Στις 14 Φεβρουαρίου η ετυμηγορία για την απαγωγή Λεμπιδάκη

Πρέπει να διαβάσετε

Στις 14 Φεβρουαρίου, θα ανακοινωθεί η ετυμηγορία του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης για τους 12 κατηγορούμενους στην πολύκροτη υπόθεση της απαγωγής του 54χρονου επιχειρηματία Μιχάλη Λεμπιδάκη.

Όπως είναι φυσικό και αναμενόμενο υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για την τελική κρίση της έδρας. Οι τρεις εφέτες που καλούνται να πάρουν την μεγάλη απόφαση θεωρούνται από τις πιο έμπειρες και καταρτισμένες ενώ έδειξαν ότι διαθέτουν σθένος και πυγμή αφού δεν χαρίστηκαν σε κανέναν καθόλη τη διάρκεια αυτής της μακράς ακροαματικής διαδικασίας.

Παρά το γεγονός ότι υπήρξε πέπλο σιωπής στο …όνομα του φόβου, η έδρα προσπάθησε επίπονα και επίμονα να …διαλύσει τα πυκνά σύννεφα και να πείσει κάποιους από τους κατηγορούμενους-τουλάχιστον εκείνους που έχουν αποδεχθεί τη συμμετοχή τους, όπως την έχουν αποδεχθεί-να ομολογήσουν την πλήρη αλήθεια.

Τέτοια ομολογία δεν υπήρξε. Ακόμα και έτσι όμως, μέσα από τη ζωντανή διαδικασία των καταθέσεων και των απολογιών σε συνδυασμό με το προανακριτικό και ανακριτικό υλικό, η έδρα φέρεται να έχει διαμορφώσει συνολική εικόνα και ας λείπουν κρίσιμα κομμάτια του παζλ. Τουλάχιστον αυτή είναι η αίσθηση που έχει δοθεί από το ύφος και το περιεχόμενο των ερωτήσεων που έχουν απευθύνει σε μάρτυρες και κατηγορούμενους αλλά και από τα σχόλια που έγιναν.

Η εισαγγελική πρόταση

Από την πλευρά της η εισαγγελέας έδρας κ. Γεωργία Δούρου, η οποία χαρακτηρίζεται από νομικούς κύκλους ως μία από τις καλύτερες εισαγγελικές λειτουργούς της χώρας, έχει προτείνει ενοχή και για τους 12 κατηγορούμενους.

Με βάση την εισαγγελική πρόταση υπάρχουν κατηγορούμενοι (έξι) για τους οποίους προτείνεται η απαλλαγή τους από τη βασική κατηγορία της αρπαγής καθώς θεωρεί ότι με βάση το υπάρχον αποδεικτικό υλικό δεν μπορεί να τεκμηριωθεί σύνδεσή τους με τα στάδια που συνιστούν το αδίκημα της αρπαγής δηλαδή την σύλληψη, απαγωγή και παράνομη κατακράτηση του επιχειρηματία.

Για παράδειγμα σε ό,τι αφορά στον 46χρονο Ρεθυμνιώτη που διαμένει στην Αθήνα και στον οποίο αποδίδεται ηγετικός ρόλος, η εισαγγελέας πρότεινε ενοχή για απόπειρα εκβίασης και εγκληματική οργάνωση υπό τη μορφή της συγκρότησης και διεύθυνσης.

«Δεν αποδείχθηκε δυστυχώς η συμμετοχή του σε άλλα στάδια» είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι ήταν εκείνος  που έκανε την 1η και τη 2η επικοινωνία με την οικογένεια. «Είναι αυτός που έδωσε το στίγμα και έθεσε τους όρους, είναι αυτός που έβαλε τον θεμέλιο λίθο για την έναρξη των διαπραγματεύσεων». Μία πρόταση που απομένει να δούμε, αν υιοθετηθεί πλήρως από την έδρα ή αν θα υπάρξουν τελικά διαφοροποιήσεις.

Την Παρασκευή ολοκληρώθηκαν οι τελευταίες αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης. Πιο συγκεκριμένα αγόρευσαν οι συνήγοροι κ. Διονύσης Βέρρας και Θωμάς Λεχωβίτης, οι οποίοι υπερασπίζονται τον 45χρονο Ρεθυμνιώτη επιχειρηματία, ο κ. Γιώργος Στειακάκης, ο οποίος συνυπερασπίζεται τον 46χρονο Ρεθυμνιώτη ακτιβιστή, τον αποκαλούμενο «Ευγένιο» καθώς και ο κ. Παντελής Φουρφουλάκης, ο οποίος έχει την υπεράσπιση του 49χρονου επιχειρηματία από το Ρέθυμνο, ξαδέρφου  του 45χρονου.

Ένταση μεταξύ κατηγορουμένου και συνηγόρου

Την Παρασκευή, τελευταία ημέρα των αγορεύσεων, προκλήθηκε ένταση όταν ο 23χρονος κατηγορούμενος από τα Σφακιά επιτέθηκε φραστικά στον συνήγορο του 45χρονου συγκατηγορούμενού του, Διονύση Βέρρα, δείχνοντας εμφανώς την ενόχλησή του για τα όσα ανέφερε στη  διάρκεια της αγόρευσής του.

Ο 23χρονος θεώρησε ότι η αναφορά των στοιχείων που επικαλέστηκε ο συνήγορος ήταν άκρως επιβαρυντική για τον ίδιο δεδομένου ότι ο «Βενιαμίν» των κατηγορουμένων αρνείται κάθε συμμετοχή στην απαγωγή και ειδικότερα αρνείται ότι έστελνε sms στην οικογένεια Λεμπιδάκη στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για τα λύτρα. Βλέποντας την «ηλεκτρισμένη» ατμόσφαιρα, υπάλληλοι της εξωτερικής φρουράς των φυλακών Αλικαρνασσού έσπευσαν να απομακρύνουν τον 23χρονο, από τον οποίο ζήτησαν να καθίσει στο εδώλιο.

Νομικοί κύκλοι υποστηρίζουν ότι η αναφορά αυτή παρερμηνεύθηκε από τον 23χρονο κατηγορούμενο καθώς ναι μεν ο συνήγορος έκανε χρήση κάποιων στοιχείων με σκοπό την υπεράσπιση του δικού του εντολέα, στον πυρήνα της όμως η αγόρευση στόχευε στη νομική «θωράκιση» της εισαγγελικής πρότασης σχετικά με το κρίσιμο σκέλος της αρπαγής και της προτεινόμενης απαλλαγής συγκεκριμένων κατηγορουμένων από το συγκεκριμένο αδίκημα.

Ο κ. Βέρρας τόνισε πως η όποια επιδίωξη μίας εγκληματικής οργάνωσης δεν βαρύνει αυτόματα και γενικά όλα τα μέλη της, αλλά θα πρέπει νομικά να προσδιορίζεται και να αποδεικνύεται ποια ενέργεια συνδέεται με το κάθε μέλος. Υπό αυτή την έννοια χαρακτήρισε σοφή την πρόταση της εισαγγελέως και υποστήριξε ότι αν αυτή ανατραπεί από το δικαστήριο, είναι υποχρεωμένο να εξηγήσει και να αποδείξει πώς συνδέονται τελικά συγκεκριμένοι κατηγορούμενοι με την αποδιδόμενη κατηγορία.

Να σημειωθεί ότι ο 45χρονος Ρεθυμνιώτης επιχειρηματίας κατηγορείται ότι μαζί με τον 23χρονο και τον 47χρονο αγρότη από το Ρέθυμνο, τον αποκαλούμενο «παππού»,  έστελναν sms στην οικογένεια του απαχθέντος ενώ κινούνταν με το αυτοκίνητο επί του ΒΟΑΚ. Από την αρχή της σύλληψής του μέχρι και τώρα ο 45χρονος ισχυρίζεται ότι δεν είχε καμία εμπλοκή και ότι βρίσκεται άδικα στη φυλακή λόγω τραγικών συμπτώσεων και συγκυριών.

Ο συνήγορος του «Ευγένιου» υποστήριξε ότι ο εντολέας του είναι απλός συνεργός. Ο κ. Στειακάκης υποστήριξε ότι κανείς από τους ηθικούς αυτουργούς, κανείς από τους φυσικούς αυτουργούς, εκείνους δηλαδή που άρπαξαν τον Μιχάλη Λεμπιδάκη και τον μετέφεραν ένοπλοι στο πρώτο κρησφύγετο, κανείς από εκείνους που έδιναν τις εντολές, δεν βρίσκεται σήμερα στο εδώλιο του κατηγορουμένου.

Την αθώωση του εντολέα του, του 49χρονου επιχειρηματία από το Ρέθυμνο, ζήτησε και ο δικηγόρος Παντελής Φουρφουλάκης.

Πηγή: εφημερίδα «Πατρίς»

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα