Στην Κρήτη το «Typhoon» για τον καθαρισμό της ακτογραμμής του νησιού

Πρέπει να διαβάσετε

Στην Κρήτη, για δεύτερη φορά, μετά από τρία χρόνια, βρίσκεται το «Typhoon», ένα σύγχρονο νορβηγικής κατασκευής πλοίο 72 μέτρων με σκοπό την απορρύπανση της ακτογραμμής του νησιού.

Η απορρύπανση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του «Typhoon Project», ένα πρόγραμμα του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη που ξεκίνησε το 2019 με στόχο τον καθαρισμό του συνόλου των ακτών της χώρας και με μοχλό του το πλοίο «Typhoon» το οποίο πλέει όλο τον χρόνο απορρυπαίνοντας την ελληνική ακτογραμμή.

Σύμφωνα με την εκτελεστική διευθύντρια του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη, Αγγελική Κοσμοπούλου, το πλοίο που έφτασε στην Κρήτη πριν από τρεις εβδομάδες βρέθηκε αρχικά στη Σητεία όπου όπως τόνισε η ίδια υπάρχουν μερικές από τις πιο ρυπασμένες παραλίες της χώρας, λόγω των θαλάσσιων ρευμάτων, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία απορρύπανσης των ακτών του Ηρακλείου.

Στη συνέχεια το «Typhoon» θα βρεθεί σε Ρέθυμνο και Χανιά.

«Έχουμε την χαρά να επιστρέφουμε στην Κρήτη και να βλέπουμε συγκριτικά τα αποτελέσματα της δουλειάς μας μετά από 3,5 χρόνια. Να βλέπουμε δηλαδή σε αυτά τα χρόνια στα οποία μεσολάβησαν και θεομηνίες αλλά και ο Covid, που είναι μια μεγάλη αλλαγή αλλαγή για την ανθρωπότητα, τι απ΄όλα αυτά απεικονίζεται στις παραλίες μας».

Παράλληλα σήμερα στο Ηράκλειο μαθητές από σχολεία της πόλης είχαν τη δυνατότητα να ενημερωθούν και να εξοικειωθούν με τη δουλειά του «Τυφώνα» μέσα από επίσκεψή τους στο πλοίο.

Το πλοίο, μετά τη διαδικασία απορρύπανσης, μεταφέρει τα απορρίμματα που συλλέγονται σε δομές ανακύκλωσης ή ορθής απόρριψης. Διαθέτει 5 ταχύπλοα για τον καθαρισμό δυσπρόσιτων ακτών και κάδους απορριμμάτων μεγάλης χωρητικότητας, κατάλληλους για τη διαλογή των ειδών που συλλέγονται στις δράσεις.

Η ομάδα του, αποτελούμενη από στελέχη του Ιδρύματος και μόνιμο προσωπικό του σκάφους, συνεργάζεται με ακαδημαϊκά ιδρύματα για την υποστήριξη της έρευνας και την κατανόηση του προβλήματος της θαλάσσιας ρύπανσης στη Μεσόγειο.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα