Οι καταγγελίες της ολυμπιονίκη Σοφίας Μπεκατώρου άνοιξε τον ασκό του Αιόλου και αποτέλεσε θρυαλλίδα για νοοτροπίες και συμπεριφορές που αποτελούν … γροθιά στο στομάχι της ελληνικής κοινωνίας.

«Δεν είναι νομικοί οι λόγοι που αποτρέπουν τα θύματα να καταγγείλουν την κακοποίησή τους. Οι λόγοι είναι κοινωνικοί και έχουν να κάνουν με τη διάρθρωση της κοινωνίας. Θέλει χρόνο, θάρρος και καλλιέργεια ώστε να αρθούν αυτές οι κοινωνικές προκαταλήψεις», σημείωσε στον Σκάι Κρήτης 92,1 και την Αντιγόνη Ανδρεάκη ο νομικός Γιώργος Στειακάκης.

Αναφερόμενος στο νομικό πλαίσιο που ισχύει για περιπτώσεις ασέλγειας και βιασμούς ανέφερε πως «απαγορεύεται κάθε περίπτωση ασέλγειας σε ανήλικο κάτω των 15 ετών, υπό οποιεσδήποτε συνθήκες. Πρόκειται για έγκλημα. Για μεγαλύτερες ηλικίες, με νέο νόμο που ισχύει τον τελευταίο χρόνο αρκεί μόνο η άρνηση του θύματος για να στοιχειοθετηθεί βιασμός και όχι μόνο ο εξαναγκασμός όπως ίσχυε στο παρελθόν».

Πρόσθεσε παράλληλα πως «δεν θα πρέπει να περάσουμε στο άλλο άκρο. Ένα φλερτ δεν είναι αξιόποινο. Θα πρέπει για να είναι αξιόποινο να έχει στοιχεία υποτίμησης του θύματος».

Ο κ.Στειακάκης συνέστησε ψυχραιμία εκφράζοντας την ανάγκη τήρησης σε όλες τις περιπτώσεις της νόμιμης διαδικασίας. Πρόσθεσε επίσης πως για τις περιπτώσεις καταγγελιών για αδικήματα που έχουν παραγραφεί, ο μόνος τρόπος του καταγγελλόμενου να αμυνθεί και να αποδείξει την αθωότητά του είναι να καταθέσει μήνυση για συκοφαντική δυσφήμηση.

«Το τεκμήριο της αθωότητας το χρειάζεται μία κοινωνία. Δύσκολα όμως μία γυναίκα θα καταθέσει ψέματα για ασέλγεια εις βάρος της γιατί εκθέτει και τον εαυτό της», σημείωσε ο κ.Στειακάκης προσθέτοντας πως ¨θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί για περιπτώσεις που δεν έχουν ακολουθήσει μία δικαστική διαδικασία».