Στον «πάγο» οι κατεδαφίσεις αυθαιρέτων στην Ιεράπετρα – Προειδοποιούν με μεγαλύτερες κινητοποιήσεις οι επιχειρηματίες

Πρέπει να διαβάσετε

της Φαίης Σφακιωτάκη

Σε στάση αναμονής, προειδοποιώντας για ακόμη μεγαλύτερες κινητοποιήσεις εφόσον επιστρέψει ο εργολάβος στην Ιεράπετρα, είναι οι καταστηματάρχες του παραλιακού μετώπου, έπειτα από την πρώτη απόπειρα κατεδάφισης 40 αυθαίρετων κατασκευών σε καταστήματα εστίασης και 12 σε τουριστικά καταστήματα την περασμένη Τρίτη, εκτελώντας κατά αυτόν τον τρόπο 52 πρωτόκολλα που είναι σε εκκρεμότητα από το 2015.

Υπενθυμίζεται ότι η πολύωρη συγκέντρωση του κόσμου στις 20 Φεβρουαρίου εμπόδισε τα μηχανήματα να ξεκινήσουν τις κατεδαφίσεις, ωστόσο με το δεδομένο ότι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης δεν ανακάλεσε την απόφασή της κατόπιν αυτού, οι επιχειρηματίες αντιλαμβάνονται πως είναι θέμα ημερών τα μηχανήματα να επιστρέψουν.

Τόσο οι επιχειρηματίες, όσο και η δημοτική αρχή που στέκεται στο πλευρό τους, έχουν αποδεχτεί ότι αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να διαιωνίζεται κι ότι βάσει νόμου πρέπει να κατεδαφιστούν, ωστόσο ζητούν πίστωση χρόνου έως το τέλος της επερχόμενης τουριστικής σεζόν κι αμέσως μετά, δεσμεύονται ότι από το Νοέμβριο οι ίδιοι θα ξεκινήσουν τις κατεδαφίσεις.

Αυθαίρετες, αλλά… αδειοδοτημένες κατασκευές!

Μολονότι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης καλείται για άλλη μια φορά να εφαρμόσει το νόμο εν μέσω αντιδράσεων, αξίζει να σημειωθεί πως η στήριξη των καταστηματαρχών από το Δήμο, δεν είναι τυχαία. Και αυτό διότι έως το 2014, όπως δήλωσε στην Τηλεόραση CRETA, ο Δήμαρχος Ιεράπετρας, Μανόλης Φραγκούλης, ο επίμαχος παραθαλάσσιος χώρος θεωρείτο ότι ήταν ιδιοκτησίας του Δήμου. «Το 2014-2016 εγώ ήμουν Αντιδήμαρχος Οικονομικών & Διοικητικών Υπηρεσιών και τότε μας ήρθαν από την Κτηματική Υπηρεασία τα πρώτα πρωτόκολλα, συνοδευόμενα από τη γνωστοποίηση ότι ο χώρος αυτός ανήκει σε κείνη και κακώς τον είχαμε ενοικιάσει εμείς στους καταστηματάρχες, κακώς τον είχαμε καταλάβει. Επομένως, τότε αναγκαστήκαμε να σταματήσουμε την είσπραξη χρημάτων από τις επιχειρήσεις και μάλιστα επιστρέψαμε όσα χρήματα είχαμε εισπράξει μέχρι τότε, στην Κτηματική Υπηρεσία.»

«Ο Δήμος παρανόμησε, διότι ο Δήμος έδωσε τις κατευθυντήριες γραμμές και τις αδειοδοτήσεις να φτιαχτούν οι πέργκολες. Μιλάμε για το 2008 περίπου» σημείωσε από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Σωματείου Καφέ – Εστίασης Ιεράπετρας, Μανόλης Μιχελαράκης.

Αξιοπερίεργο είναι το γεγονός ότι οι αυθαίρετες αυτές κατασκευές έγιναν «ορατές» στην Κτηματική Υπηρεσία μόνο μετά από καταγγελίες. «Ήρθε η Κτηματική Υπηρεσία μετά από κάποιες καταγγελίες συναδέλφων και είπε ότι κακώς ο Δήμος εισπράττει τέλη κοινοχρήστων χώρων, γιατί η έκταση ανήκει στην Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μιχελαράκης, με το Δήμαρχο Ιεράπετρας να προσθέτει: «Δεν είναι δυο παράγκες να το πούμε λαϊκά, με δυο σκουριασμένες λαμαρίνες πάνω. Είναι ολόκληρες κατασκευές, πολλές από τις οποίες κόστισαν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Μια τέτοια κατασκευή δεν είναι μιας ώρας δουλειά, η οποία μπορεί να περάσει απαρατήρητη. Είναι κατασκευές στο κέντρο της πόλης κι έχω την απορία. Δε βρέθηκε μια ελεγκτική αρχή να πει τότε κάτι; Γίνονταν λοιπόν αυτές οι κατασκευές με την ανοχή όλων!»

Μετά το 2015 η Δημοτική αρχή νομιμοποίησε τμήμα του παραλιακού μετώπου, ως χερσαία ζώνη λιμένος, ωστόσο αυτό δεν μπορεί να συμβεί στο τμήμα όπου υπάρχουν οι αυθαίρετες κατασκευές. «Για να γίνει η νομιμοποίηση, πρέπει να φύγουν οι αυθαίρετες κατασκευές. Οπότε μας λένε: «βγάλε τις για να σε νομιμοποιήσω και μετά κάνε ότι θες». Για το λόγο αυτό ο Δήμος έχει ξεκινήσει την εκπόνηση μελέτης ανάπλασης του παραλιακού μετώπου, η οποία προβλέπει την αφαίρεση αυτών των κατασκευών, τη νομιμοποίηση των δαπέδων, διότι κι αυτά θεωρούνται παράνομα και την εγκατάσταση δικτύων ύδρευσης, αποχέτευσης, ηλεκτροφωτισμού κτλπ. Σ’αυτό το δάπεδο πάνω θα μπορέσουμε εμείς μετά να επέμβουμε σύμφωνα με τη μελέτη. Θα πάμε σε ελαφρύτερες κατασκευές.» Οι καταστηματάρχες ευελπιστούν, εφόσον πλέον δεν έχουν άλλη επιλογή, ότι αφαιρώντας τις κατασκευές το ερχόμενο φθινόπωρο, θα έχουν στο μεταξύ ωριμάσει οι συνθήκες για την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου από τη δημοτική αρχή, ώστε να μη μείνουν επί μακρόν μετέωροι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής η μελέτη δεν έχει ενταχθεί σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα, ωστόσο ο Δήμαρχος δηλώνει αισιόδοξος, ενώ ακόμη κι αν η διαδικασία κολλήσει εκεί, δεσμεύεται ότι η αρχή θα γίνει με χρήματα του Δήμου. «Υπάρχουν καταστήματα στα οποία, εάν κατεδαφιστούν, οι εξωτερικοί χώροι δεν έχουν άλλο χώρο για τους θαμώνες. Τα περισσότερα στεγάζουν αλλού μόνο την κουζίνα. Οι εργαζόμενοι είναι 355. Δηλαδή 320 στην εστίαση και 35 άτομα στα τουριστικά καταστήματα. Εμείς θέλουμε τη νομιμότητα, γιατί φανταστείτε ότι αυτήν τη στιγμή ο Δήμος δεν εισπράττει έσοδα από αυτές τις κατασκευές, ενώ αν νομιμοποιηθεί, θα έχουμε πολύ σημαντικά έσοδα. Αλλά αντιλαμβανόμαστε και τη ζημία που θα προκαλέσει η κατεδάφιση των κατασκευών λίγο πριν την έναρξη της σεζόν.»

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα