Στην Κρήτη ο Πρόεδρος της Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ.

Πρέπει να διαβάσετε

Ο Πρόεδρος της Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ. αποδεχόμενος την πρόσκληση του Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ένωσης Αξιωματικών Λιμενικού Σώματος (Π.Ε.Α.Λ.Σ.) παρευρέθηκε στο 14ο Συνέδριο της Ένωσης, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 17/10/21 στα Χανιά της Κρήτης.

Ομιλία Πρόεδρου Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ. Τσιάνου Παναγιώτη κατά την επίσημη έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου.

Κύριε Υπουργέ, Κυρίες και κύριοι εκπρόσωποι των κομμάτων του ελληνικού κοινοβουλίου, Κύριε Αρχηγέ, Κύριε Υπαρχηγέ, Κύριοι Πρόεδροι των Ομοσπονδιών και Ενώσεων των Σ.Α. Κύριοι εκπρόσωποι φορέων – ενώσεων και οργανώσεων Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, Σας ευχαριστώ θερμά για την πρόσκλησή σας να παρευρεθώ στο 14ο Τακτικό Συνέδριο της Ένωσής σας. Με το συνέδριο αυτό έχετε την ευκαιρία να επανακαθορίσετε τη στάση σας, να επικυρώσετε αποφάσεις και εντέλει να προσδώσετε νέα δυναμική στην προσπάθεια επίτευξης των στόχων της Ένωσής σας, να επαναδιατυπώσετε το διεκδικητικό σας πλαίσιο και να διαπιστώσετε ποιο από τα αιτήματα του κλάδου επετεύχθη. Δεν αποτελεί μια τυπική στείρα διαδικασία, αλλά μια ουσιώδη και ωφέλιμη ανταλλαγή απόψεων, προς όφελος της Ένωσης και του κλάδου.

Παρατήρησα ότι το διεκδικητικό πλαίσιο της Π.Ε.Α.Λ.Σ. είναι τεράστιο. Πολλά από τα αιτήματα της Πανελλήνιας Ένωσης Αξιωματικών Λ.Σ. είναι κοινά σε όλες τις βαθμίδες του Σώματος.

Όπως ο συνδικαλιστικός νόμος για το Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., που ανέφερε και στην ομιλία του ο Πρόεδρος της Π.Ε.Α.Λ.Σ. κ. Πασσάκος Σπ. Ένα δίκαιο μισθολόγιο, που αναγνωρίζει την επικινδυνότητα του επαγγέλματός μας αποτελεί επίσης διεκδίκηση όλων των στελεχών του Σώματος.

Αν και έχουν γίνει σημαντικά βήματα πολλά από τα προβλήματα παραμένουν και δυσχεραίνουν το έργο του Λιμενικού. Οι συνάδελφοι Αξιωματικοί του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, εργάζονται σε ένα εξαιρετικά δύσκολο περιβάλλον. Η τήρηση του ωραρίου εργασίας και η λήψη ακόμη και των κανονικών αδειών συχνά είναι ανέφικτη.

Δεν είναι δυνατόν στην εποχή μας να θεωρείται «ψεγάδι» για έναν συνάδελφό μας το δικαίωμά του στη λήψη άδειας ανατροφής τέκνου επειδή είναι Αξιωματικός απόφοιτος της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων. Για εμάς ο Αξιωματικός ΛΣ είναι και αυτός εργαζόμενος και μπορεί να έχει αυξημένες ευθύνες αλλά σίγουρα έχει και δικαιώματα.

Η κύρια ευθύνη, που φέρουν οι Αξιωματικοί ΛΣ απέναντι στο προσωπικό, που διοικούν πολλές φορές υπονομεύεται από εσφαλμένες νοοτροπίες, οι οποίες έχουν καθιερωθεί και θα πρέπει όλοι να συμβάλλουμε ώστε να αλλάξουν. Αυτή είναι μια μεγάλη πρόκληση, την οποία θα επαναλαμβάνω κάθε φορά, που μου δίνεται η ευκαιρία και θα πρέπει να επιδιώξουμε από κοινού να ξεπεραστεί.

Ανέφερα παραπάνω ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα. Ενδεικτικά θα αναφέρω ότι οι μεταθέσεις σε θέσεις ευθύνης αποτελούν πλέον απόφαση συλλογικού οργάνου με τη συμμετοχή εκπροσώπων μετά ψήφου τόσο της Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ. όσο και της Π.Ε.Α.Λ.Σ. Η τοποθέτηση σε θέση προϊσταμένου και Υπολιμενάρχη Λιμενικής Αρχής, του Διοικητή και του Υποδιοικητή Δημοσίας Σχολής Εμπορικού Ναυτικού, η κάλυψη θέσης Κυβερνήτη και Μηχανικού σε πλωτά σκάφη κατηγορίας ΑΙ, ΑΙΙ, Β, Γ και Δ, έχουν ως αρχή την ισότητα και την ισονομία, με τα κοινωνικά κριτήρια να λαμβάνονται υπόψη και για τον συνάδελφο Αξιωματικό του Λιμενικού και αυτό αποτελεί τεράστια πρόοδο.

Η εποχή όπου ο Αξιωματικός ΛΣ στη διαδρομή της καριέρας του ήταν έρμαιο διαθέσεων και πεποιθήσεων και με τη μοίρα του να μην καθορίζεται αποκλειστικά από τα προσόντα και τις ικανότητές του θα πρέπει να τελειώσει οριστικά. Είναι γεγονός ότι αποτελεί κοινή πεποίθηση, στο Λιμενικό τουλάχιστον, ότι έχουμε την τύχη να βρίσκεται στο Υπουργείο Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής ο κ. Πλακιωτάκης, ο οποίος είναι ένας άνθρωπος, που δέχεται να ακούσει, έχει ορθή κρίση και θετική βούληση για τα στελέχη του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.

Αυτό συνεπάγεται ότι και εμείς οφείλουμε να είμαστε προσεκτικοί στις εισηγήσεις μας έτσι ώστε να μην τον οδηγήσουμε σε λανθασμένες επιλογές, οι οποίες θα πλήττουν τους συναδέλφους μας. Η αντίληψη, η οποία αναφέρθηκε από αυτό το βήμα προηγουμένως, ότι το πρόβλημα του Σώματος είναι η πειθαρχία και ότι αυτή θα θεραπευτεί με δομικές αλλαγές στη βαθμολογική εξέλιξη των στελεχών με την τροποποίηση του πδ 81/12 δεν είναι μόνο παρωχημένη αλλά και επικίνδυνη εάν εφαρμοστεί.

Δεν επιθυμώ να επεκταθώ αλλά δεν μπορώ να μην αναφέρω ότι ναι μεν η σχολή αποφοίτησης πρέπει να παίζει σημαντικό ρόλο ωστόσο δεν είναι δυνατόν να μη λαμβάνονται υπόψη τα προσόντα, τα έτη υπηρεσίας και η εμπειρία του κάθε στελέχους. Οι Αξιωματικοί Λ.Σ., έχουν την υποχρέωση αλλά και την ευθύνη να αντισταθούν, να αναδείξουν τα προβλήματα και να διεκδικήσουν δυναμικά τις λύσεις τους. Τίποτα δε χαρίζεται παρά μόνο κερδίζεται με αγώνα και ως εν ενεργεία στελέχη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. ο αγώνας μας δίνεται με επιχειρήματα και συνεργασία αλλά και στο δρόμο εάν χρειαστεί! Σε ένα τέτοιο αγώνα δε θα είστε μόνοι! Η Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ. θα είναι δίπλα σας!

Απευθυνόμενος στον πρόεδρο και το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ε.Α.Λ.Σ. θα ήθελα να τους πω ότι η προσπάθεια συνεργασίας θα πρέπει να ενταθεί. Διότι όπως πολύ καλά γνωρίζετε εάν δεν είμαστε ενωμένοι, δύσκολα θα μπορέσουμε να είμαστε και ωφέλιμοι για τους συναδέλφους μας και για το Σώμα.

Εύχομαι από αυτό το συνέδριο η Ένωση να βγει πιο δυνατή διότι μας περιμένουν κοινοί αγώνες! Και σε αυτούς τους δύσκολους αγώνες δεν περισσεύει κανείς! Εύχομαι καλά αποτελέσματα στις εργασίες σας και σας σας ευχαριστώ για την προσοχή σας.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα