Συγκλονίζει ο πατέρας της Ελένης Τοπαλούδη στο CRETA: «Ο πόνος είναι σφηνωμένος μέσα στη καρδιά μας»

Πρέπει να διαβάσετε

Η έκθεση She’s gone, η οποία τελεί υπό την Αιγίδα της A.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, εγκαινιάζεται 25 Νοεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών. Η Πρεσβεία του Ισραήλ στην Ελλάδα και το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης συνδιοργανώνουν την παρουσίαση της διεθνούς έκθεσης She’s gone που ξεκίνησε στο Ισραήλ και στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα ενάντια στο φαινόμενο της έμφυλης βίας και των γυναικοκτονιών που διαπράττονται από συζύγους, συντρόφους και άλλα μέλη της οικογένειας.

Για την Ελλάδα, ένα ρούχο της Ελένης Τοπαλούδη, η δολοφονία της οποίας συγκλόνισε την κοινωνία το 2018, περιλαμβάνεται στην έκθεση, ευγενική προσφορά της οικογένειάς της, με τη συνεργασία της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων.

 

 

Το ρούχο της Ελένης Τοπαλούδη

Μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και την εκπομπή Live με την Αντιγόνη, ο πατέρας της Ελένης, Γιάννης Τοπαλούδης, ανέφερε ότι από την αρχή ήταν θετικοί, μαζί με την γυναίκα του Κούλα, να δώσουν ρούχα της δολοφονημένης κόρης τους για τον σκοπό της έκθεσης.

Ωστόσο, όπως δήλωσε, «η πιο δύσκολη στιγμή ήταν όταν τα αποχωριζόμασταν. Ήταν σαν να δίναμε ένα κομμάτι του εαυτού μας». Βέβαια, όπως ανέφερε, τα ρούχα της Ελένης αντιπροσωπεύουν και συμβολίζουν όλες τις γυναίκες που έχουν χαθεί άδικα και αποτρόπαια. 

Όντας φανερά φορτισμένος, ο κ. Τοπαλούδης υποστήριξε ότι ένας από τους λόγους που πρέπει ο κόσμος να επισκεφθεί αυτήν την έκθεση είναι πρωτίστως για να συγκινηθεί, αλλά παράλληλα για να εκδηλώσει το ενδιαφέρον και τη συμμετοχή του στον αγώνα κατά της βίας, της γυναικοκτονίας και του βιασμού.

Όπως πρόσθεσε, αναφερόμενος στη δολοφονία της κόρης του, «ο πόνος είναι σφηνωμένος μέσα στη καρδιά μας και δε φεύγει με τίποτα». «Η ανθρώπινη ζωή και η αξιοπρέπεια θα πρέπει να δέχονται το σεβασμό που τους αξίζει. Πρέπει να μάθουμε στα παιδιά μας να σέβονται την ανθρώπινη ζωή και ειδικά στους άνδρες να σέβονται το όχι της γυναίκας», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Τοπαλούδης.

Παράλληλα, ο κ. Τοπαλούδης διερωτήθηκε πως «είναι δυνατόν κάποιοι να δολοφονούν την ίδια τη ζωή; Ποτέ κάποιος να μη σηκώσει χέρι σε γυναίκα. Να το βάλουμε στο μυαλό μας, να το μάθουμε στα παιδιά μας».

Στο ηχητικό μέρος της έκθεσης ακούγονται νανουρίσματα τραγουδισμένα από γυναίκες σε διάφορες γλώσσες, εβραϊκά, αραβικά, αμχαρικά, ρωσικά, περσικά, ρουμανικά, μαροκινά αραβικά, γερμανικά και ελληνικά, ένας ύστατος φόρος τιμής σε όλες τις γυναίκες θύματα βίας.

Στόχος της δράσης είναι το τέλος του ταξιδιού του She’s gone να πραγματοποιηθεί στο κτίριο του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη στις 25 Νοεμβρίου (Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών), με μία καθολική εκδοχή της εγκατάστασης, καλώντας όλο τον κόσμο να ενωθεί με αλληλεγγύη για άμεση δράση.

Δείτε ολόκληρο το απόσπασμα:

 

 

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα