Τρίτη, 10 Σεπτεμβρίου, 2024
26.3 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Στο «κάδρο» τα κοιτάσματα της Κρήτης – Ορόσημο το 2019

Πρέπει να διαβάσετε

Χρονιά ορόσημο θα είναι το 2019 για τον φάκελο των κοιτασμάτων στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης.

Από τη μία η επικύρωση από τη Βουλή της διαγωνιστικής διαδικασίας που προηγήθηκε και ανέδειξε βασικούς «παίκτες» την κοινοπραξία της ExxonMobil, της Total και των ΕΛΠΕ και από την άλλη ο νέος γύρος «παραχωρήσεων» με τη διαδικασία των … direct επαφών της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρίας Υδρογονανθράκων με δυνητικούς επενδυτές.

Ουσιαστικά, η ΕΔΕΥ ξεδιπλώνει τον σχεδιασμό που είχε αποκαλύψει στην τηλεόραση Creta ο πρόεδρος της Διαχειριστικής Εταιρίας Γιάννης Μπασιάς βάζοντας ξανά στο «κάδρο» θαλάσσια οικόπεδα νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης, που έμειναν εκτός από την πρώτη διαγωνιστική διαδικασία, εκτιμώντας ότι θα προσελκύσουν μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον.

Οι αναφορές για υδρογονάνθρακες σε περιοχές νότια της Κρήτης και νότια του Ιονίου κυριάρχησαν σε μεγάλα πετρελαϊκά forum του εξωτερικού το τελευταίο διάστημα με την ΕΔΕΥ να παρουσιάζει συγκεκριμένα στοιχεία και να περιμένει μέσα στους επόμενους τρεις μήνες το ενδιαφέρον που εκφράστηκε να μεταφραστεί σε συγκεκριμένες προσφορές.  

16 στόχοι με στοιχεία του κοιτάσματος Zohr νότια της Κρήτης

Συνολικά έχουν εντοπιστεί 16 δομές – στόχοι όπου υπάρχουν ισχυρά ευρήματα για την πιθανότητα ύπαρξης κοιτασμάτων φυσικού αερίου και τα γεωφορφολογικά χαρακτηριστικά παραπέμπουν στο γιγαντιαίο κοίτασμα Zohr της Αιγύπτου (σε αυτό ανακαλύφθηκαν ποσότητες της τάξης των 850 δισ. κ.μ. φυσικού αερίου) και στο κοίτασμα «Καλυψώ» που βρίσκεται εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

O χάρτης με τις νέες περιοχές ερευνών είναι ήδη έτοιμος και με βάση το νέο σχεδιασμό της ΕΔΕΥ, υπάρχει η δυνατότητα να καθορίσει ο ίδιος ο ενδιαφερόμενος ποιες ακριβώς είναι οι περιοχές όπου θέλει να ερευνήσει.

Νέος πόλος έλξης

Η μεγάλη θαλάσσια έκταση για την οποία η ΕΔΕΥ φιλοδοξεί να αποτελέσει τον νέο πόλο έλξης των ενεργειακών ομίλων καλύπτει ουσιαστικά τα αδιάθετα «οικόπεδα» από τον δεύτερο γύρο παραχωρήσεων του Ιουλίου του 2014 η θαλάσσια έκταση χωρίζεται σε τρία μεγάλα τμήματα. 

Το πρώτο είναι στο Ιόνιο Πέλαγος, το δεύτερο νότια της Πελοποννήσου μέχρι τα όρια των δύο μεγάλων θαλάσσιων περιοχών της Νοτιοδυτικής και Δυτικής Κρήτης, για τα οποία έχει αναδειχθεί προτιμητέος επενδυτής η κοινοπραξία των εταιρειών Total – ExxonMobil – Ελληνικά Πετρέλαια, και το τρίτο τμήμα νότια και νοτιοανατολικά της Κρήτης.

Σωτήρης Μεταξάς

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα