Στην Ανατολική Μεσόγειο ξανά το γεωτρύπανο «Αμπντουλχαμιντ Χαν» – Τι επιδιώκει η Τουρκία

Πρέπει να διαβάσετε

Στην Ανατολική Μεσόγειο βγάζει ξανά η Άγκυρα το τουρκικό γεωτρύπανο «Αμπντουλχαμιντ Χαν», παρά το θετικό κλίμα που καταγράφεται το τελευταίο διάστημα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του marinetraffic, το «Αμπντουλχαμιντ Χαν», έχει φτάσει στο σημείο της γεώτρησης, που βρίσκεται στη δυνητική τουρκικής ΑΟΖ και στα όρια της ελληνικής, κάτω από το Καστελόριζο.

Εκτιμάται πως με αυτή την κίνηση η Τουρκία θέλει να σηματοδοτήσει πως είναι παρούσα στην περιοχή, χωρίς ωστόσο να διαταράξει το θετικό μομέντουμ που υπάρχει.

 

Είναι χαρακτηριστικό πως ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Γιασάρ Γκιουλέρ, δήλωσε πως καταβάλλεται κάθε προσπάθεια για συνέχιση της «θετικής περιόδου» που διανύουν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις. Προανήγγειλε μάλιστα, επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Άμυνας Νίκου Δένδια, στις σεισμόπληκτες περιοχές της Τουρκίας μετά τον Αύγουστο.

«Είναι ακριβώς η κλασική τακτική των Τούρκων», σχολίασε ο ναύαρχος ε.α. Ιωάννης Εγκολφόπουλος μιλώντας στην ΕΡΤ, τονίζοντας ότι δεν πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός, αλλά ούτε και ανησυχία.
Εξήγησε πως η επιλογή της Άγκυρας να οδηγήσει το γεωτρύπανο στο συγκεκριμένο σημείο, δείχνει πως δεν επιθυμεί να «χαλάσει» το κλίμα και πως αποδέχεται, χωρίς να το λέει πως εκεί είναι τα όριά της.

 

Εξήγησε πως η παρουσία του γεωτρύπανου γίνεται πριν από τη Σύνοδο του ΟΗΕ τον Οκτώβριο, οπότε και η Τουρκία έχει υποσχεθεί να επικυρώσει στο κοινοβούλιό της την είσοδο της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και πως έως τότε η Άγκυρα θα διαπραγματευτεί σκληρά για μια σειρά ζητημάτων με Αμερικανούς, Ευρωπαίους και Έλληνες.

 

Πηγήcnn.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα