Στο Ηράκλειο ο Δημήτρης Καιρίδης – Σειρά συσκέψεων για το μεταναστευτικό

Πρέπει να διαβάσετε

Στο Ηράκλειο βρίσκεται σήμερα ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρης Καιρίδης, στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψής του στην Κρήτη με αφορμή τις αυξημένες μεταναστευτικές ροές που καταγράφονται το τελευταίο διάστημα στο νησί.

Ο κ. Καιρίδης αυτήν την ώρα βρίσκεται στην Περιφέρεια Κρήτης, όπου πραγματοποιείται σειρά συσκέψεων και επαφών με τοπικούς αυτοδιοικητικούς και παραγωγικούς φορείς καθώς και με υπηρεσιακούς παράγοντες που εμπλέκονται στη διαχείριση του μεταναστευτικού.

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης καλωσόρισε το πρωί της Τρίτης τον Υπουργό Μετανάστευσης, υπογραμμίζοντας τη σημασία που έχει να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα ενόψει και τις θερινής περιόδου μακριά από λογικές λαϊκισμού.

    

«Θεωρώ ότι με τις συζητήσεις που θα γίνουν σίγουρα και με την καθοδήγηση και τις δικές σας προτάσεις θα βρούμε την καλύτερη λύση ενόψει της τουριστικής περιόδου που ξεκινά για να μην έχουμε σοβαρά προβλήματα. Πρέπει να υπάρχει συλλογική προσπάθεια και όχι λαϊκισμός. Από πλευράς Περιφέρειας Κρήτης προσπαθούμε να συμβάλουμε θετικά στην επίλυση οποιουδήποτε προβλήματος. Έχουμε αρκετά, αλλά πάντα με τη συνεργασία και τη συνέργεια και διεκδικώντας από την κεντρική εξουσία – γιατί πρέπει να διεκδικούμε πάντα από την κεντρική εξουσία – να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα για το νησί μας», επεσήμανε ο Σταύρος Αρναουτάκης.

Από την πλευρά του ο Υπουργός Μετανάστευσης αναφέρθηκε στο σημαντικό έργο και το ρόλο της Περιφέρειας Κρήτης στο νησί. Απευθυνόμενος προς τον Περιφερειάρχη Κρήτης κι αφού αναφέρθηκε στη σημασία των συσκέψεων εργασίας, σημείωσε: «Έχουμε σήμερα μια σειρά από πολύ σημαντικές συζητήσεις. Το κρίσιμο, το επίδικο είναι η καλύτερη δυνατή συνεργασία και νομίζω με την δική σας ηγεσία αυτό μπορούμε να το εγγυηθούμε. Η Κρήτη δεν είναι μόνη, η Κρήτη έχει δίπλα της όλη την Ελλάδα, την ελληνική κυβέρνηση για να αντιμετωπίσουμε τις όποιες αρρυθμίες σε μια πολύ δύσκολη στιγμή και κατάσταση την οποία ζούμε. Υπάρχουν οι ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις; Υπάρχουν τα συστήματα, έχουμε την εμπειρία του παρελθόντος, διδαχθήκαμε από τα λάθη του παρελθόντος. Η Κρήτη είναι η βιτρίνα μας, είναι η μεγάλη ναυαρχίδα του ελληνικού τουρισμού και είναι η πιο δυναμική και εξωστρεφής περιφέρεια της χώρας. Αυτό λένε τα στοιχεία είτε στον πολύ δυναμικό πρωτογενή τομέα, είτε στον τριτογενή στις υπηρεσίες, τον τουρισμό και κατά συνέπεια πρέπει να διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού το εύρυθμο και την ευταξία, πάντοτε με προτεραιότητα την ασφάλεια όλων των πολιτών. Νομίζω ότι θα πάμε καλά. Προφανώς υπάρχουν προκλήσεις.  Εδώ είμαστε όμως για να τα λύνουμε σε συνεργασία με την τοπική κοινωνία», επεσήμανε, αναφέροντας και την συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της ΠΕΔ Κρήτης Γιώργη Μαρινάκη. 

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός επισκέφθηκε χθες τα Χανιά και τη Γαύδο. Στο ακριτικό νησί, συμμετείχε σε ευρεία σύσκεψη με τις τοπικές αρχές και τους εμπλεκόμενους φορείς και δεσμεύτηκε να στηρίξει την Κρήτη συνδράμοντας τόσο οικονομικά όσο και καταβάλλοντας συντονισμένες προσπάθειες για τον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών.

Νωρίτερα από τα Χανιά, όπου είχε συνάντηση με τον δήμαρχο Παναγιώτη Σημανδηράκη είχε δηλώσει: «μέχρι πρόσφατα το Ταμείο Ενίσχυσης του Υπουργείου ενίσχυε μόνο τους Δήμους που διέθεταν δομές φιλοξενίας, ωστόσο με ειδικό άρθρο σε νομοσχέδιο, που κατατέθηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο την περασμένη Παρασκευή, θα υπάρχει δυνατότητα ενίσχυσης των Δήμων που δεν έχουν οργανωμένες δομές φιλοξενίας για την αντιμετώπιση και τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών».

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα