Πέμπτη, 25 Ιουλίου, 2024
26.8 C
Ηράκλειο

Δες τον καιρό

Στην εκδήλωση για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή ο Σωκράτης Βαρδάκης

Πρέπει να διαβάσετε

Στην εκδήλωση Μνήμης για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, με τίτλο «Εκφράσεις του Μικρασιατικού Πολιτισμού», συνδιοργάνωσης της Εταιρείας Ελληνικής Γλώσσας και Μουσικής και της Περιφέρειας Κρήτης, παρευρέθηκε ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Σωκράτης Βαρδάκης.

Ομιλητές ήταν ο κ. Γιώργος Ανδρειωμένος, Καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, η κ. Τιτίκα Καραβία, Επίκουρη Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, ο κ. Άγγελος Καλογερόπουλος, δρ. Μουσικολογίας και συγγραφέας, και ο κ. Αντώνης Καρτσάκης, δρ. Νεοελληνικής Φιλολογίας και συγγραφέας, οι οποίοι με γλαφυρό τρόπο παρουσίασαν εκφάνσεις του πολιτισμού των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, αλλά και τα αποτελέσματα της ζύμωσης των ηθών, εθίμων και πολιτισμικών στοιχείων που αλληλεπίδρασαν μετά την έλευση των Μικρασιατών στον ελλαδικό χώρο, όπως αυτές αποτυπώθηκαν στη γλώσσα, στη λογοτεχνία, στη μουσική, αλλά και σε κάθε πτυχή της κοινωνικοοικονομικής ζωής του τόπου μας μετά την μικρασιατική καταστροφή.

“Η Μικρά Ασία είναι η πανάρχαια κοιτίδα του ελληνικού πολιτισμού. Παρά τις αλλεπάλληλες προσπάθειες επιθετικών και επεκτατικών φύλων, στο πέρασμα των αιώνων, να σβηστεί ο πολιτισμός αυτός από την περιοχή, κανένας δεν κατόρθωσε να καθυποτάξει ή να εξαφανίσει την πολιτιστική και εκπαιδευτική υπεροχή του. Έχει διασωθεί στον πολιτισμό μας και έχει υπάρξει καταλύτης για την πρόοδο του τόπου μας”, δήλωσε ο κ. Βαρδάκης με αφορμή την εκδήλωση.

 

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα