Στην Ελλάδα το υψηλότερο ποσοστό σε θέσεις απασχόλησης στη γαλάζια οικονομία – Ο ρόλος της Κρήτης

Πρέπει να διαβάσετε

Οι Περιφέρειες σε ένα «κλειστό κόσμο» παραμένουν στο περιθώριο, ενώ σε ένα «ανοιχτό κόσμο» έρχονται στο κέντρο των εξελίξεων. Αυτό τονίστηκε στο πλαίσιο της 51ης Γενικής Συνέλευσης των Παράκτιων Περιφερειών της Ευρώπης, στο Saint Malo της Βρετάνης στη Βόρεια Γαλλία, όπου και εορτάστηκαν τα πεντηκοστά γενέθλια του οργανισμού.

«Η ελληνική νησιωτικότητα έχει πλέον λόγο, έχει ανάστημα και παρουσία στα ευρωπαϊκά δρώμενα» σχολίασε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της Τηλεόρασης CRETA και στην Μίρκα Οικονομοπούλου, ο Γ.Γ. Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Μανώλης Κουτουλάκης, ο οποίος εκπροσώπησε την ελληνική κυβέρνηση στη Γενική Συνέλευση.

«Η Κρήτη συμμετέχει στον οργανισμό της CRPM από το 1981. Ήταν το πρώτο σχήμα περιφερειακής οργάνωσης, όταν ακόμη δεν υπήρχαν Περιφέρειες αιρετές, ούτε αποκεντρωμένη» τόνισε ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος στον τομέα Ευρωπαϊκών και Διεθνών Σχέσεων, Γιώργος Αλεξάκης, από το Saint Malo της Βρετάνης.

Στη συνέλευση συμμετείχαν οι 160 παράκτιες, παραθαλάσσιες και νησιωτικές Περιφέρειες της Ευρώπης που αποτελούν τα μέλη του οργανισμού, μεταξύ των οποίων και η Περιφέρεια της Κρήτης. Νέος πρόεδρος της CRPM θα είναι ο Περιφερειάρχης Βρετάνης, στη Βόρεια Γαλλία, ενώ η Περιφέρεια Κρήτης θα διατηρήσει την Αντιπροεδρία για τα θέματα των Μεταφορών και της Προσβασιμότητας των Ευρωπαϊκών Περιφερειών.

Στο επίκεντρο της συνεδρίασης βρέθηκαν μεταξύ άλλων:

– η εφαρμογή πολιτικών για την κλιματική αλλαγή σχετιζόμενων με την ενέργεια και τις μεταφορές,

– η εφαρμογή της Ευρωπαϊκής «Γαλάζιας Συμφωνίας» με επίκεντρο τις παράκτιες περιφέρειές της.

Μεταξύ των προτεραιοτήτων για την επόμενη περίοδο είναι:

-τα Διασυνοριακά Προγράμματα Συνεργασίας

-η μετανάστευση και το άσυλο

-η συνδεσιμότητα όλων των Περιοχών της Ευρώπης.

-η αξιοποίηση θαλάσσιων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

-το Σχέδιο Ανάκαμψης και η διασύνδεσή του με την Πολιτική Συνοχής

«Να πω ένα παράδειγμα για την Κρήτη. Πάνω από 90 εκ. ευρώ από πόρους του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης διατίθενται για τις λιμενικές υποδομές. Οι μεταφορικές υποδομές σε ότι αφορά τα νησιά και τις παράκτιες περιοχές, είναι τα λιμάνια, είναι οι θαλάσσιες μεταφορές. Η ιδιαιτερότητα της Ελλάδας είναι τα χιλιάδες νησιά κι οι νησίδες, 115 εκ των οποίων κατοικούνται. Πάνω από 240 είναι οι ακτοπλοϊκές συνδέσεις. Τα θέματα της θαλάσσιας οικονομίας πιάνουν από τον παράκτιο τουρισμό, μέχρι και την υπεράκτια ενέργεια. Κι αντιλαμβάνεστε ότι ειδικά για την Περιφέρεια Κρήτης και την ευρύτερη περιοχή που αυτή επηρεάζει, είναι πάρα πολύ σημαντικά. Από τη θαλάσσια χωροταξία, η οποία θα ορίσει τους χώρους και τις χρήσεις γης στη θάλασσα, μέχρι τις νέες θέσεις εργασίας που σχετίζονται με τη γαλάζια οικονομία. Εκεί επισημάναμε ότι η Ελλάδα έχει το υψηλότερο ποσοστό σε θέσεις απασχόλησης στη γαλάζια οικονομία κι είναι η 5η χώρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο που συνεισφέρει στην προστιθέμενη αξία σε επίπεδο οικονομικών όρων. Άρα, γαλάζια οικονομία δεν είναι κάτι θεωρητικό που φτιάχνουμε στις Βρυξέλλες. Θαλάσσια οικονομία είναι αυτό που έχει προσδιορίσει την ταυτότητα των ελληνικών νησιών και της Κρήτης» σημείωσε ο κ. Κουτουλάκης.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα