Σάββατο, 23 Νοεμβρίου, 2024
16.7 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Στην Κρήτη η Υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη – Η 15χρονη και το μήνυμα που της έσωσε τη ζωή

Πρέπει να διαβάσετε

Στην Κρήτη βρέθηκε το απόγευμα της Πέμπτης η Υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη.

Η κ. Ράπτη μίλησε σε ενημερωτική εκδήλωση που διοργανώνει η ΝΟΔΕ Χανίων με θέμα την ενδοοικογενειακή βία και τις επιπτώσεις της στα παιδιά.

Όπως ανέφερε σε δηλώσεις της η κα. Ράπτη, η ενδοοικογενειακή βία είναι ένα φαινόμενο που ταλανίζει την ελληνική κοινωνία, όπως συμβαίνει παγκοσμίως αφού ο ΠΟΥ έχει αναφέρει ότι υπάρχει αύξηση των περιστατικών σε ποσοστό 60%. «Είναι πολύ σημαντικό να μιλήσουμε για αυτό, γιατί έτσι ρίχνουμε φως σε προβλήματα που αντιμετωπίζουν πολλές γυναίκες και παιδιά. Ένα πρόβλημα για το οποίο πρέπει να ζητήσουν βοήθεια και για το οποίο δεν πρέπει να αισθάνονται ντροπή, ότι είναι στίγμα αλλά με τις υπηρεσίες και τις δομές, να μπορέσουν να βρουν τη στήριξη που χρειάζεται για να προχωρήσουν τη ζωή τους σε ένα υγιές περιβάλλον».

Επεσήμανε δε, πως είναι πολύ σημαντικό να παρακινηθούν όλοι οι πολίτες, που γνωρίζουν τέτοια περιστατικά για να τα φέρουν στο «φως» ώστε οι αρμόδιες αρχές, να συμβάλλουν σε αυτό και να τα σταματήσουν.

Μάλιστα, η κα. Ράπτη σημείωσε πως οι υπηρεσίες ψυχικής υγείας της χώρας υπήρξαν για αρκετά χρόνια υποχρηματοδοτούμενες. «Όμως η πανδημία έφερε αυτές τις συνθήκες και έπρεπε να ενισχυθούν. Αυτό κάνουμε με τη δημιουργία ειδικού χαρτοφυλακίου στο υπουργείο Υγείας και δημιουργήσαμε την τηλεφωνική γραμμή υποστήριξης αλλά και τα κέντρα συμβουλευτικής, ξενώνες φιλοξενίας, που κάποια γυναίκα μπορεί να βρει καταφύγιο σε περίπτωση που χρειαστεί να εγκαταλείψει το σπίτι της».

Η κα. Ράπτη πρόσθεσε πως τα Κέντρα Ψυχικής Υγείας είναι ανάγκη να πολλαπλασιαστούν και για αυτό με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης πρόκειται να δημιουργηθούν Κέντρα Ημέρας για παιδιά, εφήβους, τον γενικό πληθυσμό αλλά και γυναίκες που θα δώσουν την στήριξη που χρειάζεται.

Η υφυπουργός Υγείας δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην πορεία της πανδημίας λέγοντας πως υπάρχει μια αύξηση κρουσμάτων σε όλη την Ευρώπη. «Δεν φέρουν βαριές νοσηλείες και θάνατο αλλά χρειάζονται κάποιοι συμπολίτες μας νοσηλεία. Να έχουμε το νου μας, να τηρούμε τα μέτρα που γνωρίζουμε τη μάσκα όταν υπάρχει συνωστισμός και παράλληλα να εμβολιαστούμε με την 4η δόση. Να περιμένουμε τη δημιουργία νέων εμβολίων που θα μπορέσουν να έρθουν μετά το χειμώνα για να δώσουν μια καλύτερη θωράκιση στον πληθυσμό».

Η 15χρονη και το μήνυμα που της έσωσε τη ζωή

Η υπαστυνόμος Α’ Ελένη Βιγλάκη που υπηρετεί στο Αστυνομικό Τμήμα Χανίων και συγκεκριμένα στο κομμάτι της ενδοοικογενειακής βίας, σημείωσε πως έχει παρατηρηθεί μετά την πανδημία, μια αυξητική τάση στα περιστατικά αυτά. «Το παρήγορο και το ευχάριστο είναι πως ανοίγουν στόματα, μας εμπιστεύονται και μιλάνε οι γυναίκες και τα παιδιά. Είναι πολύ δύσκολο κομμάτι. Η υπηρεσία μας επιλαμβάνεται όταν συμβεί κάποιο περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας, οπότε καλούμαστε να διαχειριστούμε το θύμα στην κατάσταση του φόβου και του πανικού, πολλές φορές του τραυματισμού αλλά και των παιδιών που έχουν βιώσει την όλη κατάσταση, οπότε θα έπρεπε να μας εμπιστευτούν και να μας εξιστορήσουν τα όσα συνέβησαν στην οικογένεια για να βοηθήσουμε».

Μεταξύ άλλων, η κα. Βιγλάκη αναφέρθηκε σε ένα περιστατικό, που η ίδια δεν έχει ξεχάσει μέχρι σήμερα. Αφορά μια 15χρονη κοπέλα, η οποία έστειλε μήνυμα σε φίλη της για να καλέσει την ΕΛ.ΑΣ. και να αναφέρει πως βιώνει ενδοοικογενειακή βία από τους γονείς της. «Ενημερώθηκε ο Εισαγγελέας υπηρεσίες, πήγαμε και την πήραμε με Δικαστικό. Κινήθηκε η διαδικασία του αυτοφώρου και το παιδί φροντίστηκε και φροντίζεται καλά».

Η ίδια απηύθυνε έκκληση σε όλους τους πολίτες, να εμπιστευτούν την ΕΛ.ΑΣ. και να μην διστάζουν να επικοινωνούν με τις αρχές, σε οποιαδήποτε περίπτωση.

Αυξήθηκαν τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας

Η αναπληρώτρια καθηγήτρια ψυχιατρικής και Διευθύντρια της Ψυχιατρικής και Παιδοψυχιατρικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ Μαρία Μπάστα, επεσήμανε πως το πρόβλημα της ενδοοικογενειακής βίας είναι πολύ σοβαρό και αφορά κυρίως τις γυναίκες και τα παιδιά. «Έχουν βγει πρόσφατα πολλές μελέτες που δείχνουν ότι το θέμα της ενδοοικογενειακής βίας όσον αφορά τις γυναίκες, αφορά 1 στις 4 και σε ένα ποσοστό 25% από αυτά τα συμβάντα γίνονται σε νεαρές ηλικίες 15 – 19 ετών».

Όπως εξήγησε, οι ηλικίες αυτές είναι πιο ευάλωτες καθώς πρόκειται για παιδιά. «Σε όλες τις ηλικίες μπορεί να υπάρξει βία, κάτι που είναι πολύ σοβαρό».

Κλείνοντας, η κα. Μπάστα σημείωσε πως υπάρχουν περιπτώσεις και στο Ηράκλειο όπου διατάχθηκε με εισαγγελική εντολή να γίνει έρευνα κατά πόσο υπήρξαν θέματα βίας από και προς τα παιδιά. «Φαίνεται ότι έχουν μια αυξητική τάση και τα τελευταία χρόνια ειδικά φαίνεται να αυξάνονται και τα χρόνια της πανδημίας και τη χρονιά που ακολουθεί. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι υπάρχει μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση στον κόσμο, που είναι κάτι που πρέπει να γίνεται».

 

 

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα