Τετάρτη, 26 Νοεμβρίου, 2025
17.2 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Στη Βουλή από Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ τα ευρήματα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας

Πρέπει να διαβάσετε

«Η πρόσφατη έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας – ACER («Progress of EU Electricity Wholesale Market Integration – 2025 Monitoring Report», 5.11.2025) αναδεικνύει ζητήματα που αγγίζουν τον πυρήνα της εύρυθμης και δίκαιης λειτουργίας της ενεργειακής αγοράς στη χώρα μας. Η ειδική αναφορά για την Ελλάδα καταγράφει ενδείξεις πιθανής χειραγώγησης και καταχρηστικής άσκησης ισχύος από παραγωγούς στην κρίσιμη περίοδο Αυγούστου–Σεπτεμβρίου 2024, με κορυφαίο παράδειγμα την ακραία τιμή των 942 €/MWh στις 4 Σεπτεμβρίου. Υπενθυμίζεται ότι, κατά καιρούς, έχουν διατυπωθεί από τη Διοίκηση της ΡΑΑΕΥ, διαβεβαιώσεις ότι έχουν διεξαχθεί έλεγχοι, από τους οποίους δεν έχει διαπιστωθεί χειραγώγηση. Εντούτοις, ύστερα από τη δημοσίευση της έκθεσης του ACER, από τη ΡΑΑΕΥ και τη διοίκησή της εκφράζεται η άποψη πως «σε περίπτωση που έχει διαφύγει κάτι των ελέγχων, θα εξεταστεί εκ νέου», αναφέρουν Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Μέλη της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής σε ερώτηση που κατέθεσαν προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας με πρωτοβουλία του Φραγκίσκου Παρασύρη, Υπευθύνου του Κοινοβουλευτικού Τομέα Ενέργειας. Την ερώτηση υπογράφουν και οι Βουλευτές, Βατσινά Ελένη, Νικητιάδης Γεώργιος, Νικολαΐδης Αναστάσιος, Πουλάς Ανδρέας, Χνάρης Εμμανουήλ και Χριστοδουλάκης Εμμανουήλ.

Με δεδομένα ότι τα ζητήματα αυτά δεν αφορούν μόνο την ενεργειακή πολιτική, αλλά και την προστασία του δημοσίου συμφέροντος, την αξιοπιστία των ανεξάρτητων θεσμών, και τελικά την εμπιστοσύνη των πολιτών στο κράτος δικαίου, οι Βουλευτές, ζητούν πλήρη ενημέρωση από τη ΡΑΑΕΥ, σχετικά με την πρόοδο και τα πορίσματα της έρευνας για τις υποθέσεις που διατύπωσε ο ACER, κυρίως για το εάν έχουν εντοπιστεί πρακτικές που αλλοίωσαν τον ανταγωνισμό.

Επειδή, το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής έχει τονίσει σταθερά ότι η αγορά ενέργειας οφείλει να λειτουργεί με διαφάνεια, ανταγωνισμό και προβλεψιμότητα, προς όφελος των πολιτών και των επιχειρήσεων, οι Βουλευτές ερωτούν, επίσης, τον Υπουργό εάν προτίθεται να ζητήσει από την Επιτροπή Ανταγωνισμού επίσημη αξιολόγηση των ευρημάτων του ACER, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν συντρέχουν ενδείξεις κατάχρησης δεσπόζουσας θέσης.

Οι υπογράφοντες Βουλευτές ζητούν πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της διαφάνειας στις δηλώσεις διαθεσιμότητας και συντηρήσεων μονάδων, για την αναβάθμιση των μηχανισμών REMIT reporting και ελέγχων, για τη βελτίωση της λειτουργίας των αγορών εξισορρόπησης/ενδοημερήσιας, για την αυστηροποίηση του πλαισίου κυρώσεων για παραβάσεις και χειραγώγηση τιμών και για τη θωράκιση της αγοράς έναντι πρακτικών άσκησης αθέμιτης ισχύος. Και βεβαίως καλούν επιτακτικά το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να προωθήσει μέτρα σταθεροποίησης του κόστους ενέργειας, ώστε να μειωθεί η έκθεση των πολιτών στις διακυμάνσεις της χονδρεμπορικής αγοράς.

 

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα