Κυριακή, 27 Απριλίου, 2025
15.5 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Στους 25 οι νεκροί, 800 οι τραυματίες από την έκρηξη στο λιμάνι του Ιράν – Ανάφλεξη καυσίμων για πυραύλους η πιθανή αιτία

Πρέπει να διαβάσετε

Τουλάχιστον 25 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και περισσότεροι από 800 τραυματίστηκαν σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό για  την ισχυρή έκρηξη που συγκλόνισε το πρωί του Σαββάτου το λιμάνι Σαχίντ Ρατζαΐ, το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο διακίνησης φορτίων του Ιράν, κοντά στη Μπαντάρ Αμπάς. Η έκρηξη προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές σε κτίρια και οχήματα, ενώ κάτοικοι δήλωσαν ότι αισθάνθηκαν το ωστικό κύμα ακόμη και 50 χιλιόμετρα μακριά.

 

Συγκλονιστικά βίντεο δείχνουν τη φωτιά να μαίνεται πριν την τρομακτική έκρηξη, με πολίτες να τρέχουν να σωθούν και τραυματίες στους δρόμους, μέσα σε πυκνά σύννεφα καπνού και συντρίμμια. «Η αποθήκη είχε γεμίσει με καπνό και στάχτες. Δεν θυμάμαι αν πήγα μόνος κάτω από το τραπέζι ή αν με πέταξε εκεί η έκρηξη», αφηγήθηκε μάρτυρας στην ιρανική κρατική τηλεόραση.

Οι φλόγες επεκτάθηκαν ταχύτατα σε κοντέινερ που περιείχαν εύφλεκτα υλικά, ενώ λήψεις από αέρος έδειξαν τρεις εστίες πυρκαγιάς να μαίνονται ανεξέλεγκτα. Ο υπουργός Εσωτερικών του Ιράν επιβεβαίωσε ότι η φωτιά εξαπλώθηκε από κοντέινερ σε κοντέινερ, ενώ οι αρχές διέταξαν το κλείσιμο σχολείων και δημόσιων υπηρεσιών την Κυριακή.

Σύμφωνα με την ιδιωτική εταιρεία Ambrey Intelligence, η φωτιά προκλήθηκε από κακό χειρισμό αποστολής στερεού καυσίμου που προοριζόταν για βαλλιστικούς πυραύλους. Η ίδια πηγή υπενθύμισε ότι τον Μάρτιο 2025 είχε καταγραφεί εκφόρτωση φορτίου υπερχλωρικού νατρίου, καύσιμου για ρουκέτες, στο ίδιο λιμάνι από ιρανικό πλοίο.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα