Σάββατο, 20 Αυγούστου, 2022
27.8 C
αίθριος καιρός - Δήμος Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Στο Ηράκλειο ο υφυπουργός Υποδομών για τον ΒΟΑΚ

Πρέπει να διαβάσετε

Στο Ηράκλειο θα βρεθεί σήμερα ο υφυπουργός Υποδομών, Γιώργος Καραγιάννης.

Ο κ. Καραγιάννης θα συναντηθεί στις 4 το μεσημέρι με τον Περιφερειάρχη Κρήτης ενώ αύριο θα επισκεφτεί και τον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης, προκειμένου να ενημερωθεί για την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το τμήμα Ηράκλειο – Χανιά.

Υπενθυμίζεται πως την Τρίτη, μετά από εξάωρη συνεδρίαση το συμβούλιο αποφάσισε κατά πλειοψηφία να αποδεχθεί την πρόταση της Υπηρεσίας Περιβάλλοντος και γνωμοδότησε θετικάζητώντας ωστόσο να υιοθετηθούν οι προτάσεις των δυο τμημάτων του τεχνικού επιμελητηρίου.  

Σύμφωνα όσα δήλωσε στον ΣΚΑΪ Κρήτης 92,1 και τους Σωτήρη Μεταξά και Μαρία Μπινιχάκη ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΑΚ Μιχάλης Χωραφάς, υπάρχουν αρκετά τμήματα τα οποία χρίζουν βελτίωσης ώστε το μεγάλο αυτό αναπτυξιακό έργο για την Κρήτη να μην δημιουργήσει προβλήματα στις τοπικές κοινωνίες, είτε όσον αφορά ζητήματα υδραυλικών και διαχείρισης ρεμάτων, είτε σε ζητήματα συνδέσεων και τοπικών μετακινήσεων.

Ο κ. Χωραφάς ανέφερε πως τα τμήματα ανατολικής και δυτικής Κρήτης του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος έχουν εκπονήσει μια μελέτη με 41 προτάσεις βελτίωσης – τροποποίησης της μελέτης για τον νέο ΒΟΑΚ, ενώ τόνισε πως οι απόψεις του συνόλου των φορέων που συμμετείχαν χθες στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου συνέκλιναν με την πρόταση του ΤΕΕ.

Μάλιστα ειδικά για το Ηράκλειο αναφέρθηκε στο θέμα της Αγίας Πελαγίας και της Αχλάδας, όπου τόνισε πως δεν έγινε σωστή πρόβλεψη με αποτέλεσμα μετά τη δημιουργία των κόμβων ένα τμήμα δυτικά της Αγίας Πελαγίας δεν εξυπηρετείται. «Εμείς ζητήσαμε να γίνει παράπλευρο δίκτυο, να ενώνεται με έναν παράπλευρο δρόμο αυτή η περιοχή», σημείωσε.

Παράλληλα αναφέρθηκε και στην περιοχή των Λινοπεραμάτων όπου οι εγκαταστάσεις υγραερίου και πετρελαίου που δεν ακολουθούν το σχέδιο αντιμετώπισης τεχνολογικών ατυχημάτων μεγάλη κλίμακας της Περιφέρειας Κρήτης και επομένως, με δεδομένο ότι δεν υπάρχει λύση για να μετακινηθεί ο άξονας του δρόμου, προτάθηκε να μετακινηθούν οι εγκαταστάσεις υγραερίου ή πετρελαίου.

Σημειώνεται πως στη σημερινή συνάντηση του Περιφερειάρχη με τον υφυπουργός Υποδομών ο κ. Αρναουτάκης αναμένεται να παρουσιάσει την πρόταση του Περιφερειακού Συμβουλίου και να ζητήσει να ληφθούν υπόψη οι προτάσεις των Τεχνικών Επιμελητηρίων του νησιού στους περιβαλλοντικούς όρους του έργου η μελέτη η οποία στη συνέχεια θα αποσταλεί προς έγκριση στο Υπουργείο Περιβάλλοντος.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα