Συνάντηση για τα πεύκα του Μασταμπά – Σε «λίστα αναμονής» τα επικίνδυνα δέντρα

Με αφορμή το δέντρο που λύγισε το απόγευμα του Σαββάτου στην πλατεία του Αγίου Τίτου στο Ηράκλειο, η γραμματέας του Δ. Ηρακλείου, Ευγενία Συλιανού μίλησε στην εκπομπή ΣΚΑΪ Τώρα και τη Φαίη Σφακιωτάκη για την πορεία των ενεργειών της Λότζια, μετά την απώλεια ανθρώπινης ζωής από την πτώση δέντρου τον περασμένο Αύγουστο.

Ως προς το περιστατικό του Σαββάτου η κ. Στυλιανού σημείωσε πως επρόκειτο για ένα μικρό εύκαμπτο δέντρο, το οποίο λύγισε, όταν ο στήλος που το στήριζε έσπασε, γι’αυτό κι αντικαταστάθηκε στη συνέχεια από νέο.

Ως προς το γενικότερο έλεγχο των δέντρων της πόλης, η Ευγενία Στυλιανού δήλωσε πως επιστημονική επιτροπή έχει ήδη εξετάσει 36 δέντρα που ενδεχομένως ν’ αποτελούν κίνδυνο για τους διερχόμενους. «Έχει προχωρήσει η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τα πρώτα εξ αυτών, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα είδαμε και τα υπόλοιπα 14. Στόχος είναι η διατήρηση του πρασίνου, αλλά και η δημιουργία ασφάλειας στην καθημερινότητα. Γι’ αυτό κι η γνωμοδοτική Επιτροπή απαρτίζεται και από εξειδικευμένους επιστήμονες στο αστικό πράσινο, οι οποίοι έρχονται να υποστηρίξουν την Υπηρεσία Πρασίνου» , ανέφερε η γραμματέας του Δήμου, εξηγώντας παράλληλα πως η εν λόγω διεπιστημονική Επιτροπή δε θα ασχοληθεί με το σύνολο των δέντρων. «Η απόφαση που έχει πάρει ο ίδιος ο Δήμαρχος είναι ότι θα υλοποιηθεί και μια προγραμματική σύμβαση με ένα πανεπιστημιακό ίδρυμα, το οποίο θα έχει την αρμοδιότητα να ελέγξει, να καταγράψει και να ιεραρχήσει την επικινδυνότητα του συνόλου των δέντρων της πόλεως».

Ένα πρακτικό κοπής – Σε «λίστα αναμονής» τα υπόλοιπα επικίνδυνα δέντρα

Ωστόσο οι διαδικασίες προχωρούν αργά. Σύμφωνα με την κ. Στυλιανού, «με βάση τον κανονισμό πρασίνου, η αρμόδια Υπηρεσία έχει τη δυνατότητα, χωρίς την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου αν θεωρήσει ότι σ’ένα δέντρο έχει επιδεινωθεί η κατάστασή του, να προχωρήσει σε πρακτικό κοπής κι άμεση απομάκρυνση του συγκεκριμένου δέντρου. Από τα 36 που έχουμε ελέγξει, νομίζω 1 έχει φύγει με πρακτικό κοπής. Για τα υπόλοιπα έχει ήδη παρθεί απόφαση στο δημοτικό συμβούλιο για την αφαίρεσή τους, δεν έχει προχωρήσει όμως η αφαίρεση, γιατί εκκρεμεί η άδεια μικρής κλίμακας που προβλέπεται από το νόμο για να εκδοθεί και στη συνέχεια να προχωρήσει η υλοποίηση της απόφασης του δημοτικού συμβουλίου».

Συνάντηση για τα πεύκα του Μασταμπά

Την περασμένη εβδομάδα μέλη της διεπιστημονικής επιτροπής μετέβησαν στο Μασταμπά προκειμένου να κάνουν αυτοψία στα πεύκα. Τότε συμφωνήθηκε μεταξύ δημοτικής αρχής και κατοίκων της περιοχής να γίνει σήμερα το απόγευμα συνάντηση στη Λότζια, προκειμένου οι κάτοικοι να ενημερωθούν για τις προθέσεις της δημοτικής αρχής.

«Συμμεριζόμαστε την αγωνία των κατοίκων σε σχέση με τη μείωση του πρασίνου στη ζώνη εκείνη. Έχουν άλλωστε συνδέσει τη ζωή τους με την παρουσία αυτών των δέντρων. Πέρα από την περιβαλλοντική κι αισθητική αξία, έχουν και ιστορική. Θέλουμε λοιπόν να καταλάβουν ότι όποια απόφαση λαμβάνεται, δε λαμβάνεται υπό το κράτος κανενός πανικού, αλλά υπό τις τεκμηριωμένες παρατηρήσεις των πλέον ειδικών ερευνητών κι επιστημόνων που τα είδαν και τα αξιολόγησαν. Υπενθυμίζω ότι η πολιτική που ακολουθούμε είναι για κάθε δέντρο που φεύγει, να αντικαθίσταται από άλλα δύο στην ίδια ζώνη, όπου αυτό είναι εφικτό. Τα πεύκα δεν μπορούμε να τα επαναφέρουμε στον αστικό ιστό, αλλά μπορούμε να προχωρήσουμε σε άλλες φυτεύσεις» κατέληξε η κ. Στυλιανού.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα