Σάββατο, 3 Μαΐου, 2025
16.1 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Οι ΗΠΑ δεν θα ενεργούν πλέον ως επικεφαλής διαμεσολαβητής στις διαπραγματεύσεις Ουκρανίας – Ρωσίας

Πρέπει να διαβάσετε

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα ενεργούν πλέον ως επικεφαλής διαμεσολαβητής στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας, δήλωσε σήμερα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σηματοδοτώντας μια αλλαγή στο ρόλο της Ουάσιγκτον στην τρέχουσα σύγκρουση.

 

Η Τάμι Μπρους, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ αλλάζουν «τη μεθοδολογία με την οποία συμβάλλουν» στις συνομιλίες και δεν θα «ταξιδεύουν πλέον σε όλο τον κόσμο με την παραμικρή αφορμή» για συναντήσεις. «Θα συνεχίσουμε να βοηθάμε, αλλά δεν θα ταξιδεύουμε πλέον σε όλο τον κόσμο ως μεσολαβητές σε συναντήσεις», δήλωσε η κ. Μπρους στους δημοσιογράφους.

«Τώρα είναι στο χέρι των δύο πλευρών, έχει έρθει η ώρα να παρουσιάσουν και να αναπτύξουν συγκεκριμένες ιδέες για τον τερματισμό αυτής της σύγκρουσης. Είναι στο χέρι τους».

«Είναι σαφές ότι δεν θα άρουμε καμία από τις υφιστάμενες κυρώσεις. Ο Πρόεδρος επιθυμεί κάθε ενέργεια που αναλαμβάνουμε ως έθνος να γίνεται με διπλωματικό τρόπο, αυτό είναι σαφές, λόγω της δέσμευσής του. Ωστόσο, γνωρίζει επίσης ότι υπάρχουν και άλλα μέρη του κόσμου, ολόκληρος ο πλανήτης, που χρειάζεται προσοχή» πρόσθεσε η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Νωρίτερα, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζέι Ντι Βανς, προειδοποίησε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν δείχνει πως είναι πιθανό να τελειώσει σύντομα, λέγοντας ότι τώρα είναι στο χέρι του Κιέβου και της Μόσχας να καταλήξουν σε μια συμφωνία.

Μιλώντας στο Fox News, ο Βανς είπε ότι ο πρόεδρος Τραμπ έφερε τις δύο πλευρές στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αλλά ότι οι ΗΠΑ δεν θα ηγηθούν πλέον των προσπαθειών για την επίτευξη ειρήνης. «Δεν οδηγεί πουθενά… δεν θα τελειώσει σύντομα», είπε. «Τώρα είναι στο χέρι τους να καταλήξουν σε συμφωνία και να σταματήσουν αυτόν τη βίαιη, βάναυση σύγκρουση».

Τα σχόλια αυτά προέκυψαν, καθώς το Κρεμλίνο εξέφρασε την προθυμία του για άμεσες συνομιλίες, αλλά απέρριψε μια πρόσφατη ειρηνευτική πρόταση των ΗΠΑ με το αιτιολογικό ότι δεν αναγνώριζαν διεθνώς τα εδάφη που κατέλαβαν οι ρωσικές δυνάμεις. Η Ουκρανία, από την πλευρά της, αρνείται συστηματικά να αναγνωρίσει οποιαδήποτε ρωσική προσάρτηση, υποστηρίζοντας ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν πρέπει να ανταμειφθεί για την εισβολή στο κυρίαρχο έδαφός της.

Η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σηματοδοτεί μια σημαντική αλλαγή στην προσέγγιση των ΗΠΑ στον ρωσο-ουκρανικόπόλεμο, μετά από προειδοποιήσεις ότι θα αποσυρθεί από τον μεσολαβητικό της ρόλο εάν δεν σημειωθεί πρόοδος.

in_article_2_mobile

Δημοφιλή

Σχετικά άρθρα