Στο Ηράκλειο βρέθηκε το πρωί της Παρασκευής η υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη.

H κα Ράπτη επισκέφθηκε το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου, για τα εγκαίνια του Κέντρου Ημέρας Alzheimer, τα οποία πραγματοποιήθηκαν σήμερα.

«Ένα όνειρο ζωής, έγινε πραγματικότητα» , δήλωσε η διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ Κρήτης Λένα Μπορμπουδάκη.

Η 7η ΥΠΕ Κρήτης, αξιολόγησε την αναγκαιότητα για την δημιουργία του και σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης, μετά από σχετική πρόταση της Εταιρείας Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών Νομού Ηρακλείου «Αλληλεγγύη», δρομολόγησε όλες τι απαιτούμενες ενέργειες για τη δημιουργία Ολοκληρωμένου Κέντρου Ημέρας για ηλικιωμένους ασθενείς με άνοια – νόσο Alzheimer, στο νομό Ηρακλείου.

Το Κέντρο Ημέρας που θα βρίσκεται για 18 μήνες στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο Ηρακλείου και στην συνέχεια θα μεταφερθεί στον δικό του χώρο στο κέντρο του Ηρακλείου, στο πρώην ΠΙΚΠΑ, αποτελεί μία δομή που καλύπτει τις ανάγκες διάγνωσης, φροντίδας, κινητοποίησης, εκπαίδευσης, δημιουργικής απασχόλησης και συνέχειας της θεραπείας των ασθενών με νόσο Alzheimer και συναφείς διαταραχές. Αποσκοπεί στην ενίσχυση της γενικότερης αλλαγής στην περίθαλψη και φροντίδα των ασθενών με άνοια.

Οι βασικοί στόχοι του Κέντρου Ημέρας είναι:

1. Η έγκαιρη διάγνωση και η εκτίμηση των αναγκών των ασθενών, για να τους προσφέρουμε εξατομικευμένη φροντίδα.

2. Η εκπαίδευση των ασθενών σε κοινωνικές και καθημερινές δεξιότητες διαβίωσης

3. Οι θεραπευτικές παρεμβάσεις διεπιστημονικού χαρακτήρα, σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο

4. Η διευκόλυνση της παραμονής των ασθενών στο οικογενειακό τους περιβάλλον

5. Η ανάπτυξη και υλοποίηση προγραμμάτων θεραπευτικών παρεμβάσεων

6. Η ανάπτυξη και η υλοποίηση προγραμμάτων εκπαίδευσης για το προσωπικό και τους νέους επαγγελματίες στην κοινότητα

7. Η ανάπτυξη προγραμμάτων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της κοινότητας για την καταπολέμηση του κοινωνικού στίγματος και των προκαταλήψεων, που σχετίζονται με την άνοια και τις αλλαγές στη συμπεριφορά και τη λειτουργικότητα που αυτή επιφέρει

8. Η δημιουργία ενός δικτύου υπηρεσιών και η διευκόλυνση της πρόσβασης των ενδιαφερομένων σε αυτές.

Η κα. Ράπτη είχε μία σύντομη συνομιλία με τον Διευθυντή της κλινικής Covid του νοσοκομείου, καθηγητή Διαμαντή Κοφτερίδη, στο πρόσωπο του οποίου ευχαρίστησε όλο το προσωπικό που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή στη μάχη ενάντια της πανδημίας.

Η υφυπουργός εξέφρασε και τις ευχές της για την εκλογή του νέου Αρχιεπισκόπου Κρήτης, στον Επίσκοπο Κνωσού Πρόδρομο Ξενάκη τον οποίο είχε την ευκαιρία να συναντήσει στο πλαίσιο των εγκαινίων του Κέντρου Αλτσχάιμερ.