Στη Βουλή οι προτάσεις του ΤΕΕ/ΤΑΚ για το «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω»

Πρέπει να διαβάσετε

Ο Βουλευτής Βασίλης Κεγκέρογλου καταθέτει αναφορά την επιστολή του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, τμήματος Ανατολικής Κρήτης με τις προτάσεις του, στο πλαίσιο της διαβούλευσης του προγράμματος «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ – ΑΝΑΚΑΙΝΙΖΩ».

Στην επιστολή του το ΤΕΕ/ΤΑΚ, αφού αναφέρεται στην ανάγκη αξιοποίησης του παλιού κτιριακού αποθέματος το οποίο υπάρχει στη χώρα, με βάση τον προδημοσιευμένο οδηγό του προγράμματος ΄΄ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ – ΑΝΑΚΑΙΝΙΖΩ΄΄, ζητά συγκεκριμένες βελτιώσεις και ειδικότερα:

  • Ξεκινώντας από το προφίλ των δικαιούχων, προβλέπει ότι δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα έχουν μόνο όσοι έχουν πλήρη κυριότητα στο ακίνητο ή κατέχουν την επικαρπία . Στην Ελληνική κοινωνία όμως το συνηθισμένο είναι οι γονείς να κρατούν την επικαρπία και τα τέκνα τους την ψιλή κυριότητα με αποτέλεσμα να εξαιρείται πληθώρα δυνητικών δικαιούχων.
  • Μια άλλη παράμετρος που δεν λαμβάνει υπόψη το πρόγραμμα είναι η έλλειψη προσεισμικού ελέγχου στα υπαγόμενα στο πρόγραμμα κτίρια. Αυτό θα πρέπει και να ζητείται και να επιδοτείται .
  • Τόσο στο κομμάτι του ΄΄ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ΄΄ όσο και στο κομμάτι του ΄΄ΑΝΑΚΑΙΝΙΖΩ΄΄ θα πρέπει να γίνει αύξηση του προϋπολογισμού. Με δεδομένες τις αυξήσεις των οικοδομικών υλικών θεωρούμε ότι η αύξηση του θα πρέπει να είναι τουλάχιστον κατά 40% προκειμένου να μπορούν να εκτελεστούν οι παρεμβάσεις.
  • Μία άλλη παράμετρος η οποία έχει πραγματικό κόστος και η οποία δεν επιδοτείται αλλά ζητείται συνήθως είναι ο ηλεκτρολογικός έλεγχος της εγκατάστασης οποίος και θα πρέπει να επιδοτείται ειδικά για το κομμάτι του ΄΄ΑΝΑΚΑΙΝΙΖΩ΄΄.
  • Επίσης θα πρέπει να γίνει αύξηση των ορίων για συμμετοχής στο πρόγραμμα το οποίο έχει ως άνω όριο τα 20.000 Ευρώ. Όταν γίνεται ο έλεγχος του εισοδήματος πολλές φορές λαμβάνεται ως εισόδημα το δηλωθέν και όχι το πραγματικό .
  • Σε κάθε περίπτωση στο πρόγραμμα, θα πρέπει να γίνεται ο επιμερισμός των ποσών και η αξιολόγηση ανά Περιφερειακή Ενότητα, καθιστώντας πιο δίκαια την κατανομή των ποσών, μια που η μέθοδος των βαθμοημερών  παίζει καθοριστικό ρόλο για την αξιολόγηση της πρότασης.

Παρακαλούμε αφού λάβετε υπόψη την επιστολή να μας ενημερώσετε για τις συγκεκριμένες ενέργειες στις οποίες προτίθεστε να προβείτε.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα