Την τριήμερη περιοδεία του στην Κρήτη ξεκίνησε σήμερα από το Ηράκλειο, ο αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας. 

O κ. Πέτσας συναντήθηκε στα γραφεία της Περιφέρειας Κρήτης, με τον Περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη, όπου στο επίκεντρο τίθενται θέματα αυτοδιοίκησης αλλά και το πρόγραμμα «Α. Τρίτσης».

Ο Περιφερειάρχης ανέφερε, ότι, για την προώθηση των θεμάτων αυτών υπάρχει άριστη συνεργασία με το Υπουργείο επισημαίνοντας: «σήμερα συζητήσαμε θέματα που αφορούν τις χρηματοδοτήσεις του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης», και ζητήσαμε να έχουμε μία συμπληρωματική σύμβαση για τον Ταυρωνίτη στα Χανιά, ένα μεγάλο έργο, όπως, επίσης την αύξηση των χρηματοδοτήσεων στο πλαίσιο υλοποίησης του παραπάνω προγράμματος. Επιπρόσθετα, ανοίγεται ο δρόμος για την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση που θα έχουμε στο επόμενο χρονικό διάστημα για να μπορεί να υπάρχει πραγματική αποκέντρωση με αρμοδιότητες αλλά και πόρους».

Στη συνάντηση του Περιφερειάρχη με τον Υπουργό ήταν παρόντες ο Υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών Μιχάλης Σταυριανουδάκης, ο Βουλευτής Μάξιμος Σενετάκης, οι Αντιπεριφερειάρχες, όπως επίσης συνεργάτες του Υπουργού και διευθυντικά στελέχη της Περιφέρειας Κρήτης.

Από την πλευρά του σε δηλώσεις ο κ. Πέτσας αναφερόμενος στα αναπτυξιακά έργα της Κρήτης, στις χρηματοδοτήσεις από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» και στις αποζημιώσεις για τις φυσικές καταστροφές, τόνισε πως: «συνεχίζουμε τη συνεργασία με την Περιφέρεια και τους Δήμους. Είμαστε δίπλα στην Αυτοδιοίκηση και θα προχωρήσουμε άμεσα και στην υπόθεση των προκαταβολών. Επίσης, θα αντιμετωπίσουμε τα δυο αιτήματα σε μεμονωμένες περιοχές της Κρήτης, στην Σητεία και στην Κίσσαμο, τα οποία και θα αντιμετωπίσουμε».

Παράλληλα, ο Υπουργός σημείωσε ότι, με έργα αναπτυξιακά που προστατεύουν και το περιβάλλον και τους ανθρώπους, με έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και αποχέτευσης, θα μειώσουμε τις συνέπειες των φυσικών καταστροφών στο μέλλον.

Ένα τέτοιο έργο, είπε ο Υπουργός, είναι και το έργο που ανέφερε ο Περιφερειάρχης Κρήτης (στον Ταυρωνίτη) και με χαρά τέτοια εμβληματικά έργα θα τύχουν της συνδρομής του Υπουργείου Εσωτερικών και η συμπληρωματική σύμβαση που απαιτείται θα εγκριθεί.

Κλείνοντας, ο Υπουργός δήλωσε: «πέραν, όμως, από αναπτυξιακά θέματα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι πρέπει να δουλεύουμε όλοι μαζί ενωμένοι και για να φέρουμε σε πέρας το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Να αξιοποιούμε χρηματοδοτικά εργαλεία που υπάρχουν σε άλλα Υπουργεία, όπως είναι το ΕΣΠΑ, το ταμείο ανάκαμψης και δουλεύουμε για αυτό. Στόχος μας την επόμενη μέρα να περάσουμε στην πολυεπίπεδη διακυβέρνηση με μεταφορά αρμοδιοτήτων και πόρων στην αυτοδιοίκηση».

Το πρωί του Σαββάτου ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών θα βρεθεί στο Ρέθυμνο. Στις 10.30 είναι προγραμματισμένη συνάντηση με το δήμαρχο της πόλης Γιώργο Μαρινάκη ενώ μία ώρα αργότερα θα υπάρξει συνάντηση με όλους τους δημάρχους της περιφερειακής ενότητας Ρεθύμνου. Αμέσως μετά θα επισκεφτεί έργα που εκτελούνται με χρηματοδότηση από το υπουργείο Εσωτερικών.
Την Κυριακή στις 9.00 ο κ. Πέτσας θα συναντηθεί στα Χανιά με το δήμαρχο Χανίων ενώ μία ώρα αργότερα θα συναντηθεί με τους δημάρχους του νομού Χανίων.