Στα όριά τους οι επιχειρήσεις με τα νέα μέτρα – Μέτρα χωρίς ανισορροπίες ζητά ο πρόεδρος του ΟΕΕ/ΤΑΚ

Πρέπει να διαβάσετε

Δραματικές επιπτώσεις στην οικονομία έχουν τα συνεχόμενα μέτρα κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊόυ στη χώρα.

Με τον σχεδιασμό να προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα στην προστασία της δημόσιας υγείας και την βιωσιμότητα των νοικοκυριών και επιχειρήσεων, τα νέα στοιχεία που έρχονται στο φως της δημοσιότητας προκαλούν ανησυχία για το αν τελικά η οικονομία θα καταφέρει να κρατηθεί ζωντανή τη στιγμή μάλιστα που τα συνεχώς αυξανόμενα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα επιβάλλουν νέα πιο αυστηρά μέτρα ακόμα και τοπικά lockdown.

Ο πρόεδρος του Τμήματος Ανατολικής Κρήτης του Οικονομικού Επιμελητηρίου Σταύρος Καρτέρης, μίλησε στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και δεν έκρυψε τον προβληματισμό του. «Τα πρώτα νούμερα που είχαμε υπολογίσει, στο πρώτο lockdown, ήταν μια ύφεση σε πανελλαδικό επίπεδο 8%. Αυτή τη στιγμή με τα νέα δεδομένα, με τα νέα τοπικά lockdown κάνουμε νέους υπολογισμούς που επιβαρύνουν την ύφεση», σημείωσε ο κ. Καρτέρης επισημαίνοντας πως σε ότι αφορά τα μερικά lockdown, όπου παραμένουν ανοιχτές επιχειρήσεις, σχολεία και ένα μέρος της εστίασης υπάρχει μια επιπλέον επιβάρυσης στην ύφεση της τάξης του 1 – 1,15% του ΑΕΠ, ενώ σε ολικά lockdown όπως στη Θεσσαλονίκη μπορεί να υπάρξει επιβάρυνση της τάξης του 2 και 3%.

Μάλιστα τόνισε πως στην Κρήτη η κατάσταση αναμένεται να είναι ακόμη πιο δύσκολη, αν συνυπολογίσει κανείς πως ο τουρισμός προσέφερε τον φετινό Αύγουστο μόλις 3 δις ευρώ έσοδα, τη στιγμή που πέρυσι τα έσοδα του αντίστοιχου μήνα άγγιζαν τα 13 δις.

Ο κ. Καρτέρης σημείωσε πως το Οικονομικό Επιμελητήριο έχει από την πρώτη στιγμή ζητήσει στήριξη των επιχειρήσεων με τη μορφή επιχορηγήσεων, καθώς αυτός είναι ο μόνος τρόπος και να διατηρήσουν τη δραστηριότητά τους αλλά και το προσωπικό που απασχολούν.

«Το πρόγραμμα της Περιφέρειας είναι μια αρχή, το γεγονός πως το 50% της επιστρεπτέας προκαταβολής δεν θα είναι επιστρεπτέα είναι θετικό, αλλά όλα αυτά δεν αρκούν», ανέφερε ο κ. Καρτερης και τόνισε πως θα πρέπει να αυξηθούν τα κονδύλια, να υπάρξει κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών από το κράτος ενώ θα πρέπει να υπάρξει ειδική μέριμνα για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που είναι η ραχοκοκαλιά της οικονομίας.

«Τα κονδύλια πρέπει να είναι περισσότερα, Να έχουμε διατήρηση της καταναλωτικής δυνατότητας των εργαζομένων. Παράλληλα ζητάμε κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών για όλο αυτό το διάστημα», ανέφερε και συμπλήρωσε πως στα μέτρα που βρίσκονται σε ισχύ υπάρχουν ανισορροπίες, καθώς σε πολλές περιπτώσεις οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, που σύμφωνα με τον κ. Καρτέρη έχουν πληγεί περισσότερο, δεν εντάσσονται στα μέτρα λόγω των κριτηρίων. 

«Προτεραιότητα των νέων χρηματοδοτικών εργαλείων πρέπει να είναι αυτές οι επιχειρήσεις και μάλιστα με τη μορφή επιχορηγήσεων ώστε και να μείνουν βιώσιμες και να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας», κατέληξε ο πρόεδρος του ΟΕΕ/ΤΑΚ.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα