Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
13.8 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες: Η ενεργειακή κρίση προκαλεί ρήγμα ανάμεσα σε Γαλλία και Γερμανία – Οι «27» ψάχνουν λύση

Πρέπει να διαβάσετε

Στις Βρυξέλλες είναι σήμερα στραμμένα τα βλέμματα της Ευρώπης με τους «27» να κάθονται στο ίδιο τραπέζι για να βρουν μέσα σε 48 ώρες μία εποικοδομητική λύση στην ενεργειακή κρίση καθώς μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Οι ηγέτες της Ε.Ε καλούνται να συζητήσουν για τον τρόπο με τον οποίο θα καταφέρουν να συγκρατήσουν τις τιμές στην ενέργεια καθώς και τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο του πολέμου. Λίγες ώρες προτού μεταβεί στις Βρυξέλλες ο Γερμανός καγκελάριος έστειλε το δικό του μήνυμα δηλώνοντας ότι, το ανώτατο όριο στην τιμή του φυσικού αερίου στην ΕΕ θα μπορούσε να πλήξει τα αποθέματα.

Ο Σοσιαλδημοκράτης Καγκελάριος προειδοποίησε ότι, τα σχέδια περί καθιέρωσης πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου σε όλη την ΕΕ θα μπορούσαν να αποβούν μπούμερανγκ καθώς το μπλοκ προσπαθεί να αντισταθμίσει τη δραστική μείωση της προσφοράς από τη Ρωσία.

Σε ομιλία του στη Βundestag, o Σολτς δήλωσε χαρακτηριστικά: «Ένα πολιτικά καθορισμένο ανώτατο όριο τιμών ενέχει πάντα τον κίνδυνο οι παραγωγοί να πουλήσουν αλλού το φυσικό αέριο που διαθέτουν και εμείς οι Ευρωπαίοι να καταλήξουμε να παίρνουμε λιγότερο φυσικό αέριο αντί για περισσότερο».

Αντί για ανώτατο όριο τιμής, ο Σολτς υποστήριξε την ιδέα της στενής συνεργασίας με αγοραστές όπως η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα για να αποφευχθεί ο ανταγωνισμός για περιορισμένες προμήθειες.

Απευθύνθηκε επίσης και στους συμμάχους της Ευρώπης που θα μπορούσαν να ταχθούν υπέρ της πολιτικής του.

«Είμαι πεπεισμένος ότι χώρες όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς ή η Νορβηγία, που στέκονται μαζί μας αλληλέγγυες στο πλευρό της Ουκρανίας, θα έχουν συμφέρον από μία τέτοια προσέγγιση προκειμένου η ενέργεια να μην είναι απρόσιτη», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο Βέλγος πρωθυπουργός Αλεξάντερ ντε Κρo, που θεωρείται φιλοευρωπαίος πολιτικός, δήλωσε προτού ξεκινήσουν οι εργασίες της συνόδου: «Αυτή είναι μια εβδομάδα αποφάσεων. Το θέμα είναι εάν η Ε.Ε έχει ακόμα κάποια σημασία στη δραματική οικονομική και ενεργειακή κρίση που προκάλεσε ο ρωσικός πόλεμος κατά της Ουκρανίας. Ή θα τα καταφέρουμε ή θα αποτύχουμε», τόνισε και πρόσθεσε: : «Έχουν τελειώσει πλέον οι συγγνώμες»

Πρώτο μέτωπο: Βέλγιο, Ιταλία, Ισπανία και Γαλλία

Όπως και οι συνάδελφοί του από την Ιταλία, την Ισπανία και τη Γαλλία, ο επικεφαλής της βελγικής κυβέρνησης υποστηρίζει την εισαγωγή ενός ανώτατου ορίου για την τιμή του φυσικού αερίου.

Περίπου οι μισοί από τους 27 αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ που συνεδριάζουν σήμερα και αύριο στο Βέλγιο συμμερίζονται αυτή την άποψη διότι ένα ανώτατο όριο θα μπορούσε να εφαρμοστεί γρήγορα και δεν θα κόστιζε τίποτα στα κράτη-μέλη.

Δεύτερο μέτωπο με μπροστάρη το Βερολίνο και συμπαραστάτη την Κομισιόν

Οι υπόλοιποι, με πρώτη και καλύτερη την ατμομηχανή της Ευρωζώνης, τη Γερμανία, το βλέπουν διαφορετικά. Ένα πλαφόν στο εισαγόμενο φυσικό αέριο θα οδηγούσε σε κενά στην προσφορά επειδή οι εξαγωγείς ενέργειας δεν θα πουλούσαν πλέον το αέριο τους στην Ευρώπη, ισχυρίζονται. «Τα πλοία με υγρό φυσικό αέριο πάνε εκεί όπου είναι καλύτερη η τιμή», δήλωσε αξιωματούχος της γερμανικής κυβέρνησης πριν από τη συνάντηση στις Βρυξέλλες. Αλλά και η Κομισιόν απορρίπτει ένα ανώτατο όριο στην τιμή του φυσικού αερίου.

Την ίδια ώρα, το ισπανικό μοντέλο για τη συγκράτηση της τιμής του φυσικού αερίου δεν έχει ακόμη απορριφθεί. Στην Ισπανία και την Πορτογαλία, οι καταναλωτές πληρώνουν μια σταθερή χαμηλή τιμή για την ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από φυσικό αέριο και το κράτος πληρώνει τη διαφορά μεταξύ της τιμής καταναλωτή και της πραγματικής τιμής του φυσικού αερίου στην παγκόσμια αγορά.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Σαρλ Μισέλ θα προτιμούσε να επικεντρωθεί στις τρέχουσες προτάσεις της Κομισιόν. Η εξοικονόμηση ενέργειας είναι η βασική προτεραιότητα. Στη συνέχεια ακολουθεί η από κοινού αγορά φυσικού αερίου από ευρωπαϊκές εταιρείες. Το 15 % του φυσικού αερίου που θα αποθηκευθεί θα πρέπει να αγοραστεί σύντομα και από κοινού στη χαμηλότερη δυνατή τιμή. Επιπλέον, τα κράτη-μέλη της ΕΕ θα πρέπει να δεσμευτούν ώστε να προμηθεύσουν με φυσικό αέριο τους γείτονές τους, σε περίπτωση που εκείνοι αντιμετωπίσουν ελλείψεις.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα