Στο CRETA η καθηγήτρια Ψαλτοπούλου για την οξεία ηπατίτιδα: Τι πρέπει να προσέχουν γονείς και παιδιά

Πρέπει να διαβάσετε

Παγκόσμιο συναγερμό έχουν σημάνει τα κρούσματα οξείας ηπατίτιδας, που έχουν εντοπιστεί σε παιδιά στο εξωτερικό.

Μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη, η καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, σημείωσε πως ο ΠΟΥ έχει ανακοινώσει πως υπάρχει μια αυξητική τάση και είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό καθώς πρόκειται για μια οξεία σοβαρή ηπατίτιδα αγνώστου αιτιολογίας.  «Είναι άγνωστη αιτιολογία και προσβάλει παιδιά 2 – 5 ετών μέχρι και 16 ετών, δεν ξέρουμε την αιτιολογία και δεν είμαστε σίγουροι τι πρέπει να κάνουμε, μας φοβίζει κυρίως η αυξητική τάση, υπάρχει και στην Μ. Βρετανία, που είδαμε τις προηγούμενες ημέρες να υπάρχει μια αύξηση μέχρι 30%, έχουμε μπει σε μια διαδικασία περισσότερης ενημέρωσης του κόσμου και των επαγγελμάτων υγείας και υπάρχουν δεδομένα σε αρκετές χώρες κυρίως στην Ευρώπη, στο Ισραήλ και στις ΗΠΑ, με πιο γνωστό παράδειγμα την περίπτωση της Αλαμπάμα που υπήρχε μικρή συρροή κρουσμάτων παιδιών αυτής της ηλικίας και με αυτά τα χαρακτηριστικά».

Η κα. Ψαλτοπούλου επανέλαβε πως όταν η αιτία είναι άγνωστη δεν μπορούν να δοθούν οι σωστές συμβουλές για τη δημόσια υγεία. «Πιθανολογείται ότι είναι λοιμώδεις παράγοντες, στο 75% των περιστατικών έχει ανιχνευθεί ο αδενοϊός τύπου 41, στα περιστατικά Αγγλίας υπήρχε είτε συνλοίμωξη με κορωνοϊό είτε είχαν περάσει τα παιδιά τον κορωνοϊό τους 3 – 4 μήνες, έγιναν βιοψίες ηπατικές στην Αμερική, δεν βρέθηκε ο αδενοϊός, υπάρχουν διάφορα στοιχεία που προσπαθούν οι διεθνείς οργανισμοί να συλλέξουν ώστε να δουν ποιοι είναι οι κοινοί παράγοντες. Οδηγίες έχει βγάλει και ο αντίστοιχος οργανισμός στην Μ. Βρετανία που αναφέρει ότι όπως θα λέγαμε για οποιοδήποτε άλλο λοιμώδες νόσημα, τα παιδιά να πλένουν καλά τα χέρια τους αλλά και την υγιεινή του αναπνευστικού συστήματος, τώρα ειδικά που άνοιξαν και τα σχολεία».

Πρόσθεσε δε, πως οι γονείς πρέπει να προσέξουν την αλλαγή του χρώματος του ματιού ή του δέρματος αν κιτρινίσουν αλλά και συνοδά νοσήματα όπως πυρετό, κακουχία και γαστρεντερικά συμπτώματα που σίγουρα όταν δουν κάποιο από αυτά καλό θα ήταν να έρθουν σε επαφή με τον παιδίατρο τους ή με τα κατά τόπους νοσοκομεία.

Σύμφωνα με την κα. Ψαλτοπούλου, η καθαριότητα των χεριών παίζει ρόλο ωστόσο υπάρχει άγνωστη αιτία για το τι προκαλεί την οξεία ηπατίτιδα, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να δοθούν σωστές οδηγίες. «Υπάρχει και το θέμα της αύξησης των ηπατικών ενζύμων, το σύνδρομο το αναφέρουμε ως ηπατικό ένζυμο, υπάρχει στα παιδιά, μπορούμε να διαγνώσουμε αν είναι αυξημένα. Το σύνδρομο αυτό είναι πάνω από 500 μονάδες, αυτό υπάρχει σε κάθε χώρα, για κάποιο λόγο να έχουν διαταραχθεί τα ηπατικά ένζυμα κάποιων παιδιών. Μιλάμε για μια συγκεκριμένη κατάσταση που το παιδί χωρίς να έχει ηπατίτιδα, είναι αρνητικές οι εξετάσεις και να ξεπεράσουν τις 500 οι μονάδες, δεν ξέρουμε κατά πόσο είναι μεταδοτικό».

Κλείνοντας, η κα. Ψαλτοπούλου αναφέρθηκε στην πανδημία του κορωνοϊού, λέγοντας πως ο ιός αυτός έχει αποδείξει ότι μπορεί να έχει καινούριες μεταλλάξεις, επομένως τα εμβόλια μέχρι στιγμής και ο τριπλός εμβολιασμός είναι αποτελεσματικός τρόπος πρόληψης της βαριάς νόσησης. «Έχουμε τα μονοκλωνικά που εν μέρει είναι αποτελεσματικά και τα ειδικά χάπια για την αντιμετώπιση που μας δίνουν μετά από 2 χρόνια μια μεγάλη αλυσίδα προστασίας. Η μάσκα είναι ένα θέμα που ακόμη και αν δεν είναι υποχρεωτική σε πολλές κατηγορίες είναι σωτήρια ειδικά σε ηλικιωμένους και μη εμβολιασμένους ή άτομα με προβλήματα υγείας που έχουν το βαρύτερο φορτίο όσον αφορά τη βαριά νόσηση, τη διασωλήνωση και το θάνατο. Πρέπει να μάθουμε να συμβιώνουμε με τον κορωνοϊό».

 

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα