Συνεχίζει την περιοδεία της στα Χανιά η υπουργός Πολιτισμού (εικόνες)

Πρέπει να διαβάσετε

Στο Ρέθυμνο και στα Χανιά βρέθηκε σήμερα η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

Νωρίς το απόγευμα της Πέμπτης, η κα. Μενδώνη επισκέφθηκε το Δημαρχείο Χανίων, όπου μαζί με τον Δήμαρχο αλλά και τον Περιφερειάρχη υπέγραψε τις προγραμματικές συμβάσεις για τις μελέτες ανακατασκευής, των βιλών Σβαρτς και Πολογιώργη. Παράλληλα, υπεγράφη και η μελέτη για την ανάπλαση του ανατολικού ενετικού τείχους της παλιάς πόλης των Χανίων, καθώς και της ανατολικής τάφρου.

Το πρωί της Παρασκευής, η κα. Μενδώνη θα επισκεφθεί το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων και έργα αρμοδιότητας του υπουργείου Πολιτισμού.

Ο δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης, σε δηλώσεις του αμέσως μετά τη σύσκεψη σημείωσε πως σήμερα υπεγράφησαν τρεις προγραμματικές συμβάσεις, που αφορούν την εκπόνηση των μελετών, «για να μπορέσουμε να αποκαταστήσουμε και να δώσουμε στην κοινωνία τρία σημαντικά έργα. Των βιλών Σβαρτς και Πολογιώργη ενώ παράλληλα υπεγράφη και η μελέτη για την ανάπλαση του ανατολικού ενετικού τείχους της παλιάς πόλης των Χανίων, καθώς και της ανατολικής τάφρου».

Η χρηματοδότηση των τριών μελετών είναι στο 1,5 εκ. ευρώ, χρήματα που έχουν δεσμευτεί από το Περιφερειακό Πρόγραμμα, «και θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τον Περιφερειάρχη για αυτή την πολύ καλή ουσιαστική υποστήριξη. Όλες οι υπόλοιπες συμβάσεις, που έχουμε αυτή τη στιγμή με το υπουργείο, προχωρούν απρόσκοπτα. Αναφέρομαι στην μελέτη αποκατάστασης και επανάχρησης των ενετικών νεωρίων καθώς και την πολύ σημαντική είδηση που μας παρουσίασε η υπουργός και θέλω να την ευχαριστήσω, σχετικά με τη χρηματοδότηση της αποκατάστασης, πλέον του προμαχώνα Μοτσενίγκο στον οποίο έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες».

Ο δήμαρχος Χανίων, πρόσθεσε πως ίσως η κορυφαία είδηση για το 2022 όσον αφορά το δήμο, είναι τα επικείμενα εγκαίνια του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Χανίων, «που είναι αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς της υπουργού, της κυρίας Παπαδοπούλου και του Περιφερειάρχη σε μια πολύ μεγάλη προσπάθεια και συνεργασία».

Σε δηλώσεις που έγιναν στο περιθώριο της υπογραφής και της μικρής σύσκεψης που ακολούθησε, η Υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη ανέφερε: «Σήμερα είμαστε εδώ για την υπογραφή τριών νέων έργων πολιτισμού, δηλαδή αναπτυξιακών έργων για τα Χανιά. Όπως είχα την ευκαιρία να πω και μέσα στη σύσκεψη, το συγκριτικό πλεονέκτημα της πόλης των Χανίων, είναι το σύστημα των οχυρώσεων τους. Το γεγονός ότι με τη μία προγραμματική σύμβαση ξεκινά η μελέτη της Ανατολικής Τάφρου, είναι μία ακόμα ψηφίδα στην ανάδειξη των οχυρώσεων, στις οποίες εδώ και αρκετά χρόνια το Υπουργείο Πολιτισμού και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων έχουν κάνει ένα πολύ μεγάλο έργο».

Οι δύο άλλες προγραμματικές συμβάσεις αφορούν στις μελέτες αποκατάστασης δύο εξαιρετικά σημαντικών νεότερων μνημείων των Χανίων, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η Υπουργός, «τα οποία σε συνδυασμό με το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων, προσδίδουν νέα αναπτυξιακή δυναμική υπεραξία -θα έλεγα, σε όλες τις πολιτιστικές δραστηριότητες της πόλης», υπογράμμισε η κ. Μενδώνη. Ευχαρίστησε, μάλιστα, προσωπικά τον Δήμαρχο Χανίων «γιατί τα δυόμιση αυτά χρόνια έχουμε μια άψογη συνεργασία, τα αποτελέσματα της οποίας ήδη είναι απτά», όπως είπε.

Νωρίτερα το πρωί, η υπουργός Πολιτισμού επισκέφθηκε το Ρέθυμνο, όπου συνοδευόμενη από τον βουλευτή Ρεθύμνου Γιάννη Κεφαλογιάννη πραγματοποίησε επίσκεψη στην προσωρινή έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου στον Αγ. Φραγκίσκο. Εκεί την υποδέχθηκαν ο Δήμαρχος Γιώργος Μαρινάκης, η προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου Αναστασία Τζιγκουνάκη, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι αλλά και στελέχη της Αρχαιολογίας. 

Αμέσως μετά πραγματοποίησε επίσκεψη και στο Τέμενος Βαλιδέ Σουλτάνας ενώ στη συνέχεια βρέθηκε και στη Φορτέτζα.

Μάλιστα, πραγματοποιήθηκε και σύσκεψη στο Δημαρχείο Ρεθύμνου με τον Δήμαρχο Γιώργο Μαρινάκη και τον Περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη, κατά τη διάρκεια της οποίας υπεγράφη η προγραμματική σύμβαση για τη μελέτη κατασκευής του αρχαιολογικού μουσείου, αλλά και η προγραμματική σύμβαση για την εκπόνηση μελετών που αφορούν την εκπόνηση την αποκατάσταση των μνημειακών κτισμάτων στο εσωτερικό του φρουρίου Φορτέτζα και τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου του.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα