Στη Βουλή η υπόθεση των οκτώ φοιτητών του Πολυτεχνείου Κρήτης που διώκονται στα Χανιά

Ερώτηση στη Βουλή κατέθεσαν βουλευτές του ΚΚΕ για την υπόθεση των οκτώ φοιτητών του Πολυτεχνείου Κρήτης, για τους οποίους είχε υποβάλει μηνυτήρια αναφορά η υπουργός Παιδείας, όπου ζητούσε να εξεταστεί το ενδεχόμενο διάπραξης εκ μέρους τους ακόμα και κακουργηματικής πράξης:

“Με πολιτική ευθύνη της κυβέρνησης, κατόπιν της από 29.10.2021 μηνυτήριας αναφοράς της κ. Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, παραγγέλθηκε η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για να κριθεί αν πρέπει να κινηθεί ποινική δίωξη σε βάρος 8 φοιτητών (μεταξύ των οποίων και εκλεγμένοι πρόεδροι Φοιτητικών Συλλόγων) του Πολυτεχνείου Κρήτης, που συμμετείχαν τον Οκτώβριο του 2021 σε κινητοποίηση του Φοιτητικού Συλλόγου Ηλεκτρολόγων Μηχανολόγων και Μηχανικών Υπολογιστών.

Η έρευνα και η δίωξη που τυχόν επακολουθήσει σε βάρος των φοιτητών δεν πρόκειται για «άστοχη» ή «εσφαλμένη» έρευνα. Πρόκειται για επικίνδυνη κλιμάκωση του οργανωμένου κυβερνητικού σχεδίου της καταστολής στα πανεπιστήμια, με τους φοιτητές να αντιμετωπίζονται σαν εγκληματίες του κοινού ποινικού κώδικα, με ενδεχόμενες βαρύτατες ποινές, ακόμη και πολυετούς κάθειρξης, που σκοπό έχει τη δημιουργία κλίματος τρομοκράτησης στους φοιτητές του Πολυτεχνείου Κρήτης και των άλλων Ιδρυμάτων, αλλά και αποπροσανατολισμού από τα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν φοιτητές, καθηγητές και άλλοι εργαζόμενοι στα Πανεπιστήμια. Προβλήματα που δεν είναι άλλα από την υποχρηματοδότηση, την απαξίωση των πτυχίων και υποβάθμιση των σπουδών, το αβέβαιο μέλλον για χιλιάδες απόφοιτους.

Η δίωξη των 8 φοιτητών συνδικαλιστών του Πολυτεχνείου Κρήτης αφορά το σύνολο των φοιτητών. Αποδεικνύει την προσπάθεια της κυβέρνησης να κλιμακώσει επικίνδυνα το τεχνητό κλίμα έντασης στα πανεπιστήμια που η ίδια δημιουργεί, για να δικαιολογηθεί η είσοδος της πανεπιστημιακής αστυνομίας στα Ιδρύματα, η ένταση της καταστολής, η επιβολή του δόγματος του «νόμου και της τάξης», ανάγοντας σε εγκληματικές πράξεις κάθε μη αρεστή στην κυβέρνηση διαμαρτυρία και συμπεριφορά. Αποτελεί κρίκο στην προσπάθεια της κυβέρνησης για την προώθηση του νέου νόμου-πλαισίου για τα Πανεπιστήμια, με στόχο τη μεγαλύτερη και ολόπλευρη υποταγή των Πανεπιστημίων στα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων, ενάντια στα μορφωτικά δικαιώματα των νεολαίων και τις δίκαιες διεκδικήσεις του φοιτητικού κινήματος.

Η κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ – ΠΑΣΟΚ, συνεχίζει στον δρόμο του αυταρχισμού και της καταστολής ως συμπληρώματα της αντιλαϊκής πολιτικής. Φέρνει ακέραια την πολιτική ευθύνη για το απαράδεκτο γεγονός της δίωξης των φοιτητών συνδικαλιστών του Πολυτεχνείου Κρήτης που βρίσκει τη μαζική καταδίκη δεκάδων φοιτητικών συλλόγων και άλλων μαζικών φορέων, οι οποίοι οργανώνουν τον αγώνα τους, ώστε να μην περάσει το κλίμα τρομοκράτησης που επιχειρεί η κυβέρνηση και παίρνουν πρωτοβουλίες αλληλεγγύης για τους διωκόμενους φοιτητές.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί σε ποιες επείγουσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση:
– Για την άμεση απόσυρση των κατηγοριών σε βάρος των 8 φοιτητών του Πολυτεχνείου Κρήτης.
– Για να σταματήσει τώρα κάθε προσπάθεια δίωξης εκλεγμένων συνδικαλιστών σε φοιτητικούς συλλόγους.

Οι Βουλευτές

Συντυχάκης Μανώλης
Γκιόκας Γιάννης
Δελής Γιάννης
Κανέλλη Λιάνα
Κομνηνάκα Μαρία
Παφίλης Θανάσης”

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα