Στα πρότυπα της… Αμερικής η εκπαίδευση των νέων αγροτών με την αναβάθμιση της Γεωργικής Σχολής Μεσαράς

Πρέπει να διαβάσετε

Ένα Μεσογειακό κέντρο για την έρευνα και την εκπαίδευση των νέων αγροτών, οραματίζεται το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και αρμόδιοι φορείς, με την αναβάθμιση της Γεωργικής Σχολής Μεσαράς, στην οποία θα συμβάλουν και στελέχη της  της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής Θεσσαλονίκης, η οποία διαθέτει αναγνωρισμένο έργο τόσο στην εκπαίδευση, όσο και στην καλλιέργεια και την έρευνα.

Η Γεωργική Σχολή της Μεσαράς λειτουργεί σαν ΙΕΚ για την επιμόρφωση νέων αγροτών, όμως σκοπός του αρμόδιου Υπουργείου είναι η αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός της σχολής, ώστε να αποτελέσει πρότυπο για ολόκληρη τη χώρα.

«Η προσπάθεια είναι η Γεωργική Σχολή Μεσαράς, να μπορέσει να παίξει έναν σημαντικό ρόλο στην σύγχρονη εποχή. Ο ρόλος να είναι πρώτα εκπαιδευτικός και δεύτερον ένας ρόλος διερεύνησης των εγκαταστάσεων και με ποιον τρόπο θα μπορέσει ο πρωτογενής τομέας να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή. Ελπίζω σε σύντομο χρονικό διάστημα η Γεωργική Σχολή στη Μεσαρά να είναι ένα Μεσογειακό Κέντρο για έρευνα και για εκμάθηση νέων αγροτών», ανέφερε μιλώντας στην Τηλεόραση CRETA και την εκπομπή Live με την Αντιγόνη ο Δήμαρχος Φαιστού Γρηγόρης Νικολιδάκης.

«Θεωρούμε ότι είναι πάρα πολύ καλή η προσπάθεια που έχει ξεκινήσει με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης όσον αφορά την επαναλειτουργία της Γεωργικής Σχολής Μεσαράς σε συνεργασία με την αμερικάνικη σχολή και άλλους φορείς», δήλωσε ο Μανόλης Ορφανουδάκης, Πρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου Τυμπακίου.

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη παρουσία του Λευτέρη Αυγενάκη και όπως συζητήθηκε, δρομολογήθηκαν οι πρώτες διερευνητικές συναντήσεις για την εκτίμηση της δυναμικής της περιοχής και την αξιοποίησή της, όπως και για τη σκιαγράφηση του πλάνου αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού της Γεωργικής Σχολής Μεσσαράς.

Ερευνητική ομάδα με τη συμμετοχή στελεχών της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής Θεσσαλονίκης, η οποία διαθέτει αναγνωρισμένο έργο τόσο στην εκπαίδευση, όσο και στην καλλιέργεια και την έρευνα, βρέθηκαν στην Κρήτη με αφορμή τη διεξαγωγή διερευνητικών συναντήσεων με τη συμμετοχή εκπροσώπων της παραγωγικής κοινότητας και της αγροδιατροφικής αλυσίδας του νησιού.

 

Οι συναντήσεις αναπτύχθηκαν σε ένα διήμερο στο Ηράκλειο και στη Γεωργική Σχολή Μεσσαράς, με περισσότερους από 150 συμμετέχοντες από τον κλάδο της αγροδιατροφικής αλυσίδας και της πρωτογενούς παραγωγής. Ανάμεσά τους, παραγωγοί, γεωπόνοι, γεωργικοί σύμβουλοι, μεταποιητές, εκπρόσωποι ομάδων παραγωγών, εξαγωγέων, επιμελητηρίων, ερευνητικών και πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, της τοπικής αυτοδιοίκησης κ.ά., ενώ οι συναντήσεις θα συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα.

Κατά τη διάρκειά τους αναπτύχθηκαν προβληματισμοί και κατατέθηκαν προτάσεις αναφορικά με τις ανάγκες της αγοράς από τον εκάστοτε κρίκο της αγροδιατροφικής αλυσίδας, τις ανάγκες κάθε κλάδου όπως αυτές αναμορφώνονται λόγω της κλιματικής αλλαγής, τις αναδυόμενες προκλήσεις γύρω από την ενέργεια και τους υδάτινους πόρους, την ανάπτυξη νέων ψηφιακών τεχνολογιών, τις νέες τάσεις στις εφοδιαστικές αλυσίδες και στην κυκλική οικονομία, τις  γνώσεις των σημερινών επαγγελματιών της περιοχής, την εκτίμησή τους ως προς την εκπαίδευση-υποστήριξη που θα μπορούσε να παρέχει η Σχολή της Μεσσαράς (πρακτική γνώση, θεωρητική γνώση, εξειδίκευση, στελέχωση, δικτύωση) κ.ά..

Στόχος του ΥΠΑΑΤ είναι η Γεωργική Σχολή Μεσσαράς να αποτελέσει τον πιλότο για τη δημιουργία σύγχρονων εκπαιδευτικών δομών, που θα παρέχουν άρτια εκπαίδευση, αλλά και θα ενισχύουν την παραγωγική κοινότητα των περιοχών όπου έχουν έδρα. Η όλη προσέγγιση δεν έχει τοπικά, αλλά γεωγραφικά ευρύτερα χαρακτηριστικά.

Κατά το χαιρετισμό που απηύθυνε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων πριν από την έναρξη των διεργασιών, επεσήμανε «Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε μια δομή σύγχρονη, η οποία θα αποτελέσει ένα καινοτόμο κέντρο αγροτικής οικονομίας που θα εμβαθύνει στην έρευνα και στην εφαρμογή σύγχρονων μεθόδων παραγωγής, προς όφελος των ανθρώπων του πρωτογενή τομέα. Μέσα από τη Γεωργική Σχολή Μεσσαράς θα θέσουμε τις βάσεις ώστε η πρωτογενής παραγωγή της Κρήτης να περάσει στη νέα εποχή. Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που σε συνεργασία με την Αμερικανική Γεωργική Σχολή θέτουμε τις βάσεις για την αναγέννηση της Γεωργικής Σχολής Μεσσαράς. Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσοι συμμετέχουν στις συναντήσεις της ερευνητικής ομάδας για την καταγραφή των τάσεων και των σύγχρονων αναγκών της γεωργικής οικογένειας. Αυτό που κάνουμε όλοι όσοι βρισκόμαστε εδώ, είναι επένδυση. Από την πλευρά του υπουργείου, θέλουμε να μοιραστούμε μαζί σας την αγωνία και τη διάθεση ώστε να υλοποιήσουμε μαζί το όραμα για τη Γεωργική Σχολή της Μεσσαράς».

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα