Την ανάγκη συστράτευσης του συνόλου των διαθέσιμων δομών υγείας για τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης του κορωνοϊού εξέφρασε ο ειδικός σύμβουλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και πρώην μέλος της διαρκούς επιτροπής του Π.Ο.Υ στην Ευρώπη Γιάννης Μπασκόζος.

Μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA τόνισε πως το σύνολο των κλινικών πρέπει να ριχτούν στη «μάχη» για να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες που προκαλεί η πανδημία.

«Πρέπει να γίνει άμεσα η συστράτευση των δυνάμεων υγείας. Να επιστρατευτούν υπέρ της σωτηρίας ανθρώπινων ζωών. Δημόσια, στρατιωτικά και ιδιωτικά νοσοκομεία πρέπει να επιστρατευτούν για την αντιμετώπιση της κρίσης. Υπάρχει κίνδυνος κατάρρευσης καθώς δεν έχουν αναπτυχθεί οι πρωτοβάθμιες δομές. Πρέπει να αξιοποιηθούν όλες οι διαθέσιμες κλινικές με όρους δημόσιου συμφέροντος», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μπασκόζος.

Έκανε μάλιστα αναφορά στην αποδυνάμωση των εθνικών συστημάτων υγείας σε όλη την Ευρώπη με αποτέλεσμα οι δημόσιες δομές υγείας να εμφανιστούν ανέτοιμες στη διαχείριση των διαδοχικών κυμάτων του κορωνοϊού.

«Αφήσαμε να γίνουν αδύναμα τα εθνικά συστήματα υγείας. Οι δομές δεν ήταν έτοιμες να διαχειριστούν την υγειονομική κρίση. Πρόκειται για μία παθογένεια που εντοπίζεται τόσο στην Ελλάδα όσο και σε προηγμένα συστήματα υγείας», πρόσθεσε ο ειδικός σύμβουλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και πρώην μέλος της διαρκούς επιτροπής του Π.Ο.Υ στην Ευρώπη Γιάννης Μπασκόζος.