Συνάντηση με τον Υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης για τα προβλήματα υποστελέχωσης στο Κτηματολογικό Γραφείο Ηρακλείου

Πρέπει να διαβάσετε

Στον “πάγο” έχει μπει η κτηματογράφηση στους Καλλικρατικούς Δήμους Ηρακλείου, Μαλεβιζίου και Χερσονήσου, καθώς η προθεσμία εμπρόθεσμης υποβολής των δηλώσεων μπορεί να έληξε πριν από περίπου ένα χρόνο, ωστόσο μέχρι και σήμερα το ποσοστό των κτηματογραφημέμων ακινήτων παραμένει πολύ χαμηλό.

“Σε αντίθεση με τη Νότια Κρήτη που είχαμε προχωρήσει στο 80-90% πριν από ένα χρόνο, δυστυχώς στους Δήμους Μαλεβιζίου, Χερσονήσου και στο ένα τμήμα του Δήμου Ηρακλείου δυστυχώς δεν έχουμε ξεπεράσει το 40%” τόνισε στην Τηλεόραση CRETA ο Πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΑΚ, Γιώργος Ταβερναράκης.

Μπορεί μέχρι στιγμής να μην έχουν επιβληθεί πρόστιμα για εκπρόθεσμες δηλώσεις, ωστόσο όπως ξεκαθαρίζει ο κ. Ταβερναράκης, η διαδικασία αυτή δεν υπάρχει το περιθώριο να μην προχωρήσει.

Την ίδια ώρα στο Κτηματολογικό Γραφείο Ηρακλείου που αφορά στο Δήμο Ηρακλείου στα παλαιά διοικητικά του όρια, εξακολουθούν οι ρυθμοί στη δεύτερη φάση της κτηματογράφησης να προχωρούν αργά, λόγω υποστελέχωσης. Ως αποτέλεσμα, η διαδικασία πάει από παράταση σε παράταση, δίχως όμως ιδιαίτερη πρόοδο.

“Η προθεσμία για διόρθωση των αρχικών λαθών λήγει στις 31 Δεκεμβρίου του 2023. Έχει ζητηθεί από εμάς ως Ένωση Ιδιοκτητών Ακινήτων Νομού Ηρακλείου, αλλά και από άλλους φορείς όπως είναι ο Δικηγορικός Σύλλογος Ηρακλείου και το ΤΕΕ/ΤΑΚ να δοθεί παράταση τουλάχιστον ενός έτους. Υπάρχει αυτήν τη στιγμή μια εξαγγελία από τον Υπουργό ότι θα δοθεί μια παράταση μέχρι 30 Νοεμβρίου 2024, αλλά δεν έχει ψηφιστεί ακόμη. Ιδιαίτερα σημαντική η παράταση, διότι εξακολουθούν να υπάρχουν ακίνητα που φαίνονται αγνώστου ιδιοκτήτη, ενώ ζητήματα υπάρχουν και στα εξ αδιαιρέτου ακίνητα” εξήγησε ο Υπεύθυνος Επικοινωνίας της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Νομού Ηρακλείου, Γιώργος Αράπογλου.

Μάλιστα το μεσημέρι της Πέμπτης έχει προγραμματιστεί συνάντηση του Υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνου Κυρανάκη με τους εκπροσώπους των συμβολαιογραφικών συλλόγων και στελέχη του Κτηματολογίου, προκειμένου να συζητηθεί η εύρεση λύσης σε υποστελεχωμένα ανά τη χώρα κτηματολογικά γραφεία.

“Οι συμβαλλόμενοι μπορεί να περιμένουν από μέρες, έως και μήνες για την καταχώρηση των συμβολαιογραφικών πράξεών τους. Επομένως έχει αντιληφθεί και ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης ότι δεν μπορεί να συνεχίσει έτσι το Κτηματολόγιο, με την κατάσταση που επικρατεί” σχολίασε η Πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείου Κρήτης Αναστασία Δρανδάκη – Μαρινάκη και διευκρίνισε παράλληλα πως το πρόβλημα της υποστελέχωσης σε επίπεδο Κρήτης συναντάται στο Ηράκλειο μόνο. Ωστόσο, γενικά σε περιοχές που μπήκαν πιλοτικά στη διαδικασία κτηματογράφησης τη δεκαετία του ’90, όπως ο Δήμος Ρεθύμνου, τα λάθη στις καταχωρήσεις είναι πολλά. “Πλήθος ακινήτων έχει δηλωθεί με στρεβλό τρόπο και τα περισσότερα λάθη για να διορθωθούν χρειάζονται χρονοβόρες δικαστικές διαδικασίες” πρόσθεσε η κ. Δρανδάκη.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα