Από τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας ο χιονιάς έκανε αισθητή την εμφάνιση του στην Κρήτη.

Μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA, ο μετεωρολόγος Μανώλης Λέκκας ανέφερε πως το πρώτο κύμα κατά τη φάση εκδήλωσης του, είδαμε να παρουσιάζει χαρακτηριστικά τα οποία έδωσαν την έννοια ότι το δεύτερο κύμα της κακοκαιρίας θα είναι πιο έντονο και η Κρήτη, θα πρέπει να βρίσκεται σε επιφυλακή. «Το πρωί τη Τρίτης θα δώσει όμως μια ένταση γενική που θα δοκιμαστεί το νησί και στα χαμηλά υψόμετρα. Το χιόνι θα το δούμε σήμερα, ημέρα κορύφωσης, σε χαμηλά υψόμετρα. Αυτό θα γίνει κατά τη διάρκεια της ημέρας, κατά διαστήματα. Θα δούμε χιονοπτώσεις σημαντικές στα ορεινά, θα κάνουν την εμφάνιση τους στα ορεινά, σε χαμηλές ζώνες, θα εκφράζεται είτε σαν χιονόπτωση είτε σαν χιονόνερο».

Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα από Τετάρτη θα πάμε σε μια πιο βελτιωμένη εικόνα του καιρού, σταδιακά ενώ πρόσθεσε πως οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, σε αυτή την περίπτωση δεν κοιτάζουν… υψόμετρα. «Η ψυχρή μάζα επηρεάζει χαμηλές ζώνες, βλέπουμε ακόμη και στο Ηράκλειο να είναι από 2 έως 4 βαθμούς. Δεν αποκλείεται να υπάρχουν περιοχές εντός του Ηρακλείου που λόγω της γεωμορφολογίας μπορεί η θερμοκρασία να είναι στους 0 βαθμούς. Όλοι γνωρίζουμε ότι οποιαδήποτε μάζα νερού μπορεί να γίνει πάγος, είναι χαρακτηριστικό της Τετάρτης αλλά και της Πέμπτης, είναι κάτι που θα πρέπει να προσέξουμε πολύ».

Κλείνοντας, ο κ. Λέκκας σημείωσε πως οι βροχές είναι φαινόμενα που συνάδουν με την εκδήλωση της κακοκαιρίας ιδιαίτερα στις ορεινές ζώνες αλλά και χαμηλότερα όταν βρέχει ή χιονίζει και η υγρασία είναι αυξημένη. «Απαιτείται μια ιδιαίτερη προσοχή, αν έχουμε άνεμο φαίνεται ότι θα είναι ενισχυμένος. Το ανεμολογικό πεδίο δεν επιτρέπει συνθήκες χαμηλής νέφωσης, εκτός ειδικών περιπτώσεων που λόγω γεωμορφολογίας μπορεί να ευνοούνται».

Aναλυτικά σύμφωνα με την ΕΜΥ, σήμερα Τρίτη θα εκδηλωθούν πυκνές, κατά τόπους, χιονοπτώσεις οι οποίες θα εξασθενήσουν γενικώς από το μεσημέρι και εξής, ξεκινώντας από τα βόρεια. Αυτό αναμένεται να σημειωθεί στις Σποράδες, την Εύβοια, την ανατολική Θεσσαλία και κυρίως στη Μαγνησία, την ανατολική Στερεά, την ανατολική Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

xartis_1

Η θερμοκρασία θα παραμείνει σε πολύ χαμηλά επίπεδα, με τις μέγιστες τιμές της να μη ξεπερνούν, στα δυτικά και τα νησιά, τους 8-9 βαθμούς Κελσίου και τους 3-5 στα ηπειρωτικά.

Σε ό,τι αφορά στον παγετό, θα υπάρξει στα ηπειρωτικά και θα είναι έντονος κατά τόπους, ενώ στα βορειοδυτικά θα είναι ολικός. Εξυπακούεται ότι, λόγω των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών, ο παγετός διατηρείται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

xartis_2

Την Τρίτη οι άνεμοι θα πνέουν πολύ ισχυροί, με βόρειες/βορειοανατολικές διευθύνσεις, με ένταση 5-7 Μποφόρ στην ηπειρωτική χώρα και 8-9 στο Αιγαίο. Οι άνεμοι θα εξασθενήσουν προς το απόγευμα της Τρίτης.

Η χιονόπτωση στην περιοχή του Αιγαίου θα εξακολουθήσει και την Τετάρτη -αν και με μικρότερη ένταση. Το χιόνι θα σταματήσει εντελώς την Πέμπτη και από την Παρασκευή προβλέπεται πως θα υπάρξει άνοδος της θερμοκρασίας.

Ακολουθεί το δελτίο καιρικών συνθηκών για την Τρίτη 25/01/2022 της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας:

ΜΕΡΟΣ 1

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΣΗΜΕΡΑ ΤΡΙΤΗ 25-01-2022

ΓΕΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ – ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές στις Σποράδες, την Εύβοια, την ανατολική Θεσσαλία (κυρίως Μαγνησία), την ανατολική Στερεά, την ανατολική Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου που από το μεσημέρι και από τα βόρεια θα εξασθενήσουν.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 7 και στο Αιγαίο 8 με 9 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση από το απόγευμα.

Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Οι μέγιστες τιμές

της δεν θα ξεπεράσουν στα δυτικά και τα νησιά τους 8 με 9 βαθμούς και στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 3 με 5 βαθμούς Κελσίου. Παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά, ο οποίος θα είναι κατά τόπους ισχυρός ενώ στα βορειοδυτικά θα είναι ολικός.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Καιρός: Λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες το μεσημέρι-απόγευμα στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη.

Άνεμοι: Βόρειοι 4 με 6 και στα ανατολικά βορειοανατολικοί το πρωί τοπικά έως 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από -05 (μείον 5) έως 04 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία απο -10 (μείον 10) έως -01 (μείον 1) βαθμό Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Παροδικές νεφώσεις τις πρωινές ώρες και βαθμιαία αίθριος.

Ανεμοι: Βορειοανατολικοί 5 με 7 και από το απόγευμα βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από -01 (μείον 1) έως 08 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο από -08 (μείον 8) έως 04 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Νεφώσεις με χιονοπτώσεις που θα είναι κατά τόπους πυκνές στις Σποράδες, την ανατολική Θεσσαλία (κυρίως Μαγνησία), την ανατολική Στερεά και στην ανατολική Πελοπόννησο. Βαθμιαία εξασθένηση από το μεσημέρι και από τα βόρεια.

Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 7 με 8 και στα ανατολικά 9 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση από το απόγευμα.

Θερμοκρασία: Από -03 (μείον 3) έως 03 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η ελάχιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

Καιρός: Νεφώσεις με χιονοπτώσεις που θα είναι κατά τόπους πυκνές και από το βράδυ στις Κυκλάδες βαθμιαία θα εξασθενήσουν.

Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 7 με 8 μποφόρ με μικρή εξασθένηση από το βράδυ.

Θερμοκρασία: Από 01 έως 09 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Καιρός: Νεφώσεις με χιονοπτώσεις που θα είναι κατά τόπους πυκνές και από το απόγευμα βαθμιαία θα εξασθενήσουν.

Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 7 με 8 και τοπικά στα βόρεια 9 μποφόρ με μικρή εξασθένηση από το απόγευμα.

Θερμοκρασία: Από 02 έως 09 βαθμούς Κελσίου, ενώ στα βόρεια θα είναι 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΕΥΒΟΙΑ

Καιρός: Νεφώσεις με χιονοπτώσεις, οι οποίες κατά διαστήματα θα είναι πυκνές. Βαθμιαία εξασθένηση από το απόγευμα.

Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 7 με 9 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση από το απόγευμα.

Θερμοκρασία: Από -02 (μείον 2) έως 03 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ

Καιρός: Νεφώσεις με χιονοπτώσεις, οι οποίες κατά διαστήματα θα είναι πυκνές. Βαθμιαία εξασθένηση από το μεσημέρι.

Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 6 με 7 και στα ανατολικά τοπικά 8 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση από το απόγευμα.

Θερμοκρασία: Από 00 έως 03 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος. Παροδικές νεφώσεις το απόγευμα.

Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από -02 (μείον 2) έως 04 βαθμούς Κελσίου.

ΜΕΡΟΣ 2

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΑΥΡΙΟ ΤΕΤΑΡΤΗ 26-01-2022

Σε νότια Εύβοια, Κυκλάδες και Κρήτη νεφώσεις με χιονοπτώσεις που βαθμιαία θα περιοριστούν στην Κρήτη. Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός με τοπικές νεφώσεις στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη όπου τις βραδινές ώρες θα σημειωθούν ασθενείς χιονοπτώσεις.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί, στα δυτικά 4 με 5 μποφόρ, στα ανατολικά 5 με 7 και στο νοτιοανατολικό Αιγαίο τοπικά 8 με 9 μποφόρ, με σταδιακή εξασθένηση από τις απογευματινές ώρες.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο ως προς τις μέγιστες τιμές της, θα διατηρηθεί όμως σε χαμηλά επίπεδα. Κατά τόπους στα ηπειρωτικά θα σημειωθεί ισχυρός παγετός τις πρωινές και τις βραδινές ώρες. Η θερμοκρασία θα φτάσει τους 07 με 09 βαθμούς. Οι ελάχιστες θερμοκρασίες στα ηπειρωτικά στους -04 με -07 βαθμούς και στη δυτική Μακεδονία τοπικά στους -13 βαθμούς Κελσίου.