Στις πρώτες θέσεις το Ηράκλειο στα περιστατικά βίας εις βάρος γυναικών

Πρέπει να διαβάσετε

Αυξητικός είναι ο αριθμός των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας που καταγράφεται τον τελευταίο καιρό στην Κρήτη και συγκεκριμένα στο Ηράκλειο. 

Μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη, η νομικός στο Συμβουλευτικό Κέντρο Ηρακλείου Ελένη Κονιδάκη ανέφερε πως ανέκαθεν οι γυναικοκτονίες ήταν ένα πρόβλημα ορατό στην κοινωνία, που επιδεινώθηκε λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που αντιμετώπισαν οι πολίτες τα τελευταία χρόνια, τόσο σε τοπικό όσο εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο.

Πρόσθεσε δε, πως η κατάσταση επιδεινώθηκε λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών του εγκλεισμού, να περνάει δηλαδή ο θύτης με το θύμα περισσότερη ώρα σε κλειστό χώρο. «Η οικονομική κρίση, η ανασφάλεια, όλα αυτά επιδείνωσαν την κατάσταση, δεν είναι οι αιτίες για την εκδήλωση του φαινομένου. Η αιτία είναι τα στερεότυπα που εισπράττουν για τους ρόλους των δύο φύλων στην κοινωνία».

Σύμφωνα με την κα. Κονιδάκη, είναι πλέον παγκοσμίως στατιστικά αποδεδειγμένο ότι πάνω από το 60% των περιστατικών, δεν καταγγέλλονται ποτέ ενώ χτύπησε τον κώδωνα του κινδύνου για την Κρήτη. «Το πρόβλημα είναι αυξημένο στο νησί, αν αναλογιστούμε ότι στο δίκτυο μας, που είναι 44 Συμβουλευτικά Κέντρα συν 19 ξενώνες σε όλη την Ελλάδα, το Συμβουλευτικό Κέντρο Ηρακλείου έρχεται από τα πρώτα συμβουλευτικά κέντρα μετά την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, σε υποδοχές και σημειώνω ότι υπάρχει ένα κέντρο και στο Ρέθυμνο, τον τελευταίο χρόνο είχαμε 200 νέες υποδοχές στο Συμβουλευτικό Κέντρο του Ηρακλείου».

Όπως ανέφερε η κα. Κονιδάκη πρόκειται για γυναίκες που απευθύνονται στο Συμβουλευτικό Κέντρο Ηρακλείου, είτε γυναίκες που θέλουν να ενημερωθούν, να ενδυναμωθούν για να ξεφύγουν με το σωστό τρόπο, έχοντας επαγγελματίες εξιδεικευμένους στο πλάι τους, που θα τις βοηθήσουν ώστε να φύγουν με ασφάλεια. «Ξέρουμε ότι και άλλες έφυγαν αλλά η κατάληξη ήταν δραματική. Γυναίκες που έχουν φύγει αλλά έχουν ανοιχτά θέματα, οικονομικά, κοινωνικά, απευθύνονται σε εμάς για να έχουν την πληροφορία που θα μετουσιωθεί σε δύναμη. Αν αναλογιστεί κανείς ότι αυτή τη στιγμή, παρέχουμε δωρεάν ψυχολογική στήριξη, νομική, εργασιακή, συμβουλευτική και όλο αυτό δωρεάν είναι κάτι που οι γυναίκες που είναι εγκλωβισμένες για χρόνια σε μια καταπιεστική σχέση, το χρειάζονται. Την οικονομική τους αυτοδυναμία για να κάνουν το επόμενο βήμα».

Κλείνοντας, η κα. Κονιδάκη αναφέρθηκε στο προφίλ των γυναικών λέγοντας πως η βία είναι ένα φαινόμενο που αφορά όλες τις γυναίκες. «Υπό συγκεκριμένες συνθήκες είμαστε όλες εν δυνάμει θύματα, έχουμε παρατηρήσει ότι δεν υπάρχουν συγκεκριμένα οικονομικά ή μορφωτικά επίπεδα τα οποία απευθύνονται σε γυναίκες. Οι περισσότερες είναι απόφοιτες Δευτεροβάθμιας ή ανώτερης εκπαίδευσης. Το μεγάλο ποσοστό ηλικιακά είναι ανάμεσα στα 30-45 έτη. Αυτό δεν σημαίνει ότι έχουμε μικρότερες ή μεγαλύτερες, έχουμε γυναίκες από 18 μέχρι και 80 ετών που θα ζητήσουν βοήθεια. Γι’ αυτό λέμε ποτέ δεν είναι αργά».

 

 

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα