Επαναλαμβανόμενες στάσεις εργασίας στο πλαίσιο ξεκινούν από την Τρίτη 20 Απριλίου από τις 10 το πρωί έως τις 12 το μεσημέρι, οι εργαζόμενοι στα Κτηματολογικά Γραφεία και τα υποκαταστήματά της καταγγέλλοντας ότι οι εργασιακοί τους χώροι έχει μετατραπεί σε εστίες υπερμετάδοσης κορωνοϊού ύστερα από την απόφαση να καταργηθούν τα υποχρεωτικά ραντεβού για το κοινό.

Οπως επισημαίνουν, με την υπ αριθμόν 1308/Β/3.04.2021 Κ.Υ.Α. αποφασίστηκε τα Κτηματολογικά Γραφεία και τα Υποκαταστήματα τους σε όλη της χώρα να δέχονται κοινό χωρίς ραντεβού και κατά παρέκκλιση του τρόπου λειτουργίας οποιασδήποτε άλλης δημόσιας υπηρεσίας, «θέτοντας σε απόλυτο κίνδυνο τόσο τους πολίτες όσο και το προσωπικό που υπηρετεί εκεί».

Σύμφωνα με τους εργαζομένους, «με την κατάργηση των ραντεβού, δημιουργήθηκε όλες αυτές τις ημέρες, τεράστιος συνωστισμός με πολίτες και επαγγελματίες να συγχρωτίζονται και να ταλαιπωρούνται σε ατέλειωτες ουρές, στις οποίες κανένα μέτρο προστασίας δεν τηρείται, μιας και δεν υπάρχει η δυνατότητα ελέγχου από το λιγοστό προσωπικό που υπηρετεί στα γραφεία».

Το Σωματείο Εργαζομένων στο Κτηματολόγιο (Σ.Ε.ΚΤ.), σημειώνει ότι από την πρώτη στιγμή έθεσε το ζήτημα αρμοδίως τόσο στην διοίκηση του Φορέα όσο και στο αρμόδιο υπουργείο, «εκφράζοντας την ανησυχία του για τις εστίες υπερμετάδοσης κορωνοϊού που δημιουργούνται στους χώρους εργασίας και την απογοήτευσή του για την έλλειψη αλληλεγγύης και κατανόησης που επιδεικνύεται, στην προσπάθεια του προσωπικού του Ελληνικού Κτηματολογίου να ανταπεξέλθει στο δύσκολο έργο του».

Οι εργαζόμενοι καλούν τους αρμοδίους να επαναφέρουν τα ραντεβού για την εξυπηρέτηση του κοινού, αλλά και την δυνατότητα εξυπηρέτησης των επαγγελματικών ομάδων έπειτα από την διενέργεια αυτοδιαγνωστικών τεστ (self-test), όπως θα γίνεται π.χ. και στα δικαστήρια. Επίσης ζητούν τον κατά προτεραιότητα εμβολιασμό των υπαλλήλων που το επιθυμούν και υπηρετούν στα Κτηματολογικά Γραφεία και τα Υποκαταστήματά τους αλλά και την κατά προτεραιότητα δυνατότητα δωρεάν προμήθειας αυτοδιαγνωστικών τεστ (self-test) στο σύνολο του προσωπικού.

Στο πλευρό των εργαζομένων στα Κτηματολογικά Γραφεία βρίσκεται η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Εργαζομένων Υ.ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ, η οποία επιπροσθέτως σημειώνει ότι θα πρέπει να συνυπολογιστεί πως την περίοδο αυτή η εργασία γίνεται, λόγω πανδημίας, με το 50% των εργαζομένων με αποτέλεσμα το προσωπικό να μην επαρκεί για την διεκπεραίωση του όγκου εργασίας, με την αντίστοιχη προσέλευση που υπάρχει εκ μέρους των πολιτών.

«Εύλογα δημιουργούνται τεράστια ερωτηματικά, για το τι κρύβεται πίσω από μία τέτοια κυβερνητική απόφαση», τονίζει η Ομοσπονδία προσθέτοντας πως επιφυλάσσεται παντός νομίμου δικαιώματός της.

Πηγή: ethnos.gr