Πέμπτη, 8 Μαΐου, 2025
21.7 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Στη Βουλή η παράταση της παραχώρησης του Εκθεσιακού Κέντρου Γουρνών από τον Κωνσταντίνο Κεφαλογιάννη

Πρέπει να διαβάσετε

Ο Βουλευτής Ηρακλείου της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Κεφαλογιάννης με ερώτησή του προς τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κυριάκο Πιερρακάκη θέτει το ζήτημα της παραχώρησης της έκτασης του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Γουρνών, Π.Ε. Ηρακλείου.

 

Το Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Κρήτης (Δ.Ε.Κ.Κ.), αποτελεί σήμερα την αιχμή του δόρατος της Εκθεσιακής – Συνεδριακής Υποδομής της Κρήτης.

Το συγκεκριμένο project  σχεδιάσθηκε και ολοκληρώθηκε με πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου Ηρακλείου, το οποίο παραμένει εταίρος στη διοίκηση του και για περίπου εικοσιπέντε χρόνια έχει φιλοξενήσει λαμπρά εκθεσιακά εμπορικά, πολιτιστικά γεγονότα,  στηρίζοντας ενεργά τους παραγωγούς της Κρήτης.

Πιο εμβληματικό όλων είναι το Παγκρήτιου Φόρουμ, το οποίο πραγματοποιείται τα τελευταία 13 χρόνια στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Κρήτης με σημαντικά ανταποδοτικά οφέλη για παραγωγούς και ξενοδόχους.

Το παραπάνω ακίνητο έχει παραχωρηθεί από το 2001 μέχρι 31-12-2025 στην Αστική Εταιρεία Μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα το Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Κρήτης (Δ.Ε.Κ.Κ.), η οποία έχει εταίρους:

– την Αναπτυξιακή Εταιρεία Γουρνών «ΕΙΡΗΝΗ» Α.Ε.,

– το Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο Ηρακλείου και

– τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Το τελευταίο διάστημα και ενόψει τη λήξης της διάρκειας (31-12-2025) της εν θέματι παραχώρησης επικρατεί έντονη αναστάτωση στην τοπική κοινωνία του Ηρακλείου και στον επιχειρηματικό κόσμο της Κρήτης για το μέλλον του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου στις Γούρνες, Π.Ε. Ηρακλείου Κρήτης.

Επίσης, η ΕΤΑΔ Α.Ε. έχει ανακοινώσει ήδη από τον Απρίλιο 2022 ότι προτίθετο να εκκινήσει επ’ ωφελεία της, τη διαδικασία εξεύρεσης βέλτιστου τρόπου αξιοποίησης με κάθε πρόσφορο μέσο της έκτασης των Γουρνών και έχει προβεί στην ανάθεση εκπόνησης Μελέτης Τεχνικού Ελέγχου του ακινήτου και Προτάσεων Αξιοποίησης αυτού.

Επιπροσθέτως, το σύνολο των φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και σύσσωμη η επιχειρηματική κοινότητα της Κρήτης απαιτεί να παραμείνει το Δ.Ε.Κ.Κ. στο υφιστάμενο καθεστώς λειτουργίας του, με τουλάχιστον 15ετή παράταση ισχύος της εν θέματι παραχώρησης, ώστε να αναζητηθούν οι απαιτούμενοι πόροι για την αναβάθμισή του και για να συνεχίσει να αποτελεί τον μοναδικό στο μέγεθος και στο είδος του εκθεσιακό χώρο στην Κρήτη, σε ευρεία χρήση από όλους τους παραγωγικούς και κοινωνικούς φορείς της.

Πρόκειται για ένα αίτημα της τοπικής Κοινωνίας της Π.Ε. Ηρακλείου αλλά και γενικότερα της Κρήτης, που ο Κωνσταντίνος Κεφαλογιάννης θέτει στον αρμόδιο Υπουργό, προκειμένου να δρομολογηθούν εγκαίρως οι κατάλληλες λύσεις.

 

Ηράκλειο, 08-05-2025

Από το Πολιτικό Γραφείο

 

Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης :

ΕΡΩΤΗΣΗ

 

Προς τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κυριάκο Πιερρακάκη

 

Θέμα : Παραχώρηση της έκτασης του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Γουρνών, Π.Ε. Ηρακλείου

 

Υπουργέ,

Το τελευταίο διάστημα και ενόψει τη λήξης της διάρκειας (31-12-2025) της εν θέματι παραχώρησης επικρατεί έντονη αναστάτωση στην τοπική κοινωνία του Ηρακλείου και στον επιχειρηματικό κόσμο της Κρήτης για το μέλλον του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου στις Γούρνες, Π.Ε. Ηρακλείου Κρήτης.

Το Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Κρήτης (Δ.Ε.Κ.Κ.), αποτελεί σήμερα την αιχμή του δόρατος της Εκθεσιακής – Συνεδριακής Υποδομής της Κρήτης.

Το συγκεκριμένο project  σχεδιάσθηκε και ολοκληρώθηκε με πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου Ηρακλείου, το οποίο παραμένει εταίρος στη διοίκηση του και για περίπου εικοσιπέντε χρόνια έχει φιλοξενήσει λαμπρά εκθεσιακά εμπορικά, πολιτιστικά γεγονότα,  στηρίζοντας ενεργά τους παραγωγούς της Κρήτης.

Πιο εμβληματικό όλων είναι το Παγκρήτιου Φόρουμ, το οποίο πραγματοποιείται τα τελευταία 13 χρόνια στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Κρήτης με σημαντικά ανταποδοτικά οφέλη για παραγωγούς και ξενοδόχους.

Συγκεκριμένα :

Σύντομο ιστορικό – Περιγραφή project :

Όπως γνωρίζετε, το ακίνητο με ΑΒΚ 289 Ηρακλείου βρίσκεται στην Κρήτη, στην Π.Ε. Ηρακλείου, 12 χιλιόμετρα ανατολικότερα της πόλης και ανήκει στο Δήμο Χερσονήσου, Δ.Δ. Γουρνών.

Χωροθετείται εκτός σχεδίου πόλεως ή οικισμού, έχει αρχική επιφάνεια καταγραφής 738 στρέμματα και φέρει περί τα 192 κτίρια στο εσωτερικό του.

Περιήλθε αρχικά, στην ιδιοκτησία του Ελληνικού Δημοσίου, μέσω απαλλοτρίωσης με σκοπό τη δημιουργία βάσης για την Αμερικανική Αεροπορική Αποστολή, η οποία και ανεγέρθηκε.

Κατά το έτος 1999 και βάσει της υπ΄αριθ. Φ550/763500/27-06-99/ΥΕΘΑ/ΓΕΑ/Γ5/4 Απόφασης Υπουργού Εθνικής Άμυνας, τα 601 στρέμματα εκ του συνόλου του ακινήτου περιήλθαν στη διαχειριστική αρμοδιότητα της Κ.Ε.Δ, ενώ τα υπόλοιπα παρέμειναν στην αρμοδιότητα της Πολεμικής Αεροπορίας.

Έπειτα, κατά το έτος 2013 και βάσει της υπ΄αριθ. 234/24-04-2013 Απόφασης της Διυπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων, το σύνολο του ακινήτου περιήλθε στην κυριότητα του ΤΑΙΠΕΔ, ενώ μέρος αυτού επιστράφηκε εκ νέου στην κυριότητα της ΕΤΑΔ, μέσω της τροποποίησης του παραρτήματος Γ΄ της παρ. 7 του άρθρου 196 του Ν. 4389/2016, όπου αναφέρεται ότι, η συνολική επιφάνεια κυριότητας ΤΑΙΠΕΔ ανέρχεται σε 345.567 m2.

Σήμερα, βάσει των ως άνω πράξεων, αλλά και της τελευταίας καταμέτρησης του ακινήτου, η Πολεμική Αεροπορία έχει δικαίωμα χρήσης τμήματος έκτασης εμβαδού 118.046,77 m2 και η ΕΤΑΔ έχει στην κυριότητά της τμήμα έκτασης εμβαδού 253.243,62 m2

Με το από 15-12-1997 παραχωρητήριο της ΚΕΔ, όπως τροποποιήθηκε με το από 10-06-2005 τροποποιητικό παραχωρητήριο, παραχωρήθηκε η χρήση της έκτασης εμβαδού 51.000 m2 από το ακίνητο με ΑΒΚ 289 Ηρακλείου, στην Αναπτυξιακή Εταιρεία Γουρνών («ΕΙΡΗΝΗ Α.Ε.»), με σκοπό τη δημιουργία εκθεσιακού κέντρου για χρονικό διάστημα μέχρι την 31-12-2025.

Στις 26 Μαΐου 2000 έλαβε νομική υπόσταση ως Αστική Εταιρεία Μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα το Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Κρήτης (Δ.Ε.Κ.Κ. ) με εταίρους:

– την Αναπτυξιακή Εταιρεία Γουρνών «ΕΙΡΗΝΗ» Α.Ε.,

– το Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο Ηρακλείου και

– τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Η παραπάνω παραχώρηση έγινε με συμμετοχή της ΚΕΔ στα έσοδα από τις ιδιωτικοοικονομικές εκμεταλλεύσεις του περιβάλλοντα τα δύο κύρια κτίρια (υφιστάμενο και μελλοντικό) χώρου, να γίνεται αρχής γενομένης από την 01-01-2006, με αντάλλαγμα υπέρ της ΚΕΔ (νυν ΕΤΑΔ Α.Ε.) που ανέρχεται σε ποσό 10% επί των ακαθαρίστων εσόδων της παραχωρησιούχου «ΕΙΡΗΝΗΣ Α.Ε.» ή του Φορέα Διαχείρισης του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Κρήτης (εφεξής Δ.Ε.Κ.Κ.).

Επιπλέον, με το από 24-02-2004 παραχωρητήριο της ΚΕΔ, παραχωρήθηκε η χρήση της έκτασης εμβαδού 4.401 m2 από το προαναφερόμενο ακίνητο, στην «ΕΙΡΗΝΗ Α.Ε.», με σκοπό την κάλυψη των στεγαστικών αναγκών της. Η παραχώρηση έγινε για αόριστο χρόνο και άνευ ανταλλάγματος.

Η Αναπτυξιακή Εταιρεία Γουρνών «ΕΙΡΗΝΗ» Α.Ε. παραχώρησε με τη σειρά της, το οικόπεδο των 51 στρεμμάτων στο Δ.Ε.Κ.Κ. με σχετικά παραχωρητήρια από το 2001 έως τις 31/12/2025.

Από τότε έως σήμερα στο συνολικό αυτό χώρο των 51 στρεμμάτων, τόσο από το Δ.Ε.Κ.Κ. όσο και από τους συνεργάτες του που δραστηριοποιούνται στο χώρο, έχουν πραγματοποιηθεί έργα άνω των 2.000.000 € τα οποία έχουν συμβάλει στην κατακόρυφη άνοδο της αξίας του παραχωρούμενου χώρου.

Μάλιστα το Δ.Ε.Κ.Κ. καταβάλει κάθε χρόνο στην ΕΤΑΔ Α.Ε. το ποσοστό που η Αναπτυξιακή Εταιρεία Γουρνών «ΕΙΡΗΝΗ» Α.Ε. υποχρεούται να καταβάλει στην ΕΤΑΔ Α.Ε., βάσει του όρου 3, του τροποποιητικού παραχωρητηρίου χρήσης δημοσίου ακινήτου μεταξύ της τότε Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου και της Αναπτυξιακής Εταιρείας Γουρνών «ΕΙΡΗΝΗ» Α.Ε. στις 10/6/2005 ο οποίος ορίζει ότι:

«Η παραχώρηση γίνεται με συμμετοχή της Κ.Ε.Δ. στα έσοδα από τις ιδιωτικοοικονομικές εκμεταλλεύσεις στο παραχωρηθέν τμήμα. Συγκεκριμένα, κάθε ιδιωτικοοικονομική εκμετάλλευση του περιβάλλοντα τα δύο κύρια κτήρια (υφιστάμενο και μελλοντικό) χώρου, να γίνεται αρχής γενομένης από την 1/1/2006 με αντάλλαγμα υπέρ της Κ.Ε.Δ. που θα ανέρχεται σε ποσοστό 10% επί των ακαθαρίστων εσόδων του παραχωρησιολήπτη Αναπτυξιακή Εταιρεία Γουρνών «ΕΙΡΗΝΗ» Α.Ε. ή του φορέα διαχείρισης του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Κρήτης»

Πρόβλημα :

Όπως έχουμε πληροφορηθεί κι ενώ η διάρκεια της επίμαχης σύμβασης παραχώρησης λήγει την 31-12-2025, η ΕΤΑΔ Α.Ε. έχει αναφέρει ήδη από τον Απρίλιο 2022 ότι προτίθετο να εκκινήσει επ’ ωφελεία της, τη διαδικασία εξεύρεσης βέλτιστου τρόπου αξιοποίησης με κάθε πρόσφορο μέσο της έκτασης των Γουρνών και έχει προβεί στην ανάθεση εκπόνησης Μελέτης Τεχνικού Ελέγχου του ακινήτου και Προτάσεων Αξιοποίησης αυτού.

Ακολούθως και βάσει ευρημάτων της προαναφερθείσας μελέτης, η ΕΤΑΔ είχε αναθέσει σε εξειδικευμένη εταιρεία αξιοποίησης ακινήτων, την εκπόνηση Μελέτης Οικονομικής Σκοπιμότητας, αναφορικά με τη βέλτιστη χρήση των προς αξιοποίηση τμημάτων του ακινήτου, η οποία έχει ολοκληρωθεί πριν από τον Απρίλιο 2022.

Επίσης, η ΕΤΑΔ Α.Ε. ήδη από τον Απρίλιο 2022 είχε αναφέρει ότι, οι δύο παραπάνω μελέτες ανέδειξαν τις σημαντικές δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης του ακινήτου, δεδομένων των χαρακτηριστικών του και της γειτνίασής του με την επένδυση του ΤΑΙΠΕΔ.

 

 

 

Επειδή, η διάρκεια της εν θέματι παραχώρησης λήγει την 31-12-2025.

Επειδή, η ΕΤΑΔ Α.Ε. έχει εκδηλώσει τις προθέσεις της από το 2022.

Επειδή, το σύνολο των φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και σύσσωμη η επιχειρηματική κοινότητα της Κρήτης απαιτεί να παραμείνει το Δ.Ε.Κ.Κ. στο υφιστάμενο καθεστώς λειτουργίας του, με τουλάχιστον 15ετή παράταση ισχύος της εν θέματι παραχώρησης, ώστε να αναζητηθούν οι απαιτούμενοι πόροι για την αναβάθμισή του και για να συνεχίσει να αποτελεί τον μοναδικό στο μέγεθος και στο είδος του εκθεσιακό χώρο στην Κρήτη, σε ευρεία χρήση από όλους τους παραγωγικούς και κοινωνικούς φορείς της.

Επειδή, στόχος της Κυβέρνησης είναι, η όποια μορφή́ αξιοποίησής του με τις προσήκουσες χρήσεις να ενισχύσει τον Εκθεσιακό/Συνεδριακό Τουρισμό της Κρήτης αλλά και την προβολή των εξαγώγιμων προϊόντων, καθώς και να στηρίξει την απασχόληση και να καταστήσει την περιοχή πόλο έλξης, προς όφελος της οικονομικής ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής της τοπικής κοινωνίας.

Επειδή, η μη έγκαιρη πρόβλεψη της ορθής διαχείρισης και η πιθανή διακοπή της λειτουργίας του Εκθεσιακού Κέντρου, θα επιφέρει τεράστιο οικονομικό πλήγμα στην τοπική κοινωνία και θα προκαλέσει μεγάλη κοινωνική αναταραχή, εμποδίζει δε την αναζήτηση πόρων από χρηματοδοτούμενα προγράμματα, αναγκαία για τη συντήρηση των εγκαταστάσεών του, όπως ΕΣΠΑ ή LEADER, τα οποία απαιτούν δικαίωμα χρήσης του ακινήτου για 20 τουλάχιστον έτη.

 

Ερωτάστε :

(α) Ποιος είναι ο σχεδιασμός του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών αλλά και της Ε.Τ.Α.Δ. Α.Ε. για την περαιτέρω αξιοποίηση της εν θέματι έκτασης ;

(β) Προτίθεστε να προβείτε σε άμεση ανανέωση ή παράταση της σύμβασης παραχώρησης (η οποία λήγει την 31-12-2025) με τον υφιστάμενο παραχωρησιούχο φορέα;

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα