Κυριακή, 25 Σεπτεμβρίου, 2022
17.2 C
αίθριος καιρός - Δήμος Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Στις εκδηλώσεις για το Ολοκαύτωμα της Βιάννου η Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Πρέπει να διαβάσετε

Παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελαροπούλου πραγματοποιούνται αυτήν την ώρα οι εκδηλώσεις για την 78η Επέτειο του Ολοκαυτώματος, Καταστροφής των χωριών της Βιάννου – Ιεράπετρας που διαπράχθηκαν την 14η , 15η & 16η Σεπτεμβρίου 1943 από τα Γερμανικά Στρατεύματα Κατοχής.

Στο χώρο του μνημείου την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου υποδέχτηκαν ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης και ο Δήμαρχος Βιάννου Μηνάς Σταυρακάκης. Στην τελετή την Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, ενώ είχαν προσκληθεί και συμμετείχαν Εκπροσώποι της Εκκλησίας, Βουλευτές, Θεσμικοί εκπρόσωποι, Πρόεδροι των Περιφερειακών Συμβουλίων της χώρας, Αντιπεριφερειάρχες, Δήμαρχοι, φορείς και πολίτες.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με την επίσημη δοξολογία στον ιερό ναό των Αγίων Πάντων προεξάρχοντος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου & Βιάννου κ.κ. Ανδρέα, στη συνέχεια τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο των θυμάτων του Ολοκαυτώματος στην περιοχή Σελί Αμιρών της Βιάννου.

 

Ακολούθησε η ανάγνωση των ονομάτων των νεκρών, η απόδοση του Ύμνου της Βιάννου από τη Μικτή Χορωδία της Π.Ε. Ηρακλείου, υπό την διεύθυνση της Μαέστρου, Λένας Χατζηγεωργίου και βουβός πεντοζάλης του πένθους από τη σχολή χορού του Χριστόφορου Μπριντάκη στη μνήμη των θυμάτων.

Παράλληλα η Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε συνάντηση με αντιπροσωπεία του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης Γερμανικών Οφειλών και την ομάδα «ΑΚ Διστόμου» από το Αμβούργο.

Η πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο των θυμάτων του Ολοκαυτώματος, ενώ στη συνέχεια σε ειδική τελετή ανακηρύχθηκε επίτιμη δημότης Βιάννου.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας της η κυρία Σακελαροπούλου μίλησε με μεγάλη συγκίνηση και τρεμάμενη φωνή για τις γυναίκες που έθαβαν τους νεκρούς με δύναμη ψυχής.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα