Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
14.4 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Σύννεφα στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας: Πυκνώνουν οι φωνές κατά της Άγκυρας λόγω των δεσμών με τη Χαμάς

Πρέπει να διαβάσετε

Οι σχέσεις της Τουρκίας με την Ουάσιγκτον φαίνεται πως εισέρχονται σε μια νέα περίοδο δυσπιστίας– η οποία ουσιαστικά ξεκίνησε με την πτώση του τουρκικού drone- και συνεχίζεται με την σκληρή ρητορική του Ερντογάν.

Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στην Ουάσινκτον, Λένα Αργύρη, πρόκειται για μία στάση την οποία λέγεται, ότι δεν θα ξεχάσει εύκολα ούτε το Ισραήλ, ούτε η Αμερική και αποτελεί ένας από τους λόγους για τους οποίους ο κ. Μπλίνκεν δεν έχει πάει στην Τουρκία παρόλο που έχει περιοδεύσει σε ολόκληρη την περιοχή. Όπως σημειώνει η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ, το πρόγραμμά του αλλάζει κάθε ώρα που περνάει.

Αυτό που αναγνωρίζουν στην Ουάσινγκτον είναι ότι σε αυτή την φάση η σχέση του Ερντογάν με την Χαμάς ενδεχομένως να τους φανεί χρησιμη ως δίαυλος, όμως μακροπρόθεσμα κάθε άλλο παρά εξυπηρετεί τα δυτικά συμφέροντα. Για πρώτη φορά υπάρχουν τόσες πολλές φωνές στο πολιτικό σύστημα και κυρίως στο Κογκρέσο που ζητούν την λήψη μέτρων, ακόμη και κυρώσεων, προκειμένου η Τουρκία να σταματήσει να στηρίζει την Χαμάς. Σε αυτό το πλαίσιο αναλυτές στην αμερικανική πρωτεύουσα μιλούν για μια νέα στροφή Ερντογαν και συνεπώς για μια χαμένη ευκαιρία επανόρθωσης των σχέσεων του με την Δύση και κυρίως με την Αμερική.

Διπλωματικός πυρετός

Προειδοποίηση στο Ισραήλ ότι θα ήταν λάθος η κατοχή της Γάζας, απηύθυνε ο Τζο Μπάιντεν. «Η Χαμάς δεν αντιπροσωπεύει όλο τον παλαιστινιακό λαό», είπε ο Αμερικανός Πρόεδρος, χαρακτηρίζοντας ωστόσο την «εξάλειψη των εξτρεμιστών», «αναγκαίο μέτρο». Στο μεταξύ, στο Τελ Αβίβ βρίσκεται ξανά σήμερα και ο Άντονι Μπλίνκεν, μετά τις επαφές που είχε με ηγέτες αραβικών χωρών.

«Για όλους τους ηγέτες της περιοχής με τους οποίους μίλησα αυτή η ιδέα δεν συζητείται. Πιστεύουμε ότι οι άνθρωποι θα έπρεπε να μπορούν να μείνουν στη Γάζα, το σπίτι τους» είπε ο Μπλίνκεν.

Το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα τονίζουν και οι 27 ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης λίγο πριν την έκτακτη τηλεδιάσκεψη κορυφής καταδικάζοντας τις επιθέσεις της Χαμάς και τονίζοντας την ανάγκη για διαρκή ειρήνη στη Μέση Ανατολή.

Την ανάγκη να αποτραπεί ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα υπογράμμισε ο Έλληνας πρωθυπουργός στην τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αιγύπτιο πρόεδρο. Οι δύο ηγέτες εξέφρασαν την ανησυχία τους για το ενδεχόμενο κλιμάκωσης και διάχυσης της κρίσης στην περιοχή.

Και για την Ουάσιγκτον αποτελεί προτεραιότητα να μην βγει εκτός ελέγχου η κατάσταση ειδικά στο βόρειο μέτωπο του Ισραήλ, όπου η φιλοϊρανική Χεζμπολάχ αυξάνει την πίεση. Η Τεχεράνη κατηγορεί τους Αμερικανούς ότι ήδη εμπλέκονται στον πόλεμο με την αποστολή αεροπλανοφόρων στην ανατολική Μεσόγειο και τον εξοπλισμό του Ισραήλ.

Τις συνομιλίες τους εντείνουν και χώρες που μπορούν να επηρεάσουν το Ιράν, καθώς Ερντογάν και Πούτιν μίλησαν με Ραϊσι και Άσαντ αντίστοιχα. Ενώ ο Γερμανός καγκελάριος λίγο πριν μεταβεί στο Ισραήλ κάλεσε το Ιράν να μη ρίχνει λάδι στη φωτιά.

Πηγήertnews.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα