Μια μέρα μετά την υπογραφή της «Διακήρυξης της Σούσα», με την οποία Τουρκία και Αζερμπαϊτζάν επισημοποίησαν την συνεργασία του σε διάφορους τομείς (κυρίως στον αμυντικό και στρατιωτικό), ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βρέθηκε σήμερα στο κοινοβούλιο της χώρας και αναφέρθηκε στις στενές σχέσεις μεταξύ των δυο χωρών. Παράλληλα, πρότεινε τη δημιουργία μια πλατφόρμας συνεργασίας έξι χωρών της ευρύτερης περιοχής, με την οποία θα διασφαλιστεί η ειρήνη.

«Η ειρήνη στον Καύκασο θα ωφελήσει όλες τις χώρες της περιφέρειας, συμπεριλαμβανομένης και της Αρμενίας. Εμείς στεκόμαστε στο πλευρό του Αζερμπαϊτζάν με κάθε μέσο. Αυτοί που μας πετάνε λάσπη, θα πρέπει να δουν τι έγινε στο παρελθόν στο Αζερμπαϊτζάν και στον Καύκασο, στις σφαγές που έκαναν οι Αρμένιοι. Αυτοί που δεν βλέπουν τι γινόταν για 30 χρόνια στο Καραμπάχ, αυτοί που κατέστρεψαν τα εδάφη των Αζέρων, αποφεύγουν να παλέψουν για την ειρήνη» είπε αρχικά ο Ερντογάν.

«Θεωρώ πως και η Αρμενία βρίσκεται στο ξεκίνημα μιας νέας εποχής, καθώς θα έχουν καλύτερη πρόσβαση στη Ρωσία. Έχουμε προτείνει τη δημιουργία μια πλατφόρμας συνεργασίας έξι χωρών, της Ρωσίας, της Τουρκίας, του Αζερμπαϊτζάν, του Ιράν, της Αρμενίας και της Γεωργίας. Ας εξαφανίσουμε άμεσα τις μεταξύ μας αντιπαλότητες στην περιοχή. Όλοι θα ωφεληθούν από μια τέτοια συνεργασία, θέλουμε να λύσουμε τα προβλήματά μας με την Αρμενία. Αυτή η πλατφόρμα θα βοηθήσει στην επίλυση των προβλημάτων μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν, μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Ρωσίας» πρόσθεσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Πηγή: protothema.gr