Συγκεκριμένα τα όρια παρέμβασης της ΕΕ στα ελληνοτουρκικά

Πρέπει να διαβάσετε

Ιδιαίτερα διαφωτιστική για τις πραγματικές δυνατότητες παρέμβασης των θεσμών της ΕΕ υπέρ της Ελλάδας σε περίπτωση μιας κρίσης ή σύγκρουσης με την Τουρκία ήταν η παρέμβαση του Δρ Κωνσταντίνου Μαργαρίτη, διδάκτορα Δημόσιου και Ευρωπαϊκού Δικαίου και διδάσκοντα στο Πανεπιστήμιο Κρήτης για τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Ο κ.Μαργαρίτης μιλώντας στον ΣΚΑΪ Κρήτης 92,1 και τον Γιάννη Χαραλαμπίδη, τόνισε ότι υπάρχουν καταστατικά και νομικά καταγεγραμμένες αρχές αλληλεγγύης και αλληλοϋποστήριξης μεταξύ των χωρών-μελών, ωστόσο αυτές δεν έχει χρειαστεί ποτέ μέχρι σήμερα να ενεργοποιηθούν. Είναι λοιπόν άγνωστο το πώς θα εκφραστούν και θα υλοποιηθούν στην πράξη αυτές οι αρχές, ειδικά τη στιγμή που δεν έχει προχωρήσει η Κοινή Εξωτερική Πολιτική και η Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λόγω της άμεσης σύνδεσης αυτών των ζητημάτων με τον στενό πυρήνα της εθνικής κυριαρχίας. «Το όραμα του Τσώρτσιλ για τις Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης μάλλον θα αργήσουμε πολύ να το δούμε», επισήμανε χαρακτηριστικά. Παραμένουν, ωστόσο, διαθέσιμα τα περιθώρια πολιτικής πίεσης και μεσολάβησης που εκδηλώνονται μέσα από πρωτοβουλίες τόσο ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων, όσο και χωρών της ΕΕ που εκφράζουν την αλληλεγγύη τους.

Για το ζήτημα του «βέτο» στο πρόσφατο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, ο κ. Μαργαρίτης διευκρίνισε ότι η Κύπρος δεν χρειάστηκε να ασκήσει αυτό το δικαίωμα στο συμβούλιο, καθώς φρόντισε να καταστήσει σαφές κατά την προετοιμασία του συμβουλίου ότι δεν πρόκειται να υποστηρίξει κυρώσεις σε βάρος της Λευκορωσίας, αν δεν ληφθούν ταυτόχρονα αντίστοιχα μέτρα και κατά της Τουρκίας.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα