Στο πλευρό των ιδρυμάτων και των φορέων η Τράπεζα Τροφίμων Κρήτης – Ο ρόλος και ο σκοπός λειτουργίας της

Πρέπει να διαβάσετε

Πραγματοποιήθηκαν το μεσημέρι της Τρίτης τα εγκαίνια της Τράπεζας Τροφίμων Κρήτης.

Η Τράπεζα Τροφίμων Κρήτης-Ίδρυμα για την καταπολέμηση της πείνας και της σπατάλης με την οργανωτική και διαχειριστική ευθύνη του Συνδέσμου Μελών Γυναικείων Σωματείων Ηρακλείου & Ν. Ηρακλείου, αρχίζει τη λειτουργία της με ιδιαίτερα ευοίωνες προοπτικές, σε συνεργασία με την Τράπεζα Τροφίμων που εδρεύει στην Αθήνα.

Μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη, ο πρόεδρος της Τράπεζας Τροφίμων Ελλάδος Παναγής Βουρλούμης, εξήγησε πως οι τράπεζες τροφίμων που υπάρχουν σχεδόν σε όλο τον κόσμο, μαζεύουν τρόφιμα που είναι απολύτως κατάλληλα για να φαγωθούν, αλλά για κάποιο λόγο δεν μπορούν να μπουν στο εμπόριο είτε γιατί στη συσκευασία έχει γίνει λάθος είτε γιατί είναι κοντά στη λήξη τους αλλά  ποτέ ληγμένα. «Αυτά είναι πολλά από τις βιομηχανίες τις ίδιες που τα παράγουν, είναι από τη γεωργία, από τους αγρούς καμία φορά, είναι από το εμπόριο και είναι από το λιανικό εμπόριο, τα σούπερ μάρκετ. Αυτά τα τρόφιμα που συγκεντρώνουν οι τράπεζες τροφίμων και τώρα τα διανέμουν εκεί που υπάρχει ανάγκη, οι άνθρωποι υποσιτίζονται. Δεν τα δίνουμε σε άτομα αλλά ιδρύματα όπως ενορίες, ορφανοτροφεία, γηροκομεία και άλλα».

Σύμφωνα με τον κ. Βουρλούμη στην Αθήνα υπάρχουν 150 ιδρύματα στον κατάλογο τους ενώ στην Ευρώπη υπάρχουν εκατοντάδες τράπεζες τροφίμων. «Η φύση της λειτουργίας είναι τέτοια που μαζεύεις από μια περιοχή όχι πολύ μακριά και διανέμεις σε μια περιοχή που έχεις γνώση των αναγκών. Γι’ αυτό το λόγο, εμείς από την Αθήνα, έχουμε λάβει πρωτοβουλία να κάνουμε τράπεζες τροφίμων, να βοηθήσουμε να γίνουν τράπεζες και σε άλλες πόλεις της Ελλάδος, έχουμε μία στη Θεσσαλονίκη, στη Δράμα, στην Λάρισα, στα Γιάννενα και πλέον στην Κρήτη. Είμαστε πολύ τυχεροί διότι βρήκαμε το Σύνδεσμο Γυναικείων Σωματείων του Ηρακλείου που ενθουσιασμό πήρε την ιδέα και ακόμη πιο τυχεροί που είναι η κα. Παχιαδάκη ιδιαίτερα χαρισματική».

Ο κ. Βουρλούμης εξέφρασε τις ευχαριστίες του στα Super Market Χαλκιαδάκης που παραχώρησε αφιλοκερδώς τον χώρο ενώ παράλληλα σημείωσε πως το εν λόγω εγχείρημα στηρίζεται πολύ στον εθελοντισμό. «Μην περιμένεις ότι θα έρθουν μόνοι τους σε εσένα πρέπει να πας σε κάθε παραγωγό τροφίμων, σε κάθε αλυσίδα σούπερ μάρκετ, σε κάθε δυνατή πηγή και να τους θυμίσεις ότι υπάρχεις, ότι αυτά που σου δίνουν δεν φορολογούνται που είναι μεγάλο πλεονέκτημα, ότι έχουμε κατορθώσει να μην θεωρούνται πωληθέντα  και να μην το κάνεις μια φορά αλλά συνέχεια μέχρι να σε μάθουν καλά».

Κλείνοντας, ο κ. Βουρλούμης επεσήμανε πως υπάρχουν 150 ιδρύματα στη λίστα, που παίρνουν τρόφιμα από την Τράπεζα Ελλάδος, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι μπορούν να τους προμηθεύουν συνεχώς. «Μπορεί μια μέρα να έχουμε 40 παλέτες πατατάκια και για μία εβδομάδα να μην έχουμε τίποτα. Πέρσι κάναμε σχεδόν 2 χιλ. τόνους τρόφιμα και υπολογίζουμε περίπου 35 χιλ. ανθρώπους ότι στεγάζουν αυτά τα ιδρύματα».

 

 

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα