Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
15.5 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Στην Κρήτη οι πιο υψηλοί λογαριασμοί ρεύματος στην χώρα – «Ηλεκτροσόκ» στους πολίτες

Πρέπει να διαβάσετε

Σε απόγνωση βρίσκονται χιλιάδες καταναλωτές με τους φουσκωμένους λογαριασμούς ρεύματος, καθώς η ρήτρα αναπροσαρμογής εκτινάσσει τα νούμερα που καλούνται να πληρώσουν.

Μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη, ο δικηγόρος του Ινστιτούτου Καταναλωτών Ελλάδος Αλέξης Αλεξόπουλος,  σημείωσε πως το πρώτο πράγμα που συστήνει στους πολίτες να κάνουν είναι να πυκνώσουν τις γραμμές τις συλλογικής αγωγής της Γενικής Ομοσπονδίας Καταναλωτών Ελλάδος και Ινστιτούτου Καταναλωτών που κατατίθεται κατά του πρώτου μεγάλου παρόχου την επόμενη εβδομάδα στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθήνας. «Με αυτή την αγωγή οι πολίτες ζητούν την κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής, γιατί είναι παράνομη, καταχρηστική, αδιαφανής και έχει επιβληθεί με αθέμιτη εμπορική πρακτική, δεν αντιπροσωπεύει το κόστος ρεύματος. Είναι παράνομος μηχανισμός για να αποκομίζουν κέρδη οι πάροχοι, οι μεγαλομέτοχοι και τα golden boys, υπέρογκα μπόνους. Δεν πρόκειται να αφήσει το ΙΚΑ και η Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδος, τους καταναλωτές να γίνουν βορά στα χέρια των παρόχων. Η ρήτρα θα καταργηθεί στα δικαστήρια της Αθήνας, ζητάμε την άμεση κατάργηση της, ζητάμε την επιστροφή των χρημάτων που έχουν καταβληθεί και θα αποδοθούν από τους επόμενους λογαριασμούς και ζητάμε την παράλειψη της ρήτρας σε κάθε επόμενο λογαριασμό. Είναι αντίθετη στην ευρωπαϊκή νομοθεσία η ρήτρα αλλά και στο εθνικό μας δίκαιο, στο δίκαιο της προστασίας του καταναλωτή».

Στην Κρήτη οι πιο «φουσκωμένοι» λογαριασμοί

Πρόσθεσε δε, πως ζητούν με αίτηση ασφαλιστικών μέτρων να μην κόβεται το ρεύμα σε κανένα απολύτως καταναλωτή που δεν πληρώνει την ρήτρα αναπροσαρμογής, μέχρι να βγει η οριστική απόφαση του Δικαστηρίου. «Τις ενστάσεις και τις γραμμές τις έχουν πυκνώσει πάνω από 1.200 καταναλωτές και ενημερώνομαι ότι έχουμε μεγάλη ζήτηση από την Κρήτη. Για κάποιο λόγο, που τον μελετάει η Ομάδα Στατιστικής, οι λογαριασμοί στην Κρήτη και στην ανατολική και στη δυτική είναι πιο υπέρογκοι από την υπόλοιπη Ελλάδα».

«Κραυγή αγωνίας» από τους Κρητικούς για τους λογαριασμούς ρεύματος

Σύμφωνα με τον κ. Αλεξόπουλο, παρατηρήθηκε ότι στους λογαριασμούς που στέλνουν καταναλωτές από την Κρήτη, υπάρχει μια υπέρμετρη αγανάκτηση από το νησί. «Αν σε ένα νοικοκυριό που έχει η ρήτρα σε ένα νέο ζευγάρι στην υπόλοιπη Ελλάδα είναι 1.400, στην Κρήτη φτάνει 1.800 έως 2.000 ευρώ. Δεν εξηγείται γιατί, υποτίθεται με το κλίμα δηλαδή και παρατεταμένοι ηλιοφάνεια και σε φωτισμό, και σε ηλιακή ενέργεια και σε λιγότερες ανάγκες θέρμανσης τον χειμώνα, θεωρούσαμε ότι θα ήταν μικρότερο το ποσό, το ερευνά όμως η ειδική στατιστική ομάδα».

Ο κ. Αλεξόπουλος σημείωσε πως το να ορθώσει ένας καταναλωτής ατομικά το ανάστημα του απέναντι στους παρόχους είναι δικαίωμα του. «Κανένας μας όμως μόνος, δεν έχει τη δύναμη που έχουμε όλοι μαζί. Όταν μαζευόμαστε πολλοί μαζί μέσα από το καταναλωτικό κίνημα, οι δυνατοί στη μάχη είμαστε εμείς. Αυτή είναι η δύναμη των καταναλωτών, η δύναμη του καταναλωτικού κινήματος θα δώσει τη λύση και η συλλογική αγωγή. Παίρνετε τηλέφωνο στο 2110135199 και εκεί σας κατευθύνουν».

Επίσης, μπορείτε να μπείτε στο site syllogiki-inka.gr και -ika.gr, είναι μια χρηστική ιστοσελίδα ακόμη και για ανθρώπους που δεν είναι ψηφιακά εκπαιδευμένοι, διαφορετικά μπορείτε να καλέσετε στο τηλέφωνο, το οποίο δουλεύει 09.00 με 19.00 το απόγευμα και θα είναι ανοιχτά και το Σαββατοκύριακο τις ίδιες ώρες, λόγω της αυξημένης ζήτησης με δύο γραμμές. «Ο τρόπος είναι εξαιρετικά απλός, χρειαζόμαστε δύο λογαριασμούς, έναν εκκαθαριστικό φετινό και έναν εκκαθαριστικό περσινό της ίδιας περιόδου και μια εξουσιοδότηση προς τους δικηγόρους μας, όλα τα άλλα είναι πολύ απλά για να γίνουν».

Στα ύψη οι λογαριασμοί, στα… «τάρταρα» οι καταναλωτές

Όπως μας ενημέρωσε ο κ. Αλεξόπουλος σήμερα ενημερώθηκε για μια υπόθεση, η οποία αφορά μία γυναίκα ΑμΕΑ από την Ιεράπετρα, η οποία λαμβάνει 283 ευρώ σύνταξη αναπηρική και 160 ευρώ ακόμη, από ένα ενοίκιο που της έχει αφήσει η μητέρα της. Μένει σε ένα δυάρι διαμέρισμα και της ήρθε 880 ευρώ το ρεύμα, εκ των οποίων η ρήτρα είναι 690 ευρώ!

Ακόμη μια υπόθεση που συγκλόνισε τον κ. Αλεξόπουλο αφορά δύο τραπεζικούς υπαλλήλους, ένα ζευγάρι δηλαδή, από τον Άγιο Νικόλαο, οι οποίοι έχουν κάποια κτήματα ενώ παράλληλα πωλούν και λίγο λάδι. «Μπαίνουν στο σπίτι με δύο παιδιά, καινούριο που δεν το χρωστάνε, 2.200 ευρώ το μήνα. Ήρθε ο λογαριασμός σε ένα σπίτι 90 τετραγωνικών 2.400 και η ρήτρα είναι 1.800 ευρώ. Με ρωτάνε τι να κάνουν, δεν είναι ότι δεν μπορούν να το πληρώσουν άνθρωποι σε ανάγκη, αποσαθρώνεται ο κόσμος της μισθωτής εργασίας, ο ελεύθερος επαγγελματίας, η μικρή επιχείρηση, που ο υπάλληλος, ο βιοπαλαιστής, ο οικογενειάρχης, η ραχοκοκαλιά της χώρας είμαστε εμείς. Οι άνθρωποι της εργασίας, δεν είναι οι μεγαλομέτοχοι, οι πάροχοι και τα χρυσά αγόρια».

Ο κ. Αλεξόπουλος χαρακτήρισε την κατάσταση «επικίνδυνη» καθώς το ρεύμα δεν είναι όπως η βενζίνη που ένας άνθρωπος μπορεί να ζήσει χωρίς αυτό. «Κινδυνεύουμε ανά πάσα στιγμή, οι πάροχοι να κόψουν το ρεύμα. Προχθές ο πρόεδρος των τεχνικών μεγάλου παρόχου είπε ότι έχουν πάρει εντολή να κόβουν 550 ρολόγια την ημέρα. Το είπε σε δημόσιο μέσο, εκείνο που λέμε στους καταναλωτές είναι να κάνουν εφόσον δεν μπορούν να πληρώσουν, μια ρύθμιση, με την οποία να κρατήσουν μια επιφύλαξη, πάνω από την υπογραφή τους, με επιφύλαξη παντός δικαιώματος μου. Είναι νόμιμο και δικαίωμα του καθενός μας, όπου πληρώνουμε να κρατάμε επιφύλαξη, μετά να προσφεύγουν μαζικά για την ακύρωση της ρήτρας, με τη συλλογική αγωγή. Μόνο έτσι θα σπάσουμε την παρανομία και θα καταργήσουμε την ρήτρα αναπροσαρμογής».

Μάλιστα, ο κ. Αλεξόπουλος αποκάλυψε πως την Τετάρτη το πρωί η αγωγή θα είναι εκτός απροόπτου κατατεθημένη και έπειτα αναμένεται η δικάσιμος.

«Η ρήτρα υπάρχει σε άλλες χώρες αλλά σε άλλες χώρες λειτουργούν οι θεσμοί, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί και οι μηχανισμοί ελέγχου του χρηματιστηρίου ενέργειας. Έχουμε την ακριβότερη λόγω της ρήτρας. Η τιμή κιλοβατόρας στην Ευρώπη, στην Φιλανδία χθες ήταν 54 ευρώ και σε εμάς ήταν 274, στην Ιταλία 154 και εμείς πληρώνουμε διπλά» τόνισε κλείνοντας.

 

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα