Την Άγκυρα επισκέπτεται σήμερα ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, όπου θα έχει συνομιλίες με τον τούρκο ομόλογο του Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Οι εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και οι σχέσεις Τουρκίας – Ε.Ε. θα περιλαμβάνονται μεταξύ τους συνομιλίες.

Τουρκικά ΜΜΕ επισημαίνουν πως η επίσκεψη Μάας, σχετίζεται απόλυτα με την επικείμενη έναρξη των διερευνητικών συνομιλιών ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, που είχαν διακοπεί το 2016. Το Βερολίνο ενδιαφέρεται να προχωρήσει απρόσκοπτα η διαδικασία, στην οποία όμως η Άγκυρα επιχειρεί να θέσει την ατζέντα της αν και η Ελλάδα έχει ξεκαθαρίσει πως αποκλειστικά ζητήματα προς συζήτηση είναι η οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και η υφαλοκρηπίδα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών θα επισημάνει την αναγκαιότητα σύνεσης και διαλλακτικότητας, ώστε να μην καταλήξουν οι ελληνοτουρκικές συνομιλίες σε ναυάγιο. Ωστόσο ενδιαφέρον θα έχει η τοποθέτησή του στο αίτημα της Άγκυρας για διεύρυνση της ατζέντας συνομιλιών, με θέματα που η Αθήνα έχει τονίσει πως δεν τίθενται σε συζήτηση.

Το μεσημέρι έχει προγραμματιστεί συνέντευξη τύπου των δύο υπουργών Εξωτερικών.

Μάας: «Το παιχνίδι με τη φωτιά» στην ανατολική Μεσόγειο δεν επιτρέπεται να επαναληφθεί

«Το παιχνίδι με τη φωτιά δεν επιτρέπεται να επαναληφθεί. Η Τουρκία, ως εταίρος του ΝΑΤΟ, έχει σαφή υποχρέωση να επιλύει ακόμη και δύσκολες διαφορές μέσω της διαπραγμάτευσης, με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και να μη θέτει σε κίνδυνο την ειρήνη στην περιοχή», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, λίγο πριν από την αναχώρησή του για την Άγκυρα.

«Στις σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας αφήσαμε πίσω μας μια δύσκολη χρονιά. Η κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο οξύνθηκε σε κάποιες περιπτώσεις δραματικά. Αυτό το παιχνίδι με τη φωτιά δεν επιτρέπεται να επαναληφθεί. Ως εταίρος στο ΝΑΤΟ, η Τουρκία έχει σαφή υποχρέωση να επιλύει ακόμη και δύσκολες διαφορές μέσω της οδού της διαπραγμάτευσης, σεβόμενη το Διεθνές Δίκαιο και να μην θέτει σε κίνδυνο την ειρήνη στην περιοχή», τόνισε ο κ. Μάας πριν από λίγο και πρόσθεσε ότι γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο το Βερολίνο «χαιρετίζει το γεγονός ότι η Τουρκία από τις αρχές του έτους στέλνει μηνύματα αποκλιμάκωσης – όχι μόνο με τα λόγια, αλλά και με τα έργα». Το γεγονός ότι η Τουρκία και η Ελλάδα ανακοίνωσαν ότι θα συνεχίσουν στις 25 Ιανουαρίου τις διερευνητικές τους συνομιλίες, οι οποίες είχαν διακοπεί από το 2016, «είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα», σημείωσε ο υπουργός και χαρακτήρισε «θετικό μήνυμα» από την πλευρά της ‘Αγκυρας τον «πρόωρο τερματισμό των σεισμικών ερευνών στα ανοικτά της Κύπρου με την απόσυρση του ερευνητικού σκάφους “Barbaros”».

Εκ μέρους της γερμανικής κυβέρνησης, «ταχθήκαμε ρητά υπέρ της επανάληψης των απευθείας συνομιλιών μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας, ειδικά κατά την διάρκεια της προεδρίας μας στο Συμβούλιο της ΕΕ το τελευταίο εξάμηνο», συνέχισε ο κ. Μάας και έκανε λόγο για μια «πραγματική ευκαιρία βιώσιμης αποκλιμάκωσης» της κατάστασης στην ανατολική Μεσόγειο.

«Η θετική ορμή των τελευταίων εβδομάδων θα πρέπει να έχει διάρκεια, προκειμένου να αποκατασταθεί η χαμένη εμπιστοσύνη και να δημιουργηθεί η βάση για έναν διάλογο προσανατολισμένο στη λύση. Γι’ αυτόν τον λόγο ταξιδεύω σήμερα στην ‘Αγκυρα, προκειμένου να ενθαρρύνω τον συνάδελφό μου Μεβλούτ Τσαβούσογλου να συνεχίσει με αποφασιστικότητα και να παγιώσει την εποικοδομητική πορεία των τελευταίων εβδομάδων», κατέληξε ο κ. Μάας.

Πηγή: protothema.gr