Στο CRETA ο υφυπουργός Δικαιοσύνης για τα Δικαστικά Μέγαρα της Κρήτης – Οι εξελίξεις

Στο Ρέθυμνο βρίσκεται σήμερα ο υφυπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Κώτσηραςο οποίος πραγματοποίησε επίσκεψη στο Δικαστικό Μέγαρο ενώ το απόγευμα έδωσε το παρών σε εκδήλωση της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ στο Επιμελήτηριο.

Μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA, ο κ. Κώτσηρας αναφέρθηκε στον σχεδιασμό της κυβέρνησης για τα Δικαστικά Μέγαρα της Κρήτης, εκφράζοντας παράλληλα την χαρά του, που είχε τη δυνατότητα σήμερα να πραγματοποιήσει επίσκεψη στο Ρέθυμνο, συνοδευόμενος από τον Γιάννη Κεφαλογιάννη.

«Κάναμε επίσκεψη στο Δικαστικό Μέγαρο Ρεθύμνου, συζήτησα με τους προϊστάμενους, είχαμε μια εποικοδομητική συζήτηση με τον Δικηγορικό Σύλλογο, στο πλαίσιο των συναντήσεων είχαμε την ευκαιρία να θέσουμε και ζητήματα που αφορούν τη στελέχωση των δικαστικών υπηρεσιών του Ρεθύμνου. Το υπουργείο Δικαιοσύνης ενισχύει τη στελέχωση των δικαστικών υπηρεσιών και μάλιστα ενόψει της ψηφιοποίησης της Δικαιοσύνης, η οποία αποτελεί τον μεγάλο στόχο κεντρικά για την κυβέρνηση και το υπουργείο. Ενισχύεται εξειδικευμένο προσωπικό σε αυτό το επίπεδο. Σε ότι έχει να κάνει των Δικαστικών Μεγάρων, υπάρχει ήδη μια προσπάθεια μέσω ΣΔΙΤ και των τριών Δικαστικών Μεγάρων, ο προγραμματισμός προχωράει, είναι ένα συνδεδεμένο έργο σε συνεργασία που έχουμε με το υπουργείο Υποδομών και για τα τρία Δικαστικά Μέγαρα οι διαδικασίες και προχωρούν επιλύονται προβλήματα που υπήρχαν» τόνισε ο κ. Κώτσηρας.

Προτεραιότητα του υπουργείου Δικαιοσύνης η προστασία των ανηλίκων

Ο κ. Κώτσηρας σημείωσε πως μία από τις προτεραιότητες που έχει το υπουργείο Δικαιοσύνης είναι η προστασία των ευάλωτων και με τις αλλαγές που έγιναν τον Νοέμβριο του 2021 στον ποινικό κώδικα και στον κώδικα ποινικής δικονομίας, η προστασία της ανηλικότητας και των ευάλωτων πολιτών είναι κεντρικός άξονας. «Ενδεικτικά θα αναφέρω ότι αυστηροποιήθηκαν οι ποινές που αφορούν στα αδικήματα κατά των ανηλίκων, επίσης πλέον η παραγραφή μετά την ενηλικίωση, υπάρχει υποχρέωση παρουσίας ψυχολόγου στις καταθέσεις όλων των θυμάτων, εγκλημάτων που αφορούν την γενετήσια ελευθερία, αδικήματα που τελούνται σε χώρους εργασίας επίσης τιμωρούνται με πιο αυστηρό τρόπο, διευρύνθηκε η αυτεπάγγελτη δίωξη σε όλα τα αδικήματα που αφορούν τους ανηλίκους ώστε να υπάρχει μια μεγαλύτερη δυνατότητα από τις εισαγγελικές αρχές να παρεμβαίνουν ενώ για πρώτη φορά στην Ελλάδα, υπάρχει σε εξέλιξη στο υπουργείο το εθνικό σχέδιο δράσης για τα δικαιώματα του παιδιού που επεκτείνεται από το 2021 – 2023, αφορά πολλά υπουργεία, γιατί η προστασία των ανηλίκων είναι θέμα που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί από ένα μόνο υπουργείο, είναι πολύ αισιόδοξο ότι τρέχει ένα τέτοιο εθνικό σχέδιο, θα είμαστε παρόντες, τα τόσο ευαίσθητα θέματα που αφορούν ανηλίκους και ευάλωτους πολίτες όπως θύματα trafficking, κακοποιημένες γυναίκες, ζητήματα που έχουν να κάνουν με ευαίσθητες πτυχές, συμπεριφορών που πρέπει να αντιμετωπιστούν νομικά, θα είμαστε παρόντες ώστε να συνεχίσουμε αυτή την προσπάθεια».

 Τα οφέλη της χώρας από την αμυντική συμφωνία Ελλάδας – ΗΠΑ

Κλείνοντας, ο κ. Κώτσηρας δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην αμυντική συμφωνία Ελλάδας – ΗΠΑ που ψηφίστηκε χθες στην Βουλή λέγοντας πως θεωρεί ότι η συγκεκριμένη συμφωνία είναι προϊόν μιας «πολυδιάστατης συντεταγμένης σταθερής εξωτερικής πολιτικής που επιδεικνύει η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη τα τελευταία τρία χρόνια, μιας εξωτερικής πολιτικής εξωστρέφειας, μιας εξωτερικής πολιτικής που έχει ως απόλυτο γνώμονα τα συμφέροντα της χώρας και θεωρώ ότι η συγκεκριμένη συμφωνία αναδεικνύει τον ηγετικό ρόλο της χώρας μας στο διεθνές γίγνεσθαι, ως ένα σοβαρό πυλώνα σταθερότητας, ένα σοβαρό στρατηγικό σύμμαχο για τις υπόλοιπες δυνάμεις που έχουν προφανώς ευρύτερη επιρροή στην περιοχή μας και μόνο οφέλη έχουν τα εθνικά μας συμφέροντα, μόνο οφέλη έχει η ελληνική κοινωνία από μια χώρα που είναι ασφαλής, με μια σταθερή εξωτερική πολιτική και όταν είναι πυρήνας και πυλώνας ασφάλειας στη νοτιοανατολική Ευρώπη και όχι μόνο».

 

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα