Στο CRETA ο εκπρόσωπος τύπου του ΚΙΝΑΛ: «Οι ανακοινώσεις Μητσοτάκη έρχονται με μεγάλη καθυστέρηση και δεν αρκούν»

Πρέπει να διαβάσετε

«Τα μέτρα της κυβέρνησης έρχονται με μεγάλη καθυστέρηση και δεν αρκούν για την αντιμετώπιση των δυσμενών συνεπειών της κρίσης» σχολίασε μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Δημήτρης Μάντζος, για τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Όπως ανέφερε ο κ. Μάντζος, το ΚΙΝΑΛ διαχρονικά και στην προηγούμενη βουλή και σε αυτή, στέκεται θετικά απέναντι σε κάθε μέτρο που ανακουφίζει έστω προσωρινά ή «έστω και ανεπαρκώς τις πληγές που αφήνει κάθε κρίση είτε είναι οικονομική κρίση είτε είναι η πανδημία είτε σήμερα η ενεργειακή κρίση. Όμως αυτή η θετική μας στάση δεν σημαίνει αποδοχή ή παραγραφή της ευθύνης της ΝΔ για την ανεπαρκή και καθυστερημένη αντίδραση της, στις δυσμενείς συνέπειες αυτής της κρίσης. Εδώ και δύο μήνες το ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ, έχει καταθέσει προτάσεις, οι οποίες είναι κοστολογημένες και ρεαλιστικές και άμεσα εφαρμόσιμες. Δεν έχουμε εφεύρει εμείς τον τροχό, έχουμε μελετήσει τι γίνεται στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες έχουμε προσαρμόσει τα δεδομένα και προτείνουμε, δεν λαϊκίζουμε. Είναι πολύ συγκεκριμένα τα μέτρα. Θα θέλαμε να γίνουν άμεσα δεκτά από την κυβέρνηση, η οποία εμμονικά η ΝΔ δεν τα δέχεται. Αναφέρομαι κυρίως στο πλαφόν, στη ρήτρα αναπροσαρμογής, στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος. Είναι εξαιρετικά κρίσιμο και συμβαίνει ήδη στην Ευρώπη, ο καταναλωτής να γνωρίζει τι ποσό θα κληθεί να πληρώσει σε ένα λογαριασμό, όταν υπάρχει ακρίβεια. Είναι πολύ σημαντικό να υπάρξει αύξηση του κατώτατου μισθού, πραγματική, που να ακολουθεί τις πληθωριστικές πιέσεις και είναι σημαντικό να συζητήσουμε για την μείωση του φόρου προστιθέμενης αξίας σε βασικά καταναλωτικά αγαθά. Είναι δίκαιες παρεμβάσεις, έστω και τώρα η κυβέρνηση πρέπει να τις κάνει δεκτές».

Ο κ. Μάντζος σημείωσε πως εδώ και αρκετούς μήνες, ειδικά από τη στιγμή που η κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει σε μια τεράστια δημοσιονομική επέκταση, υπάρχουν πολλά χρήματα που χορηγήθηκαν και που δόθηκαν όχι στην αγορά, με τρόπο δίκαιο και στοχευμένα αλλά στην διαχείριση της πανδημίας. «Κατέληξαν σε τραπεζικούς λογαριασμούς και καταθέσεις άρα η ευθύνη της κυβέρνησης είναι διαχρονική, στο πως χειρίστηκε τα δημόσια οικονομικά από το 2019, κυρίως το 2020 έως και σήμερα. Βλέπουμε μια ευθύνη που δεν μπορεί να ξεχαστεί, με βάση τα χθεσινά μέτρα τα ανακουφιστικά που ανακοίνωσε η ΝΔ. Λεφτόδεντρα δεν υπάρχουν λέει ο κ. πρωθυπουργός. Λεφτόδεντρα υπήρχαν όταν έπεφταν άκριτα και οριζόντια, σε τραπεζικούς λογαριασμούς. Λεφτόδεντρα υπάρχουν για την κυβέρνηση όταν επέλεξε να πάει σε φοροαπαλλαγές για τις γονικές παροχές των γόνων των μεγαλοϊδιοκτητών. Μην ξεχνούν οι πολίτες ότι το αφορολόγητο έχει φτάσει 800 χιλ. ευρώ ανά ακίνητο και ανά γονέα προς παιδί. Αδικαιολόγητες φοροαπαλλαγές που εμείς ως σοδιαλδημοκρατικό κόμμα δεν μπορούμε να βρούμε που είναι και τι είναι νομικά δίκαιες. Επίσης, λεφτόδεντρα φαίνεται ότι υπάρχουν όταν η κυβέρνηση επιλέγει να κόψει τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ ένα προοδευτικό φόρο, για τους έχοντες και κατέχοντες πάνω από 250 χιλ. ευρώ ακίνητη ιδιοκτησία. Φαίνεται ότι είναι διαφορά πολιτικής φιλοσοφίας, ένα κόμμα της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας όπως το ΚΙΝΑΛ, πιστεύει στην κοινωνική δικαιοσύνη και στη δίκαιη κατανομή των βαρών και του πλούτου. Η ΝΔ δεν πρεσβεύει τα ίδια, από ότι φαίνεται δίνει προσωρινή προστασία στους μη έχοντες και μόνιμη προστασία στους έχοντες. Αυτό είναι ένα δόγμα που πρέπει να αλλάξει».

Όσον αφορά τους δημοσιονομικούς στόχους της χώρας, ο κ. Μάντζος σημείωσε πως το ίδιο το Γραφείο Κρατικού Προϋπολογισμού της Βουλής, προχθές σε ανακοίνωση του, ανησυχεί για τις δημοσιονομικές προοπτικές της χώρας. «Έχουμε δίδυμα ελλείμματα, τόσο πρωτογενές όσο και στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, αυτά είναι πράγματι ανησυχητικά μεγέθη, μας θυμίζουν άλλες εποχές πάλι ίδια κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας το 2009. Πρέπει επαγρυπνήσουμε προφανώς, εμείς όμως τι λέμε; Δεν λέμε για μόνιμη μείωση του φόρου προστιθέμενης αξίας. Αν πάρουμε την πιστοληπτική αξιολόγηση και βάλουμε σε τάξη τα δημοσιονομικά μας μπορούμε να πάμε και σε αυτό. Εμείς λέμε για μια μείωση 3 μηνών ή για όσο διαρκεί αυτή η βαριά κρίση και τα περιθώρια υπάρχουν και αυτό αποδείχτηκε. Αυτό το 1,1 δις. που δίνεται πίσω στην αγορά ως υποστήριξη, είναι το αποτέλεσμα των υπεραποδόσεων του φόρου προστιθέμενης αξίας των τεσσάρων τελευταίων μηνών. Το κράτος, όπως είπε ο κ. Ανδρουλάκης πρόσφατα, κερδοσκοπούσε τους τελευταίους τέσσερις μήνες, μέσα από τις υπεραποδόσεις του φόρου προστιθέμενης αξίας. Εισέπραττε, περισσότερα από αυτά που είχε προϋπολογίσει, τα κρατούσε στο ταμείο και τώρα τα επιστρέφει ως καθεφτάκια, ως ημίμετρα για υποστήριξη των πολιτών».

Κλείνοντας, ο κ. Μάντζος σημείωσε πως το Ταμείο Ανάκαμψης είναι το μεγάλο στοίχημα για τη χώρα. «Δεν πρέπει να το δούμε ως ένα νέο ΕΣΠΑ, ως μια νέα χρυσή αγελάδα που θα την απομυζούμε χρόνια με έργα και εργάκια αμφίβολης αξιοπιστίας και τελικά, χωρίς αποτύπωμα στην εθνική οικονομία. Θα πρέπει να το δούμε πολύ σοβαρά το όλο εγχείρημα, εμείς έχουμε μια ολοκληρωμένη πρόταση για το Ταμείο Ανάκαμψης, τόσο όσον αφορά στην κοινωνική οικονομία, την κοινωνική στέγαση νέων ζευγαριών και την υποστήριξη των νέων ανθρώπων και της νέας γενιάς ιδιαίτερα στις σημερινές γκρίζες δημογραφικές συνθήκες. Έχουμε ένα πολύ σημαντικό, σοβαρό και ρεαλιστικό σχέδιο για την ενέργεια. Δύο μήνες τώρα και είναι απορίας άξιο, πως η κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει τον κόσμο ότι το ΚΙΝΑΛ δεν έχει προτάσεις, είμαστε η μόνη πολιτική δύναμη που έχει ασχοληθεί με το Ταμείο Ανάκαμψης όπως πραγματικά πρέπει να είναι. Όπως η σοσιαλδημοκρατία στην Ευρώπη το ήθελε επί χρόνια και η δεξιά πάντα αντιδρούσε. Ένα ταμείο ανθεκτικότητας και δίκαιης ανάπτυξης των κοινωνιών της Ευρώπης. Σε αυτό το πλαίσιο θέλουμε να συζητήσουμε για ένα νέο ενεργειακό πρότυπο, η δίκαιη μετάβαση στην ενεργειακά ουδέτερη Ευρώπη το 2050 να γίνει με στήριξη των ευάλωτων συμπολιτών μας και με επενδύσεις σε ΑΠΕ. Όχι επενδύσεις για λίγους όπως έγινε σε άλλα πεδία της οικονομικής δραστηριότητας, επενδύσεις που θα συμμετέχει η κοινωνία, οι πολίτες, οι καταναλωτές να γίνουν παραγωγοί μέσα από τις ενεργειακές κοινότητες κυρίως στον αγροτικό κόσμο αλλά και στις αστικές περιοχές όπου είναι δυνατόν, με φωτοβολταϊκά στις στέγες, να κοινωνικοποιηθεί το πρότζεκτ των ΑΠΕ και να μη μείνει ένα παιχνίδι για λίγους».

 

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα