Ολονύχτια «μάχη» με τις φλόγες έδωσαν ξανά οι επίγειες πυροσβεστικέςδυνάμεις στην Εύβοια για να περιορίσουν το πύρινο μέτωπο και να προστατεύσουν χωριά στην περιοχή. Με το πρώτο φως της ημέρας, απογειώθηκαν και τα εναέρια μέσα, που ήδη συνδράμουν την προσπάθεια κατάσβεσης.
Μετά από υπεράνθρωπες προσπάθειες, οι πυροσβεστικές δυνάμεις κατάφεραν να περιορίσουν τη φωτιά σε μια χαράδρα πριν από το χωριό Πλατανιά κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Πριν από τα μεσάνυχτα, οι πυροσβεστικές δυνάμεις ενισχύθηκαν και ως το ξημέρωμα κατέβαλαν προσπάθειες να οριοθετήσουν πλευρικά μέτωπα.
Μάλιστα, γύρω από το χωριό δημιουργήθηκε αντιπυρική ζώνη με χωματουργικά μηχανήματα.
Η φωτιά μαίνεται, ωστόσο σε απόσταση από το χωριό.
Όταν ξεκίνησαν οι ρίψεις από τα εναέρια μέσα λίγο πριν από τις 6:30 το πρωί, οι φλόγες ήταν σε ένταση αλλά η πυρκαγιά ήταν περιορισμένη σε χαράδρα.
Σύμφωνα με τον Αντιπεριφερειάρχη Πολιτικής Προστασίας κ. Θανάση Καρακάντζα, «οι ρίψεις νερού των ελικοπτέρων είναι στοχευμένες», ενώ «δεν υπάρχει κανένα άλλο εναέριο μέσο που θα μπορούσε να πετάξει στην επικίνδυνη περιοχή, μέσα στη χαράδρα».
Δυνάμεις της Πυροσβεστικής επιχείρησαν σε δύσβατα σημεία τη νύχτα για να περιορίσουν τα μέτωπα.
Στην ευρύτερη περιοχή προς την οποία κινείται η φωτιά δεν υπάρχουν χωριά αλλά γίνεται υπεράνθρωπη προσπάθεια να μείνουν οι φλόγες μακριά από το Κέντρο Άγριας Ζωής.
Στην περιοχή επιχειρούν συνολικά 382 πυροσβέστες με 98 οχήματα, πέντε αεροσκάφη και πέντε ελικόπτερα -ένα εκ των οποίων συντονιστικό.
Σύμφωνα με την πυροσβεστική, ρίψεις πραγματοποιούν σήμερα και τα τρία αεροσκάφη που έφτασαν στη χώρα μας μετά από αίτημα στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας RescEU ενώ στην περιοχή βρίσκεται από την πρώτη ημέρα και το Επιχειρησιακό Κέντρο «Όλυμπος».
Η προσοχή της Πυροσβεστικής, της Πολιτικής Προστασίας και των εθελοντών είναι στραμμένη στις συνεχείς αναζωπυρώσεις, που αποτελούν τον μεγάλο «εχθρό» της προσπάθειας κατάσβεσης.
Χτες το απόγευμα, λόγω των ανέμων, υπήρξε μια επικίνδυνη αναζωπύρωση κοντά στο χωριό Μακρυμάλλη, χωρίς αυτή τη φορά να απειληθούν σπίτια.
Οι πυροσβεστικές δυνάμεις κατάφεραν να ανακόψουν την πορεία της φωτιάς για να μην επεκταθεί στο χωριό, το οποίο έχει εκκενωθεί από την πρώτη ημέρα της πυρκαγιάς.
Υπενθυμίζεται πως η αστυνομία έχει απαγορεύσει την κίνηση προς τα χωριά Μακρυμάλλη και Πλατανιάς.
Εφικτή η πρόγνωση της εξάπλωσης
Είναι πια δυνατή η πρόγνωση της εξάπλωσης μιας ενεργής δασικής πυρκαγιάς, αν είναι γνωστό το ακριβές σημείο και η ώρα έναρξής της. Οι καιρικές συνθήκες και η κατάσταση της καύσιμης ύλης παίζουν τον πιο σημαντικό ρόλο στην εκδήλωση και στην εξάπλωση των δασικών πυρκαγιών. Για το λόγο αυτό, κρίνεται αναγκαία η περαιτέρω επέκταση του δικτύου των μετεωρολογικών σταθμών στη χώρα μας.
Ανυπολόγιστη οικολογική καταστροφή
Εν τω μεταξύ, τεράστια είναι η οικολογική καταστροφή στην περιοχή που σάρωσαν τα πύρινα μέτωπα, με τις αρχές προσώρας να εκτιμούν το μέγεθός της.
Σε ό,τι αφορά την αποτίμηση της καταστροφής το σύνολο των φορέων εκτιμούν ότι είναι πολύ νωρίς ακόμη για να γίνει η πλήρης αποτίμηση της οικολογικής καταστροφής. Οι ίδιοι μιλούν για ανυπολόγιστη ζημιά σ’ ένα συμπαγές πευκοδάσος που καταστράφηκε ολοσχερώς. Η έκταση της καταστροφής υπολογίζεται ότι είναι πάνω από 20.000 στρέμματα με τον περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Κώστα Μπακογιάννη να εκτιμά πως έχουν καεί πάνω από 25.000 στρέμματα, ενώ ο διευθυντής Δασών της Εύβοιας κάνει λόγο για 25.000 έως 28.000 στρέμματα.
«Από την πρώτη στιγμή προστατεύτηκαν οι άνθρωποι και μπορέσαμε απερίσπαστοι να δουλέψουμε για τις περιουσίες, τους οικισμούς, τα σπίτια, τις επιχειρήσεις και τώρα οι προσπάθειες εστιάζονται στον περιορισμό της δασικής έκτασης που καίγεται και στην κατάσβεση της πυρκαγιάς» είπε ο αντιπεριφερειάρχης Φάνης Σπανός και συμπλήρωσε:
«Στη διάρκεια της νύχτας είχαμε το καλό ότι ήταν σε ύφεση οι άνεμοι, όμως έπρεπε να κρατηθεί μια ισχυρή άμυνα με τα επίγεια μέσα, ούτως ώστε να μην εξαπλωθεί η φωτιά, να μην πλησιάσει οικισμούς. Αυτό με μια τιτάνια προσπάθεια των πυροσβεστών επετεύχθη», εξήγησε ο κ. Σπανός προσθέτοντας ότι με ένα μεγάλο στόλο χωματουργικών μηχανημάτων της περιφέρειας«με καθοδήγηση της δασικής υπηρεσίας και σε συντονισμό με την πυροσβεστική δούλεψαν πάρα πολύ καλά οι αντιπυρικές ζώνες, προστάτευσαν οικισμούς, βάλανε όρια σε διάφορα μέτωπα της φωτιάς».
Στην Εύβοια και ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Στην Εύβοια έφτασε νωρίς το μεσημέρι της Τετάρτης και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ώστε να ενημερωθεί για την κατάσταση που επικρατεί στο πύρινο μέτωπο από στελέχη της Πυροσβεστικής και της ΓΓΠΠ στο Συντονιστικό Κέντρο της Πυροσβεστικής «Όλυμπος».
«Ένα μεγάλο ευχαριστώ στις γυναίκες και τους άνδρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, του Στρατού, της Αστυνομίας, το προσωπικό του δήμου και της Περιφέρειας και τους εθελοντές για αυτή τη μεγάλη προσπάθεια να αντιμετωπίσουμε αυτή τη μεγάλη πυρκαγιά», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την Εύβοια.
«Τα πράγματα πηγαίνουν καλά αλλά δεν μπορεί να υπάρχει κανένας εφησυχασμός. Τέτοια φαινόμενα δυστυχώς θα έχουμε και στο μέλλον. Οφείλουμε σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο να είμαστε όσο το δυνατόν πιο έτοιμοι», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Το χρονικό του πύρινου τρόμου
Η πυρκαγιά στην Εύβοια ξεκίνησε τα ξημερώματα της Τρίτης στην περιοχή Αγριλίτσας και γρήγορα λόγω των ισχυρών ανέμων επεκτάθηκε με τις αναζωπυρώσεις να συνεχίζονται.
Το μεσημέρι της Τρίτης, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε η Δ.Ε. Μεσσαπίων του δήμου Διρφύων-Μεσσαπίων Εύβοιας ενώ η πυροσβεστική προχώρησε στην εκκένωση των χωριών Μακρυμάλλη, Κοντοδεσπότι, Σταυρός και Πλατανιάς, με τους κατοίκους τους να μεταφέρονται σε ασφαλή σημεία στα Ψαχνά.
Σύμφωνα με την πυροσβεστική, στη Μακρυμάλλη έχουν καεί σπίτια, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστός ο αριθμός τους.
Πηγή: cnn.gr