΑ στη διαδικασία υπολογισμού των συντάξεων.

Τα βασικά σημεία της τροπολογίας

Οι έξι αρμοδιότητες των πιστοποιημένων επαγγελματιών:
Σύμφωνα τροπολογία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, που συμπεριλήφθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης «Κώδικας Δικαστικών Υπαλλήλων» οι ιδιώτες θα:

Διαπιστώνουν τον χρόνο ασφάλισης (σε έναν ή περισσότερους φορείς κύριας ή επικουρικής ασφάλισης) και θα εκδίδουν σχετική βεβαίωση

Διαπιστώνουν την ύπαρξη ή μη οφειλομένων εισφορών του αυτοαπασχολούμενου ή ελεύθερου επαγγελματία και θα εκδίδουν σχετική βεβαίωση ή υποβάλλουν αίτηση για ρύθμιση

Υπολογίζουν το οφειλόμενο ποσό για την αναγνώριση πλασματικού χρόνου και θα εκδίδουν σχετική βεβαίωση

Εκδίδουν προσυνταξιοδοτική βεβαίωση

Συντάσσουν σχέδιο πράξης διακανονισμού οφειλών

Εκδίδουν σχέδιο απόφασης προσωρινής σύνταξης, καθώς και οριστικής κύριας και επικουρικής σύνταξης

Η έκδοση των αποφάσεων για την απονομή σύνταξης

Όπως περιγράφεται στην τροπολογία οι βεβαιώσεις που εκδίδουν οι πιστοποιημένοι επαγγελματίες θεωρούνται ισχυρές και παράγουν πλήρη απόδειξη ως προς τα στοιχεία που εμπεριέχουν.

Οι υπάλληλοι του e- ΕΦΚΑ εκδίδουν βάσει αυτών τις αποφάσεις απονομής της σύνταξης (προσωρινής/οριστικής, κύριας/επικουρικής, εφάπαξ). Οσον αφορά στη δυνατότητα των πιστοποιημένων επαγγελματιών να συντάσσουν σχέδια προσωρινής ή οριστικής σύνταξης, επισημαίνεται ότι αν υποβληθεί ένα τέτοιο σχέδιο, οι υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ απλώς το επικυρώνουν. Εάν δεν έχει γίνει αυτή η επικύρωση εντός 30 ημερών, το σχέδιο θεωρείται ότι έχει εγκριθεί και η σύνταξη απονέμεται σύμφωνα με αυτό.

Η επιλογή των ιδιωτών από τους ασφαλισμένους

Οι πιστοποιημένοι επαγγελματίες εγγράφονται σε ειδικό μητρώο πιστοποιημένων επαγγελματιών που τηρείται στον e-ΕΦΚΑ, εποπτεύεται από αυτόν και είναι προσβάσιμο μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr). Ασκούν το έργο τους μετά από σχετική ανάθεση που τους γίνεται από τον ενδιαφερόμενο ασφαλισμένο. Η ανάθεση γίνεται μέσω υπεύθυνης δήλωσης που απευθύνεται στον e-ΕΦΚΑ και καθορίζει το ειδικότερο αντικείμενο του έργου, δηλαδή ποια ή ποιες από τις πράξεις που προαναφέρθηκαν ανατίθεται στον πιστοποιημένο επαγγελματία.

Η πληρωμή των πιστοποιημένων επαγγελματιών

Ο e-ΕΦΚΑ καταβάλλει κατ’ αποκοπήν αποζημιώσεις στους πιστοποιημένους επαγγελματίες για κάθε επιμέρους πράξη. Το ποσό της αποζημίωσης που καταβάλλεται από τον e-ΕΦΚΑ για κάθε μία από τις εργασίες που μπορούν να τους ανατεθούν ορίζεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Με την ίδια απόφαση καθορίζονται επίσης οι προϋποθέσεις και ο τρόπος καταβολής της αποζημίωσης αυτής και ο τρόπος αποτύπωσής της στα βιβλία των επαγγελματιών. Όπως προαναφέρθηκε δεν ορίζεται με ακρίβεια το εάν ο ασφαλισμένος θα επιβαρύνεται.

Λάθη στη διαδικασία από τους ιδιώτες

Όπως αναφέρεται στην τροπολογία «η αρμόδια υπηρεσία του e-ΕΦΚΑ πραγματοποιεί υποχρεωτικά κάθε μήνα τυχαίο δειγματοληπτικό έλεγχο σε ποσοστό τουλάχιστον 5% των πράξεων απονομής σύνταξης που εκδόθηκαν βάσει βεβαιώσεων πιστοποιημένων επαγγελματιών τον προηγούμενο μήνα.

Εάν από τον όποιο έλεγχο προκύψει ότι βεβαιώσεις ή σχέδια αποφάσεων των πιστοποιημένων επαγγελματιών με βάση τις οποίες χορηγήθηκε η σύνταξη είναι εσφαλμένα ή ελλιπή, η απόφαση απονομής σύνταξης που βασίζεται σ’ αυτές κατά περίπτωση ανακαλείται ή μεταρρυθμίζεται το αργότερο εντός δεκαετίας από την έκδοση της πράξης απονομής της σύνταξης.

Εάν κατά τη διαδικασία των ελέγχων διαπιστωθεί ότι ο πιστοποιημένος επαγγελματίας έχει εκδώσει εσφαλμένες ή ελλιπείς βεβαιώσεις που αφορούν σε τρεις τουλάχιστον ασφαλισμένους, η πιστοποίησή του ανακαλείται με απόφαση του Διοικητή του e-ΕΦΚΑ και αποκλείεται η εκ νέου χορήγησή της για χρονικό διάστημα 5 ετών. Αν το σφάλμα ή οι ελλείψεις στις βεβαιώσεις που εκδίδει ο πιστοποιημένος επαγγελματίας οφείλεται σε βαριά αμέλειά του ή σε δόλο, ευθύνεται εις ολόκληρον με τον αχρεωστήτως λαβόντα για την επιστροφή ποσών που καταβλήθηκαν αχρεωστήτως εξαιτίας του σφάλματος».

Πρόστιμα έως και 10.000 ευρώ

Επίσης, είναι δυνατή με απόφαση του Διοικητή του e-ΕΦΚΑ η επιβολή διοικητικού προστίμου από 1.000 έως 10.000 ευρώ για κάθε εσφαλμένη βεβαίωση ή σχέδιο που οφείλεται σε βαρεία αμέλεια ή δόλο.

Πηγή: iefimerida.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα