Στο CRETA η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων: Υπάρχει ζωή χωρίς κακοποίηση και για αυτή παλεύουμε όλοι

Πρέπει να διαβάσετε

«Είναι μια σημαντική ημέρα» ανέφερε μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη, η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών.

Όπως ανέφερε η κα. Μιχαηλίδου, ολόκληρος ο Νοέμβρης είναι σημαντικός τόσο για την προστασία του παιδιού και των δικαιωμάτων όσο και των γυναικών. «Είναι μήνας για όλους μας που πρέπει να δείξουμε ως κράτος, πολιτεία, φορείς, ότι είμαστε όλοι μαζί για να θωρακίσουμε τα δικαιώματα των παιδιών, των γυναικών και όλων των πολιτών σε ευαλωτότητα».

Για το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την προστασία των παιδιών από τη σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση που υλοποιεί η κυβέρνηση, η κα. Μιχαηλίδου σημείωσε πως έχει 11 άξονες αλλά 2 είναι οι κύριοι. «Είναι τόσο το κομμάτι της πρόληψης όσο και της αντιμετώπισης, πρέπει να διασφαλίζουμε ότι γύρω από τα παιδιά είναι μόνο άνθρωποι, ικανοί να τα φροντίσουν, π.χ. μια πολιτική την οποία που ήδη έχουμε υιοθετήσει στο υπουργείο, δεν μπορεί να δουλεύει πλέον άνθρωπος με παιδιά είτε σε βρεφονηπιακούς σταθμούς είτε σε κατασκηνώσεις είτε σε ΚΔΑΠ, είτε σε ιδρύματα κλειστά για φιλοξενία παιδιών. Δεν μπορεί να δουλεύει με παιδιά είτε ως βασικός εργαζόμενος είτε ως συνεργάτης, άνθρωπος που δεν έχει λευκό ποινικό μητρώο. Είναι κάτι που είναι απολύτως απαραίτητο, δυστυχώς ο Έλληνας νομοθέτης δεν το είχε σκεφτεί τα 200 προηγούμενα χρόνια του ελληνικού κράτους και τώρα πλέον με νόμο που ψηφίσαμε τον προηγούμενο μήνα, τι λέμε; Ότι για να δουλεύεις σε οποιαδήποτε από αυτές τις δομές πρέπει να έχεις λευκό ποινικό μητρώο».

Σύμφωνα με την κα. Μιχαηλίδου, μετά υπάρχει το κομμάτι που αφορά στην αντιμετώπιση. «Μεγάλο κομμάτι της πληροφορίας χάνεται, υπάρχει φόβος τόσο στα παιδιά στις γυναίκες σε άτομα με αναπηρία. Υπάρχει φόβος να καταγγείλεις κάτι τόσο στα αστικά κέντρα, όσο και στην επαρχία. Δεν πηγαίνει κάποιος στις αρμόδιες αρχές, γιατί οι αρμόδιες αρχές είναι η Εισαγγελία, η Αστυνομία, δύσκολα θα πάει κάποιος στις αρμόδιες αρχές. Δεν ξέρει πως να τους μιλήσει, πως να επικοινωνήσει, υπάρχει ένας φόβος πολλές φορές υπάρχει και ένα δέος για την Εισαγγελία. Πάλι ξεκινήσαμε στις δομές που προαναφέραμε, σε κάθε μία από αυτές τις δομές, μέσα υπάρχει πλέον ένας υπεύθυνος παιδικής προστασίας, κοινωνικός λειτουργός ένας άνθρωπος που ήδη εργάζεται εκεί. Άρα τα παιδιά, οι γονείς, οι συγγενείς, ξέρουν ένα άνθρωπο εμπιστοσύνης τους και μιλάνε σε αυτόν. Αυτός μπορεί και τους καθοδηγεί με το τι να κάνουν, τι να κάνουν τα παιδιά, πως να χειριστούν την πληροφορία αυτή. Γιατί κακοποίηση δεν είναι μόνο η σεξουαλική κακοποίηση και η άσκηση βίας».

Όπως ανέφερε η κα. Μιχαηλίδου αυτό δεν γίνεται μόνο στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αλλά γίνεται συντονισμένα σε όλα τα υπουργεία, ώστε όπου υπάρχουν δομές, φορείς και άνθρωποι που ασχολούνται με τα παιδιά να μπορεί να υπάρχει η πληροφορία και όχι ο φόβος. «Να γίνονται οι καταγγελίες και μετά να αντιμετωπίζονται με την επιστημοσύνη και τη σοβαρότητα που πρέπει όλα τα περιστατικά. Έχουμε την εθνική γραμμή παιδικής προστασίας την 1107, για να πάρει ο οποιοσδήποτε τηλέφωνο και να τον βοηθήσουν ειδικοί ψυχολόγοι, παιδοψυχολόγοι για το πως να διαχειριστεί ένα τέτοιο περιστατικό και πως να το καταγγείλει». 

Η κα. Μιχαηλίδου με αφορμή την σημερινή ημέρα, έστειλε το δικό της συγκλονιστικό μήνυμα, προς όλες τις γυναίκες. «Έχουμε 13 τέτοια θύματα, γυναικοκτονίων μέσα σε λιγότερο από 1 χρόνο αλλά παράλληλα και γι’ αυτό είναι σημαντικό, όλοι μαζί να βγαίνουμε να σπάμε τη σιωπή. Υπάρχει ειδική γραμμή η 15900 για κακοποιημένες γυναίκες και μαζί με αυτή υπάρχουν 43 συμβουλευτικά κέντρα σε όλη την Ελλάδα και 19 ξενώνες. Αυτό που κάνουν είναι ότι δείχνουν στις γυναίκες ότι το κράτος είναι εδώ, υπάρχει βοήθεια, είτε συμβουλευτικά είτε μια γυναίκα θέλει και πρέπει να φύγει από τον τόπο κατοικίας με το παιδί της, μπορεί να παίρνει το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, να έχει ένα βοήθημα από το κράτος. Δεν πρέπει να υπάρχει φόβος, όταν γίνεται αυτό που πρέπει να γίνεται, δηλαδή να μην υπάρχει καμία μα καμία ανοχή στη βία, στην κακοποίηση. Υπάρχει δεύτερη λύση, υπάρχουν ειδικοί, κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχολόγοι, να μιλήσουν σε όλες αυτές τις γυναίκες. 15900 για να πάρουν την πληροφορία που χρειάζεται και να γίνει η συμβουλευτική ώστε να μην υπάρχει ανοχή, να φεύγουν από το οικογενειακό τους περιβάλλον, όπως χρειάζεται αλλά να ξέρουν ότι υπάρχει ένα ασφαλές ανώνυμο περιβάλλον που κανείς δεν ξέρει που είναι».

Όπως σημείωσε η κα. Μιχαηλίδου,  υπάρχει το «αγκαλιάσμα» από το κράτος ώστε να μην πολλαπλασιαστούν αυτά τα 13 θύματα και να διασφαλιστεί ότι όλες οι γυναίκες και ο ευάλωτος κόσμος είναι ασφαλείς. «Υπάρχει η φροντίδα και η θαλπωρή για τον ευάλωτο πληθυσμό που έχει υποστεί οποιαδήποτε κακοποίηση».

Κλείνοντας, η κα. Μιχαηλίδου ξεκαθάρισε σε όλους τους τόνους, πως πρέπει να μπει ένα τέλος στην βία και αυτό είναι και ο σκοπός του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. «Αυτό προσπαθούμε συνεχώς να γίνεται, να υπάρχει μια ενημέρωση, ότι υπάρχει άλλη ζωή, υπάρχει ζωή χωρίς κακοποίηση και αυτή είναι η ζωή για την οποία όλοι παλεύουμε, έχουμε όλοι ίσα δικαιώματα και είναι βασικό δικαίωμα, το να είναι κανείς υγιείς και ασφαλής. Γι’ αυτό το κράτος είναι εδώ για να το προασπίσει με ότι περνάει από το χέρι του και ότι χρειάζεται».

 

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα