Πέμπτη, 18 Ιουλίου, 2024
27.2 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Στίβεν Φράι: «Αριστοκρατικό» αν το Βρετανικό Μουσείο επέστρεφε τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Πρέπει να διαβάσετε

Με την αφαίρεση της Αψίδας του Θριάμβου από τους Ναζί κατά τη διάρκεια της κατοχής της Γαλλίας συνέκρινε, ο γνωστός Βρετανός ηθοποιός Στίβεν Φράι, την αφαίρεση των Γλυπτών του Παρθενώνα από την Ελλάδα και πιστεύει ότι θα ήταν «αριστοκρατικό» αν το Βρετανικό Μουσείο επέστρεφε τα αρχαία γλυπτά στο αρχικό τους σπίτι.

Ο Φράι έκανε τα σχόλια στην αυστραλιανή τηλεοπτική σειρά Stuff the British Stole (Πράγματα που έκλεψαν οι Βρετανοί), η οποία θα προβληθεί στο ABC το βράδυ της Δευτέρας.

Ο Φράι, γνωστός υποστηρικτής της επιστροφής των Γλυπτών στην Ελλάδα, υποστήριξε ότι ακόμα και αν υπήρχε «το πιο σχολαστικά γραμμένο έγγραφο» που έδινε άδεια στον Βρετανό Λόρδο Έλγιν να αφαιρέσει τα Γλυπτά του Παρθενώνα από την Ακρόπολη το 1802, «είναι σαν να λέμε ‘Λοιπόν, η Γερμανία ισχυρίζεται ότι θα έπρεπε να έχει την Αψίδα του Θριάμβου και υπάρχει το έγγραφο που το αποδεικνύει’». Αλλά συμπλήρωσε, σύμφωνα με την Guardian, πως «οι Ναζί ήταν μια δύναμη κατοχής. Ποιο δικαίωμα είχαν να παραχωρήσουν τμήματα της Γαλλίας; Δεν ήταν δικά τους για να τα χαρίσουν».

Την τελευταία δεκαετία, ο ηθοποιός, κωμικός και συγγραφέας έχει κάνει εκστρατεία για την επιστροφή των Γλυπτών στην Ελλάδα.

Το 2023 είπε ότι η αφαίρεσή τους ήταν ίδια με την «αφαίρεση του Πύργου του Άιφελ από το Παρίσι ή του Στόουνχεντζ από το Σάλσμπερι» και το 2012 πρότεινε το Ηνωμένο Βασίλειο να χρησιμοποιήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου για να «αποκαταστήσει ένα μεγάλο λάθος».

«Δεν θα φαινόταν αριστοκρατική η Βρετανία για να το κάνει αυτό;», τόνισε ο Φράι και συνέχισε: «Δεν θα ήταν αυτό ένα φανταστικό φτερό στο καπέλο μας; Γιατί σημαίνουν πολύ περισσότερα για την Αθήνα από όσο ίσως καταλαβαίνουμε».

«Αυτό που ζητάμε από τα μουσεία είναι να είναι μπροστά μας, όχι πίσω από εμάς, όταν πρόκειται για την ανθρωπότητα και το νόημα και τις ιστορίες της, συμπεριλαμβανομένης της ιστορίας του τι σημαίνει το μουσείο. (Τα μουσεία) αποκαλύπτουν τόσα πολλά για εμάς».

Πηγήcnn.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα