Συναγερμός στη Βρετανία: Αυξάνονται οι θάνατοι παιδιών από στρεπτόκοκκο, τα ανησυχητικά συμπτώματα

Πρέπει να διαβάσετε

Η αύξηση των κρουσμάτων λοίμωξης με στρεπτόκοκκο ομάδας Α στη Μεγάλη Βρετανία, με εφτά παιδιά κάτω των δέκα ετών να έχουν χάσει την ζωή τους σε διάστημα ενός μήνα, χτύπησε καμπανάκι συναγερμού στις υγειονομικές αρχές, δεδομένων των επιπτώσεων της πανδημίας στο ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών και σε συνδυασμό με τις αναπνευστικές λοιμώξεις (γρίπη,αναπνευστικός συγκυτιακός ιός RSV)που βρίσκονται σε έξαρση φέτος το χειμώνα.

Οι υγειονομικές αρχές στη Βρετανία εξέδωσαν ένα «επείγον μήνυμα δημόσιας υγείας» προς τους γενικούς γιατρούς, καθώς ένα 12χρονο αγόρι που φοιτούσε σε γυμνάσιο του Λονδίνου έγινε το τελευταίο θύμα του στρεπτόκοκκου Α. Η προειδοποίηση από την Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου προέτρεψε τους γιατρούς να ορίσουν ένα «χαμηλό όριο» για την αποστολή παιδιών με συμπτώματα στο νοσοκομείο και τη χορήγηση αντιβιοτικών.

Το τελευταίο θύμα ήταν μαθητής δευτέρας γυμνασίου στο σχολείο Colfe’s School στο Lewisham, στο νοτιοανατολικό Λονδίνο. Είναι ο πρώτος μαθητής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που πέθανε από την τρέχουσα επιδημία.

Τα συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσουμε

Τα συμπτώματα του στρεπτόκοκκου Α περιλαμβάνουν πονόλαιμο, πυρετό και δερματικές παθήσεις. Οι λοιμώξεις από στρεπτόκοκκο Α είναι συνήθως ήπιες, αλλά σε μικρό αριθμό περιπτώσεων οι ασθενείς μπορεί να αρρωστήσουν σοβαρά.

Τα συμπτώματα όμως που πρέπει να μας ανησυχήσουν και να απευθυνθούμε σε γιατρό είναι:

-Πονόλαιμος μαζί με πρησμένους λεμφαδένες
-Πονόλαιμος που διαρκεί περισσότερο από 2 μέρες
-Υψηλός πυρετός (πάνω από 38,5°C) σε μεγαλύτερα παιδιά, ή πυρετός που διαρκεί περισσότερο από 48 ώρες
-Πονόλαιμος μαζί με εξάνθημα
-Αναπνευστικά προβλήματα

Το ΕΣΥ συνιστά στους ανθρώπους να επισκεφθούν τον γιατρό τους εάν ο πονόλαιμος δεν βελτιωθεί μετά από μια εβδομάδα, εάν τα συμπτώματά τους τους προκαλούν ανησυχία, εάν έχουν υψηλή θερμοκρασία ή αν αισθάνονται ζέστη και ρίγος. Όσοι έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, όπως αυτοί που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία, θα πρέπει επίσης να δουν έναν γιατρό.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα