Νέο βήμα στην προώθηση του ψηφιακού μετασχηματισμού, με σεβασμό στο περιβάλλον, αποτελεί η υπογραφή Τριμερούς Προγραμματικής Συμφωνίας μεταξύ Πανεπιστημίου Κρήτης, Περιφέρειας Κρήτης και του Εθνικού Δικτύου Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ Α.Ε. – GRNET S.A.), φορέα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, για τη δημιουργία νέου «πράσινου» «Περιφερειακού Κέντρου Δεδομένων, Επιστημονικών Υπολογισμών και Ευφυούς Εξειδίκευσης «Κνωσός»» της ΕΔΥΤΕ στην Κρήτη.

Μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης Γιώργος Κοντάκης εξήγησε πως είναι μια δράση που πραγματικά είναι η συμβολή του Πανεπιστημίου στην κοινωνία της Κρήτης αλλά και της Ελλάδος. «Η σχέση μας με την ΕΔΥΤΕ που είναι μια ανώνυμη εταιρία του κράτους, που ασχολείται με τον ψηφιακό μετασχηματισμό, έχει τα πάντα. Με την συνδρομή των αρχών του Πανεπιστημίου και εξειδικευμένων αρχών, χρησιμοποιούν τον χώρο μας στην Κνωσό για τα δεδομένα των νοσοκομείων της χώρας. Η συμφωνία που υπογράψαμε προχθές με την ΕΔΥΤΕ, έχει να κάνει με μια επέκταση της συνεργασίας αυτής, όπου στο χώρο της Κνωσού θα φιλοξενηθεί το μεγαλύτερο κυβερνητικό νέφος, που αφορά στην εκπαίδευση και στην έρευνα. Συμμέτοχος στην σύμπραξη αυτή είναι η Περιφέρεια Κρήτης που είναι αρωγός και σε άλλα ιδρύματα σε πολλές δραστηριότητες μας. Η συνεργασία της ΕΔΥΤΕ, του Πανεπιστημίου και της Περιφέρειας, θα δώσει τη δυνατότητα να χρησιμοποιηθούν δεδομένα και από τους Δήμους και την κοινότητα και συν τις άλλοις, περνάμε στην ψηφιακή εποχή, σιγά-σιγά και το να είναι το Πανεπιστήμιο Κρήτης με τους άλλους επιστήμονες του και προσφέροντας σε αυτή την κατεύθυνση, το θεωρούμε μια διαδικασία σημαντική».

Κλείνοντας, ο κ. Κοντάκης σημείωσε πως πρόκειται για μια πράσινη επένδυση, καθώς ο κόμβος αυτός «είναι ιδιαίτερα ενεργοβόρος και θα εξασφαλίσει την κάλυψη του με πράσινη ενέργεια, ένα τεράστιο φωτοβολταϊκό πάρκο. Όλα αυτά έχουν μια αναπτυξιακή χροιά και από την άποψη αυτή, η συμβολή του Πανεπιστημίου φαίνεται καθοριστική».